Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται σε θερμοκήπιο με χιλιάδες δωρεάν φυτά

17/4/2025 11:50    Μια πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την κοινότητα
Για δύο ημέρες, η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει πράσινη «ανάσα», μετατρέποντας τον εμβληματικό χώρο της πόλης σε ένα ζωντανό θερμοκήπιο. Στα πλαίσια της γιορτής των λαϊκών αγορών, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαΐου, χιλιάδες φυτά θα διανεμηθούν δωρεάν στους επισκέπτες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια φυτεύματος.

Μια πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την κοινότητα

Το κεντρικό στοιχείο της εκδήλωσης θα είναι ένα μεγάλο θερμοκήπιο, που θα στεγάσει διάφορα φυτά και λουλούδια. Οι επισκέπτες, και ιδιαίτερα οι μαθητές, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από ειδικούς τις βασικές τεχνικές φυτεύματος, καθώς και τη σημασία των φυτών για την υγεία του πλανήτη και την καθημερινή ζωή. Στη συνέχεια, θα μπορούν να φυτέψουν οι ίδιοι τα δικά τους φυτά μέσα στο θερμοκήπιο, δημιουργώντας μια συμβολική πράξη ευαισθητοποίησης.

Η δράση οργανώνεται από την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών-Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γεωπονίας) και την εταιρεία Γεωθερμική, που χορήγησε το θερμοκήπιο. Τα φυτά προσφέρει η εταιρεία Agris ως «ευγενική χορηγία», ενισχύοντας την προσπάθεια να μεταδοθεί το μήνυμα της βιωσιμότητας.

Συνεργασία για μια πράσινη μέρα

Στη συνάντηση που προηγήθηκε για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης, συμμετείχαν κρίσιμοι φορείς, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής, η αντιπεριφερειάρχης υγείας Μελίνα Δερμετζοπούλου, ο γενικός διευθυντής αγροτικής οικονομίας Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, καθώς και εκπρόσωποι του ΑΠΘ και της Γεωθερμικής. Όπως τόνισαν, ο στόχος είναι να ενισχυθεί η συνείδηση για την αξία της φύσης, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, όπου τα πράσινα διαστήματα συχνά λείπουν.

«Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, θέλουμε να δείξουμε πώς η φύση μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμα και σε μια πλατεία της πόλης. Κάθε φυτό που θα φυτευτεί είναι μια σπείρα ελπίδας», ανέφερε η Γιώτα Σεργάκη, διευθύντρια του τομέα αγροτικής οικονομίας του ΑΠΘ.

Πληροφορίες για το κοινό
Η είσοδος στη γιορτή είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Εκτός από τη διανομή φυτών, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές της περιοχής, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δράσεις για την προώθηση της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής παραγωγής.

Η πλατεία Αριστοτέλους, γεμάτη χρώματα και γνώση, προσκαλεί όλους να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αγάπης προς τη φύση. Μια μικρή πράξη που μπορεί να αλλάξει συνήθειες και να φέρει λίγη περισσότερη ζωή στις πόλεις μας.

Ημερομηνίες: 29 & 30 Μαΐου 2024
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 – 20:00
Επόμενο Προηγούμενο
 

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

18:55 31/3/2025

Πότε θα έχουμε δρομολόγια ανά 1,5 λεπτό

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

14:00 31/3/2025

Δύο υπουργεία

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

13:05 31/3/2025

Το Κόδρα, το πάρκο υπερτοπικής σημασίας στην καρδιά της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:53 31/3/2025

Δευτέρα 31/3

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

19:00 30/3/2025

2 Απρ - 3 Απρ 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

11:20 30/3/2025

11 Απρ - 14 Απρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 30/3/2025

Κυριακή 30/3

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Ι. Πασαλίδη

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Ι. Πασαλίδη

17:00 29/3/2025

Κυριακή 30/3

Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο δράσης του Δήμου Καλαμαριάς

Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο δράσης του Δήμου Καλαμαριάς

15:00 29/3/2025

2/04 - 5:00 μμ - 6:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 29/3/2025

Σάββατο 29/3

Κλασικά Έπιπλα