ΕΦΚΑ: Έρχονται επιστροφές χρημάτων σε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες

22/9/2017 16:41    Το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο υπολογισμός
Το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα εισοδήματα του 2016, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του συμψηφισμού, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συμψηφισμοί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, με τη δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στη διοίκηση του υπερφορέα όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ότι αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το ένα έτος (2015) στο άλλο (2016) θα υπάρχουν για περίπου 300.000 ασφαλισμένους, μη μισθωτούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς βάσει και των δειγμάτων από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να λάβουν επιστροφές οι οποίες αναμένεται να «ροκανίσουν» τα πλεονάσματα του Ταμείου καθώς τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Βέβαια στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι οι όποιες επιστροφές δεν είναι ικανές να μηδενίσουν το πλεόνασμα του Ταμείου, τοοποίο στο 8μηνο εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 470 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνουν δε ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν το 90% των αγροτών καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι εμφάνισαν χαμηλότερο εισόδημα.

Σύμφωνα με λογιστές οι επιστροφές έστω και για το υπόλοιπο 20% των μη μισθωτών ξεκινούν από κάποιες δεκάδες ευρώ και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που αποδειχθεί ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους ασφαλισμένους,βάσει του πρόσφατου νόμου για την αδήλωτη εργασία, η επιστροφή θα είναι άτοκη, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς τα Ταμεία. Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ο νόμος ορίζει ότι μπορεί επίσης να γίνει συμψηφισμός όπως συμβαίνει και με την φορολογική διοίκηση.
Μάλιστα δίνει τη δυνατότητα το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ εφόσον ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.



Καθημερινή
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 12/3/2025

Τετάρτη 12/3

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

19:00 11/3/2025

Παρασκευή 21/3

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

17:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τον σχολικό εκφοβισμό

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τον σχολικό εκφοβισμό

13:00 11/3/2025

12/03 - 6:00 μμ - 7:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Μαρίνας της Αρετσούς

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Μαρίνας της Αρετσούς

20:21 10/3/2025

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς

Η Καλαμαριά γιόρτασε τις “Γυναίκες”

Η Καλαμαριά γιόρτασε τις “Γυναίκες”

18:19 10/3/2025

Μια ξεχωριστή γιορτή με πρωταγωνίστρια τη Γυναίκα

Μαθητές παρουσίασαν το ρομπότ-υποβρύχιο που κατασκεύασαν στην Δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

Μαθητές παρουσίασαν το ρομπότ-υποβρύχιο που κατασκεύασαν στην Δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

16:19 10/3/2025

Το ρομποτικό υποβρύχιο που έχει δυνατότητα να εισχωρεί σε σπηλιές στα βάθη του ωκεανού

Χρυσός ο Καραλής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Χρυσός ο Καραλής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου

13:00 10/3/2025

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε μια σπουδαία διάκριση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 10/3/2025

Δευτέρα 10/3

Κλασικά Έπιπλα