Γάλλοι μαζεύουν υπογραφές για να πάρει η Ελλάδα 7,8 δις ευρω!

17/10/2017 10:09    Rendez l’argent aux Grecs !

«Επιστρέψτε τα χρήματα στους Έλληνες» είναι ο τίτλος αιτήματος του Πατρίκ Λε Γιαρίκ (Patrick le Hyaric), διευθυντή της εφημερίδας του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Humanite (Ουμανιτέ), για συλλογή υπογραφών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμεσολάβησης change.org.

Το αίτημα αφορά το κέρδος 7,8 δισ. ευρώ της ΕΚΤ περίοδο 2012-2016 από τις αγορές ελληνικών ομολόγων, όπως γνωστοποίησε ο Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Με το σύνθημα «ας χτίσουμε μαζί ένα κίνημα για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη», ο Πατρίκ Λε Γιαρίκ εξηγεί: «Εδώ και χρόνια, ο ελληνικός λαός υφίσταται ανυπολόγιστες ταλαιπωρίες, προκειμένου να εξοφλήσει ένα χρέος για το οποίο δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο υπεύθυνος. Την ίδια χρονική περίοδο, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ γεμίζουν τα ταμεία τους με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτό το χρέος.

Πράγματι, η ΕΚΤ κέρδισε 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ενώ και το ΔΝΤ έχει συσσωρεύσει έναν πακτωλό χρημάτων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Αθήνα. Οι δύο παραπάνω θεσμοί συμφώνησαν, το 2013, σε ένα σύστημα αναδιανομής, ώστε τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος.

Τούτο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2015, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατάφερε με πολλαπλούς συνεργούς να σπάσει τη συμφωνία και μη ικανοποιημένος από την επιβολή της χειρίστης αιμορραγίας στους Έλληνες, αποφάσισε να κρατήσει το μερίδιό του από τα οικονομικά κέρδη που δημιουργήθηκαν από το χρέος, ως αντίποινα για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου εντολή ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του ποσού του χρέους. Δυστυχώς, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία- έχουν κάνει το ίδιο».

Και ο Πατρίκ Γιαρίκ κλείνει το αίτημά του καλώντας τη Γαλλία «να δώσει το παράδειγμα επιστρέφοντας όπως είχε δεσμευτεί», τα χρήματα στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να πλουτίζουμε σε βάρος των εταίρων μας που βρίσκονται σε δυσκολία» υπογραμμίζει. «Ζητάω από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αποφασίσουν υπέρ της επιστροφής αυτού του ποσού στην Ελλάδα. Οι πολίτες δεν μπορούν να δεχτούν αυτόν το σφετερισμό που δεν ευνοεί παρά τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ας χτίσουμε μαζί ένα κίνημα για να απαιτήσουμε τη δικαιοσύνη».

Το υπογεγραμμένο αίτημα θα παραδώσει ο Πατρίκ Λε Γιαρίκ στον Εμανουέλ Μακρόν, στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το αίτημα του Πατρίκ Λε Γιαρίκ στο change.org βρίσκεται εδώ: http://bit.ly/2yhxaSE



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

18:00 7/4/2025

Ποια λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

17:00 7/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

15:53 7/4/2025

Sold out σε χρόνο ρεκόρ

JobDay Καλαμαριάς 2025: Ένας δυναμικός θεσμός που ένωσε εργοδότες και υποψηφίους

JobDay Καλαμαριάς 2025: Ένας δυναμικός θεσμός που ένωσε εργοδότες και υποψηφίους

15:40 7/4/2025

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το “JobDay Καλαμαριάς 2025”

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

15:06 7/4/2025

Δευτέρα 7/4

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

08:00 7/4/2025

23/04 - 4/05

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

18:28 6/4/2025

Πέμπτη 10/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 6/4/2025

Κυριακή 6/4

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

20:06 5/4/2025

7/04 - 8:00 μμ - 13/04 - 11:00 μμ

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

17:24 5/4/2025

Δευτέρα 14/4

Κλασικά Έπιπλα