Τα κακά και τα χειρότερα σενάρια για τη θέρμανσή μας

10/10/2017 20:06    χειμώνας βαρύς
Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι με την τιμή του λίτρου να προσεγγίζει το ένα ευρώ ανά λίτρο. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι κουτσουρεμένο λόγο της μνημονιακής υποχρέωσης να περικόψουμε τη σχετική δημόσια δαπάνη κατά 50%. Και η ΔΕΗ, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τι πρόκειται να κάνει με τα τιμολόγια ΥΚΩ που έστειλαν πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στον… κατάλογο των οφειλετών. Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι βαρύς.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα αφαιρέσουν ακόμη 50-60 εκατ. ευρώ από τις τσέπες έως και 700 χιλιάδων νοικοκυριών που θερμάνθηκαν πέρυσι με πετρέλαιο θέρμανσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν πάρει ακόμη εντολή να ανανεώσουν τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis ενώ εκκρεμεί και η σχετική υπουργική απόφαση. Έτσι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου, τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να υπολογίσουν ποιο θα είναι το τελικό τους κόστος. Δύο είναι τα σενάρια: ένα κακό και ένα χειρότερο. Το κακό προβλέπει ότι και θα μειωθεί το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 300.000 νοικοκυριά θα χάσουν ούτως ή άλλως τα χρήματα που πήραν πέρυσι) ενώ το χειρότερο, προβλέπει πλήρη κατάργηση εφόσον χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2018. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή διυλιστηρίου να είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Προφανώς πολλοί θα καταφύγουν και φέτος στη λύση των air condtions. Μόνο και που εκεί υπάρχει η «παγίδα»: το τιμολόγιο ΥΚΩ που φουσκώνει υπέρμετρα τον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ, παραμένει σε εκκρεμότητα ενώ θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο με βάση το … γράμμα του μνημονίου. Η ΔΕΗ ζητάει αποζημίωση 700 εκατ. ευρώ και πλέον, η ΡΑΕ έχει προτείνει να δοθούν τα μισά, η διαφωνία έχει φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει δικαιότερο τρόπο επιβολής του ΥΚΩ και προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τίποτα. Με τα σημερινά δεδομένα, όποιος καταναλώσει περισσότερες από 2000 κιλοβατωρες κατά τη διάρκεια του χειμερινού τετραμήνου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες «κάηκε». Με κατανάλωση άνω των 2000 κιλοβατωρων, το κόστος –χωρίς τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ εννοείται- δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 400 ευρώ καθώς ως γνωστόν, η τιμή μιας κιλοβατώρας –αυτής με αριθμό 2000- είναι η ακριβότερη στον κόσμο.



fpress

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

17:00 24/1/2025

Στο Remezzo η φωτογραφική έκθεση «Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας» - 25/01 - 7:00 μμ - 9:00 μ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 24/1/2025

Παρασκευή 24/1

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

22:00 22/1/2025

Πέμπτη 23/1

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

19:33 22/1/2025

Συνεχίζεται η διάθεση των κλασικών, χάρτινων μηνιαίων καρτών

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

16:31 22/1/2025

14,15,16/02 στο θέατρο Σοφούλη

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

11:39 22/1/2025

Στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 22/1/2025

Τετάρτη 22/1

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 21/1/2025

23/01 - 2/02

Κλασικά Έπιπλα