Δήμος Καλαμαριάς: Πρεμιέρα για το σύστημα του καφέ κάδου

2/5/2024 18:59    Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Καλαμαριάς
Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος βάζει από σήμερα σε λειτουργία το σύστημα του καφέ κάδου, ένα πρόγραμμα περισυλλογής οργανικών απορριμμάτων, με την τοποθέτηση των ειδικών κάδων στη λαϊκή αγορά της οδού Αμισσού.

Σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ, ο Δήμος Καλαμαριάς τοποθέτησε στον χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά, 25 καφέ κάδους, ενώ στελέχη της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης βρέθηκαν στο σημείο αφενός για να εποπτεύσουν τη λειτουργία του νέου συστήματος, το οποίο στοχεύει στην εξοικονόμηση τόσο οικονομικών όσο και φυσικών πόρων, αφετέρου για να εκπαιδεύσουν τους παραγωγούς στη συστηματική χρήση του, η οποία, μάλιστα, θα είναι ανταποδοτική για τους ίδιους. Και αυτό, καθώς απώτερος στόχος της στρατηγικής του Δήμου Καλαμαριάς είναι το πέρασμα μέσω της χρήσης του καφέ κάδου, στην κυκλική οικονομία, με μέρος του χώματος από την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέγονται, να επιστρέφεται συσκευασμένο στους παραγωγούς.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών όσον αφορά στον καφέ κάδο, δεν μένει απλώς στην τοποθέτηση και χρήση του, αλλά δίνεται μεγάλο βάρος στη δημιουργία ενός προγράμματος περισυλλογής των απορριμμάτων που εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα του προϊόντος και των συλλεγομένων ποσοτήτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή ποσόστωση του τελικού προϊόντος σε ξένες ύλες, ενώ στις δοκιμαστικές διαδικασίες που έγιναν σε λαϊκές της Καλαμαριάς, κατάφεραν να πετύχουν 95% καθαρή πρώτη ύλη, ένα ποσοστό που στόχος όλων είναι να διατηρηθεί.

Το πρόγραμμα των καφέ κάδων στην Καλαμαριά ξεκινά από τις λαϊκές αγορές, σε απόλυτη συνεργασία με τον Οργανισμό των Λαϊκών Αγορών και τα σωματεία των παραγωγών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων οργανικών απορριμμάτων, στη συνέχεια θα επεκταθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενη φάση θα διατεθούν και οικιακοί καφέ κάδοι στους πολίτες.

Ο στόχος του προγράμματος, που έκανε πρεμιέρα την Μ. Πέμπτη, είναι διττός. Αφενός να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οργανικών αποβλήτων, αφετέρου να περιορισθεί αισθητά η οπτική ρύπανση.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Αυτοί είναι οι όροι για την δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Αυτοί είναι οι όροι για την δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος

12:17 20/9/2017

ΥΠΕΝ

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας «ταξιδεύει» στην Ιταλία

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας «ταξιδεύει» στην Ιταλία

11:54 20/9/2017

“World Tourism Expo”

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

11:09 20/9/2017

τμήμα Θεσσαλονίκης

Επιχείρηση πρόληψης των πυρκαγιών του… φθινοπώρου

Επιχείρηση πρόληψης των πυρκαγιών του… φθινοπώρου

11:05 20/9/2017

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τα 52α Δημήτρια στη… σέντρα του Καυτανζόγλειου

Τα 52α Δημήτρια στη… σέντρα του Καυτανζόγλειου

10:53 20/9/2017

Από το… στάδιο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων

Στο 13,39% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία

Στο 13,39% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία

10:34 20/9/2017

Με βάση τα επίσημα ετήσια στοιχεία του συστήματος "ΑΡΤΕΜΙΣ"

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε το Cassini... πεθαίνοντας

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε το Cassini... πεθαίνοντας

10:26 20/9/2017

NASA

Με το δεξί στο κύπελλο ο Απόλλων Πόντου

Με το δεξί στο κύπελλο ο Απόλλων Πόντου

08:32 20/9/2017

1-0 τον Αιγινιακό

Νέα τεχνολογία αορατότητας αναπτύσσουν έλληνες και αυστριακοί επιστήμονες

Νέα τεχνολογία αορατότητας αναπτύσσουν έλληνες και αυστριακοί επιστήμονες

08:19 20/9/2017

Νέες δυνατότητες στην τέχνη του καμουφλάζ

ΠΑΕ Άρης: «Δωρεάν είσοδος σε παιδιά έως 10 ετών»

ΠΑΕ Άρης: «Δωρεάν είσοδος σε παιδιά έως 10 ετών»

07:42 20/9/2017

Διόρθωσαν οι ''κιτρινόμαυροι'' το λάθος, που αρχικά ήθελαν 20 ευρω και για τους μικρούς φίλους

Κλασικά Έπιπλα