Έλληνας γιατρός έφτιαξε νέο φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

2/11/2017 02:11    o καθηγητής Ευάγγελος Μιχελάκης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα
Ελπίδες, ότι στο μέλλον θα υπάρξει ένα νέο φάρμακο για την ιδιοπαθή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ), δημιουργεί η αρχική κλινική δοκιμή σε ασθενείς μιας ουσίας (της DCA) από επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα γιατρό του Καναδά, τον καθηγητή Ευάγγελο Μιχελάκη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Το εν λόγω φάρμακο στοχεύει σε μια πρωτεΐνη (PDK) μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Ουσιαστικά η DCA είναι ένα άλας που αναστέλλει το εν λόγω ένζυμο των μιτοχονδρίων, γι' αυτό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία παιδιών με ασθένειες των μιτοχονδρίων.

Η ΠΑΥ, από την οποία πάσχουν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, προκαλείται από την εξαιρετικά υψηλή πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες που οδηγούν από την καρδιά στους πνεύμονες. Η συνεχώς αυξημένη αρτηριακή πίεση κουράζει την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο.

Η ιδιοπαθής μορφή της νόσου (το 40% περίπου των περιπτώσεων ΠΑΥ) εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών και απαιτεί θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να διαγνωσθεί έγκαιρα, κάτι που όμως δεν συμβαίνει συχνά, καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καρδιακών και πνευμονικών νοσημάτων, με κυριότερα τη δύσπνοια (ιδίως κατά την άσκηση), την εύκολη κόπωση και τους πόνους στο στήθος. Μέχρι σήμερα η νόσος δεν μπορεί να θεραπευθεί από τα υπάρχοντα φάρμακα (που πάντως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών), ενώ η θεραπεία είναι συνήθως δαπανηρή.

Οι ερευνητές από τον Καναδά και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον Ε. Μιχελάκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", πραγματοποίησαν σε ένα μικρό αριθμό ασθενών μια τετράμηνης διάρκειας δοκιμή της ουσίας DCA (Dichloroacetate), η οποία μπορει να μειώσει την αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες.



typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 

Φεύγει η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας από το Αλλατίνι - Τι θα γίνει το κτίριο;

Φεύγει η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας από το Αλλατίνι - Τι θα γίνει το κτίριο;

08:21 21/9/2017

αλλάζει φυσιογνωμία

Σε χέρια ιδιώτη η παραλία Καρύδι στη Βουρβουρού

Σε χέρια ιδιώτη η παραλία Καρύδι στη Βουρβουρού

08:00 21/9/2017

Ιδιώτης θα εκμεταλλευτεί την γνωστή παραλία

Η νέα καμπάνια για τα αξιοθέατα κοντά στη Θεσσαλονίκη

Η νέα καμπάνια για τα αξιοθέατα κοντά στη Θεσσαλονίκη

07:47 21/9/2017

Μόνο 60 λεπτά μακριά

Στη Θεσσαλονίκη το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας

07:42 21/9/2017

δειτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Εκδήλωση με αφορμή τον τρύγο του αστικού αμπελώνα της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση με αφορμή τον τρύγο του αστικού αμπελώνα της Θεσσαλονίκης

07:38 21/9/2017

παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

«Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» για 4η συνεχόμενη χρονιά

«Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» για 4η συνεχόμενη χρονιά

06:27 21/9/2017

στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Στο Cine Αύρα το

Στο Cine Αύρα το " Βικτώρια & Αμπντούλ "

06:19 21/9/2017

Σήμερα έως και Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

06:05 21/9/2017

με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

06:03 21/9/2017

καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωνά

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωνά

06:01 21/9/2017

21 Σεπτεμβρίου

Κλασικά Έπιπλα