Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει πράσινη «όαση» το Αλλατίνη - Με καφέ και εστιατόριο!

12/10/2017 03:48    Δέντρα, αρωματικά φυτά, εστιατόριο και πολλά ακόμη
Σε μια «πράσινη όαση» για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, με δέντρα και αρωματικά φυτά, θα μπορούσε να μετατραπεί ο εγκαταλειμμένος βιομηχανικός χώρος των μύλων Αλλατίνη, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική βελτίωση του μικροκλίματος.

Πρόταση διαμόρφωσης και αξιοποίησης του συγκροτήματος Αλλατίνη ως πολυλειτουργικό αστικό πάρκο, κατέθεσε, μέσα από την πτυχιακή της εργασία, στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Έδεσσα, η Ελένη Κωστελίδου με επιβλέποντες καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Μαριάνθη Τσακαλδήμη και Πέτρο Γκανάτσα.

Αν και για τον χώρο έχουν γίνει στο παρελθόν αρκετές προτάσεις αξιοποίησής του, όπως η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή η ανέγερση νέων οικοδοµικών µονάδων, εντούτοις στην μελέτη υπογραμμίζεται ότι αυτός ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για την αύξηση του περιορισμένου αστικού πρασίνου, όπως και των ανοικτών χώρων αναψυχής, δημιουργώντας μια βιώσιμη, πιο ελκυστική και αειφορική πόλη.

«Με τη χρήση δασικών δομικών στοιχείων θα μπορούσε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα για τη βελτίωση του μικροκλίματος, αλλά και τη σύζευξη ανθρώπου και κατασκευών, κατά τον ομαλότερο τρόπο, με τη διατήρηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής των υπαρχόντων κτισμάτων και την ανάδειξή τους με τη βοήθεια της βλάστησης» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιβλέπουσα καθηγήτρια Μαριάνθη Τσακαλδήμη.

Ο χώρος των μύλων Αλλατίνη εντάσσεται στον δήμο Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση περίπου 26 στρεμμάτων. Μέσα στα όρια του βιομηχανικού συγκροτήματος υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία έχουν καταφέρει να διατηρηθούν, όσο το δυνατόν, αναλλοίωτα στο χρόνο ενώ εντυπωσιακή είναι η καμινάδα διαμέτρου 3 μέτρων και ύψους 35,5, που είναι ορατή και από μακριά.

Στη μελέτη, η βλάστηση αποτέλεσε τη βάση για τη σχεδίαση και τον κύριο αισθητικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της περιοχής. Για τη σωστή επιλογή των φυτικών ειδών λήφθηκαν υπόψη η ζώνη βλάστησης και το κλίμα της περιοχής, ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών, οι βιολογικές απαιτήσεις των ειδών, τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των ειδών, ο φυτευτικός σύνδεσμος και τα προβλήματα σκίασης και συντήρησης του τοπίου που θα δημιουργηθεί. Θεωρήθηκε επιβεβλημένη η χρησιμοποίηση προσαρμοσμένων φυτικών ειδών που ανταποκρίνονται τόσο στις ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες της πόλης όσο στο συγκεκριμένο σκοπό χρήσης. Ακόμη λήφθηκε υπόψη η χρήση των φυτικών ειδών για τη λύση προβλημάτων περιβαλλοντικής μηχανικής (προστασία από το φαινόμενο θερμικής νησίδας, ηλιοπροστασία, συνθήκες δροσισμού, ανεμοφράχτες και προστασία από θορύβους).

Για την αξιοποίηση του κτιριακού δυναμικού για πολιτιστικές και ήπιας αναψυχής χρήσεις, που θα απευθύνονται σε ευρύ ηλικιακό εύρος, προτείνονται στη μελέτη, η δημιουργία, σε τριώροφο κτίριο, ενός νεανικού χώρου Café bar-bowling, ένα άλλο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως θεατράκι, πενταώροφο κτίσμα να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο και ένας άλλος χώρος να γίνει αναψυκτήριο-εστιατόριο, κατάλληλο για όσους συνοδεύουν και προσέχουν τους μικρούς επισκέπτες της παιδικής χαράς. Προτείνεται τέλος, ένα κτίριο να λειτουργήσει ως μουσείο το οποίο θα φιλοξενεί εξοπλισμό, φωτογραφικό υλικό αλλά και αρχεία από την ιστορία των μύλων Αλλατίνη.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να υποβάλουμε την μελέτη στον δήμο Θεσσαλονίκης για να έχει υπόψη και τις δικές μας προτάσεις. Πάντως, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε συνεργασίες προκειμένου να συντάξουμε και οικονομοτεχνική μελέτη που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση του Αλλατίνη. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι το κόστος, όσον αφορά την προτεινόμενη βλάστηση, δεν είναι μεγάλο» διευκρίνισε η επιβλέπουσα καθηγήτρια.

Δείτε το προσχέδιο. 


typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

08:00 7/4/2025

23/04 - 4/05

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

18:28 6/4/2025

Πέμπτη 10/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 6/4/2025

Κυριακή 6/4

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

20:06 5/4/2025

7/04 - 8:00 μμ - 13/04 - 11:00 μμ

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

17:24 5/4/2025

Δευτέρα 14/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 5/4/2025

Σάββατο 5/4

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

19:17 4/4/2025

Μέσα στον Απρίλιο

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

17:02 4/4/2025

Get Political

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

14:50 4/4/2025

Εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης υδροδότησης στις 14:00

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

13:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Κλασικά Έπιπλα