Έκθεση Φωτογραφίας του Δήμου Θέρμης στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

21/3/2025 11:43    28 Μαρ - 27 Απρ 2025
Ο δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης διοργανώνει και παρουσιάζει  την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο” στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Διάρκεια: Έως και 27 Μαρτίου 2025.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η έκθεση “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο” αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν καταγράφονται.

Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές.

Μέσα από τη δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη (www.elliagiannidi.com) και τον Γιώργο Βέργαδο (www.vergados.gr), ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events (www.grevents.gr).

Πληροφορίες:

Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου, 19:00
Μέρες & Ώρες Λειτουργίας: 28/3 – 27/4 (Τρίτη 8:30 – 15:00, Τετάρτη – Κυριακή: 8:30 – 21:30)
Είσοδος Ελεύθερη
Επόμενο Προηγούμενο
 

ΚΕΑ: Να χάσουν το επίδομα κινδυνεύουν 45.000 δικαιούχοι!

ΚΕΑ: Να χάσουν το επίδομα κινδυνεύουν 45.000 δικαιούχοι!

04:14 26/1/2018

Δείτε αναλυτικά!

Οδηγός για την έξοδο προς τη σύνταξη

Οδηγός για την έξοδο προς τη σύνταξη

04:07 26/1/2018

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Επιπλέον 500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ

Επιπλέον 500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ

04:05 26/1/2018

ανακοίνωσε ο Σκουρλέτης

Έρχεται η ολική καταστροφή της Γης! Το Ρολόι της Αποκάλυψης «μίλησε»

Έρχεται η ολική καταστροφή της Γης! Το Ρολόι της Αποκάλυψης «μίλησε»

04:01 26/1/2018

...για πρώτη φορά από το 1953

Ν.Κορέα: 31 νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο

Ν.Κορέα: 31 νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο

03:56 26/1/2018

στην πόλη Μιριάν

«Τρώμε καρκίνο: Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε»

«Τρώμε καρκίνο: Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε»

03:51 26/1/2018

από τον π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Dr. Νίκο Κατσαρό

Οικογενειακή τραγωδία στον Έβρο – Αυτοκτόνησε 54χρονος

Οικογενειακή τραγωδία στον Έβρο – Αυτοκτόνησε 54χρονος

03:47 26/1/2018

χρησιμοποιώντας φιάλη υγραερίου

Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων

Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων

03:26 26/1/2018

με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων

Εορτή του Αγίου Ξενοφώντος

Εορτή του Αγίου Ξενοφώντος

03:24 26/1/2018

26 Ιανουαρίου

Η Μητρόπολη Καλαμαριάς βραβεύει του μαθητές του διαγωνισμού Έκφρασης κ Δημιουργίας

Η Μητρόπολη Καλαμαριάς βραβεύει του μαθητές του διαγωνισμού Έκφρασης κ Δημιουργίας

02:02 26/1/2018

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κλασικά Έπιπλα