Παιδιατρικό νοσοκομείο δυναμικότητας 200-300 κλινών θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη χάρη σε δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Όταν υλοποιηθεί, θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των μικρών ασθενών όλης της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζονται στις παιδιατρικές κλινικές, που είναι διάσπαρτες στα νοσοκομεία της πόλης.
Το ποσό της δωρεάς
Το συνολικό ποσό της δωρεάς του “Σταύρος Νιάρχος” για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 50 εκατ. θα καλύψουν την ανέγερση, τον ξενοδοχειακό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Που θα γίνει το παιδιατρικό νοσοκομείο
Όπως τονίζουν στην εφημερίδα “Μακεδονία” κύκλοι του υπουργείου Υγείας, οι τρεις χώροι που έχουν προκριθεί για την ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου είναι οι εξής:
– Ένα αχρησιμοποίητο οικόπεδο, έκτασης άνω των 30 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απέναντι από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
– Το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, έκτασης 31 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Μητροπολίτου Κυδωνιών, τη Γεωργίου Παπανδρέου και την Πλούτωνος, πλησίον του κτιρίου, όπου στεγάζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
– Ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Φιλύρου, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών.
Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χωροθέτηση του παιδιατρικού νοσοκομείου είναι το σημείο όπου θα ανεγερθεί να είναι εύκολα προσβάσιμο και να εξυπηρετείται από το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Πότε;
Από εκεί και πέρα, και εφόσον οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι η ανέγερση του νοσοκομείου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου μία τριετία.
Τα οφέλη
Η λειτουργία παιδιατρικού νοσοκομείου αναμένεται να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδιατρικές κλινικές, θα συμβάλει στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών, ενώ θα βάλει τέλος στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και έχει υψηλό κόστος.
Συγχώνευση άλλων μονάδων
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Μακεδονία” ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο όλων των παιδιατρικών κλινικών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα μετεγκατασταθεί και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, δυναμικότητας οκτώ κλινών, που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής, ώστε να μην κινδυνεύουν παιδικές ζωές ψάχνοντας άδειο κρεβάτι.
Στελέχωση
Όσον αφορά τη στελέχωση του νέου νοσοκομείου, αρχικά προτείνεται να μετακινηθούν οι ήδη υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές των παιδιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, ενώ για τις πανεπιστημιακές κλινικές απαιτείται απόφαση από την Ιατρική σχολή του ΑΠΘ και το υπουργείο Παιδείας. Έτσι θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ειδικότητες που αφορούν το παιδί και θα υπάρχει συνολική αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ το νοσοκομείο θα εφημερεύει καθημερινά.
Της Νικολέττας Μπούκα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»
biscotto