Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

5/3/2025 10:54    Από πότε ξεκινά
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΑ – Ποιες είναι οι επιδοτήσεις που θα καταβάλλονται με το νέο τρόπο

Νέος τρόπος πληρωμής επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων, τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Μαρτίου 2025, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή τους, μέσω πίστωσης σε ειδική προπληρωμένη κάρτα, η οποία εκδίδεται από Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών, στον οποίο ο δικαιούχος τηρεί ενεργό λογαριασμό πληρωμών (IBAN).

Σε κάθε δικαιούχο ενός ή περισσότερων επιδομάτων θα αντιστοιχεί μία και μοναδική προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα χρησιμεύει αποκλειστικά για την καταβολή του συνόλου των κοινωνικών του παροχών. Την κάρτα αυτή θα εκδίδει και θα αποστέλλει ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών, στον οποίο ο δικαιούχος διατηρεί IBAN.

Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 50% του ποσού κάθε καταβαλλόμενου επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο θα δαπανάται αποκλειστικά, μέσω της χρήσης της προπληρωμένης κάρτας.

Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε είδους αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, εξαιρουμένων των συναλλαγών που αφορούν αγορά όπλων και τυχερά παίγνια.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, εξαιρούνται από τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας τα άτομα που διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών σε ισχύ ότι έχουν οπτική αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει η καταβολή, μέσω πίστωσης λογαριασμού πληρωμών (IBAN).

Η διαδικασία αίτησης έκδοσης της προπληρωμένης κάρτας υποστηρίζεται από Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που διαλειτουργεί με τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές της ΔΥΠΑ, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με τα συστήματα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, μέσω της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.): https://prepaid.minscfa.gov.gr/.

Συγκεκριμένα, μέσω προπληρωμένης κάρτας, θα καταβάλλονται:

- η τακτική επιδότηση ανεργίας,

- το επίδομα μακροχρόνια ανέργων,

- το βοήθημα ανεργίας και ανεξαρτήτως απασχολούμενων,

- τα ειδικά εποχικά βοηθήματα,

- το επίδομα εργασίας,

- η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας,

- η συμπληρωματική παροχή μητρότητας,

- το επίδομα γονικής άδειας,

- το ειδικό επίδομα ευάλωτων ομάδων,

- το επίδομα αποκλειστικών νοσοκόμων,

- το επίδομα ξεναγών,

- το επίδομα δασεργατών,

- η απομάκρυνση-διακοπή εργασιών εκδοροσφαγέων,

- η ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων και

- η ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών.

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών, που συμμετέχουν στην έκδοση ειδικής προπληρωμένης κάρτας, μέχρι σήμερα, είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Attica Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Το Πληροφοριακό Σύστημα ανακτά τον IBAN και τη διεύθυνση που έχει δηλωθεί στις αιτήσεις για τα παραπάνω επιδόματα, παροχές και βοηθήματα. Στη συνέχεια, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου οι δικαιούχοι να εισέλθουν στο νέο σύστημα εντός πέντε ημερών, για να προβούν σε έλεγχο της ορθότητας των στοιχείων και, εφόσον το επιθυμούν, σε τυχόν αλλαγή τους. Εάν δεν προβούν σε κάποια ενέργεια, η αίτηση υποβάλλεται με τα στοιχεία που έχουν ανακτηθεί προς τον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών, στον οποίο αντιστοιχεί ο IBAN. Ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών προχωρά στον έλεγχο της αίτησης και, κατόπιν, στην έκδοση και αποστολή της προπληρωμένης κάρτας.

Για την πορεία της αίτησης έκδοσης της κάρτας (υποβολή, έγκριση ή απόρριψη), οι δικαιούχοι ενημερώνονται, μέσω προσωποποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος. Όμως, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εισέρχονται με τους κωδικούς TaxisNet στο νέο Πληροφοριακό Σύστημα και να ελέγχουν την πορεία της αίτησης: https://prepaid.minscfa.gov.gr/.

Οι κάτοχοι προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα δημόσιας κλήρωσης (λοταρία) για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, μέσω του οποίου θα αναδειχθούν συνολικά 8.500 τυχεροί, καθένας εκ των οποίων θα κερδίσει από 1.000 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για αγορές (πάνω δηλαδή από το ελάχιστο ποσοστό του 50%), τόσο περισσότεροι θα είναι οι λαχνοί συμμετοχής στην κλήρωση.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος καταδικάστηκε για αποπλάνηση μαθητών

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος καταδικάστηκε για αποπλάνηση μαθητών

17:31 27/9/2017

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό..

Οπαδοί ΑΠΟΕΛ:

Οπαδοί ΑΠΟΕΛ: "Φέρτε τα μάρμαρα πίσω"

17:12 27/9/2017

Champions League

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

17:09 27/9/2017

στάσεις εργασίας

Μειοδοτικός διαγωνισμός για το κλάδεμα δέντρων

Μειοδοτικός διαγωνισμός για το κλάδεμα δέντρων

16:36 27/9/2017

«Κλάδεμα Δέντρων 2017-2018»

Στη Θεσσαλονίκη ξανά την άλλη εβδομάδα Τσίπρας – Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη ξανά την άλλη εβδομάδα Τσίπρας – Μητσοτάκης

16:33 27/9/2017

Thessaloniki Summit

Εκτάκτως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε

Εκτάκτως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε

16:24 27/9/2017

για τη μεταφορά ή μη των διαθεσίμων του Δήμου Καλαμαριάς

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

16:18 27/9/2017

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο κ.κ. Βαρθολομαίος

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «Το πρώτο μου σχολείο» ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «Το πρώτο μου σχολείο» ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ

15:45 27/9/2017

υπάρχουν θέσεις VOUCHERS

"Όχι" στη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας

15:41 27/9/2017

ΠΕΔ-ΚΜ

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

15:34 27/9/2017

τακτική συνεδρίαση

Κλασικά Έπιπλα