Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

11/10/2017 03:27    προβλέπεται από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπεται άλλωστε από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ζήτησαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από την υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, από την πλευρά της, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι, σύντομα, αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα αναγνωρίζουν τους συνεπείς εργοδότες, ενώ θα εξεταστούν και θεσμικές ρυθμίσεις για τη ναυπηγοεπισκευή.

Τα μέλη του ΕΒΕΠ έθεσαν μια σειρά από θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, προτείνοντας ειδικά για τη ναυπηγοεπισκευή, δύο άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι η διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο, καθώς και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» πριν την πραγματοποίησή τους. Σχετικά με το κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, ότι είναι απαραίτητη η διαβάθμισή του, καθώς και να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία. αφού η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας αλλά, κυριότερα, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Ειδικότερα, έθεσε επιγραμματικά τα εξής θέματα:

1. Ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών
2. Εξορθολογισμός και διορθώσεις εισφορών
3. Επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%
4. Αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας
5. Διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.



taxalia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλειστός σταθμός του Μετρό

Κλειστός σταθμός του Μετρό

14:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

10:54 5/3/2025

Από πότε ξεκινά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

10:51 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

20:00 4/3/2025

Χρύσας Αράπογλου με την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

17:00 4/3/2025

Τη φύλαξη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων σχολικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

12:00 4/3/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις Πράσινων διαδρομών στον Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 4/3/2025

Τρίτη 4/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 3/3/2025

Δευτέρα 3/3

Η Καλαμαριά πάει για Κούλουμα στη θάλασσα

Η Καλαμαριά πάει για Κούλουμα στη θάλασσα

19:00 2/3/2025

Καθαρά Δευτέρα 3/3

Κλασικά Έπιπλα