Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:33 12/5/2023

Παρασκευή 12/5, Σάββατο 13/5και Κυριακή 14/5

Πρόσωπο – έκπληξη: Η εντυπωσιακή παρουσιάστρια που κατεβαίνει υποψήφια με τον Βασίλη Λεβέντη

Πρόσωπο – έκπληξη: Η εντυπωσιακή παρουσιάστρια που κατεβαίνει υποψήφια με τον Βασίλη Λεβέντη

21:01 11/5/2023

Παρουσιάστρια κατεβαίνει με την Ένωση Κεντρώων

Και του πουλιού το γάλα: 3 οικονομικές ταβέρνες με τεράστιες μερίδες για απολαυστικό φαγητό (Pics)

Και του πουλιού το γάλα: 3 οικονομικές ταβέρνες με τεράστιες μερίδες για απολαυστικό φαγητό (Pics)

20:59 11/5/2023

Θα φας αρχοντικά με low budget

Καλαμαριά: 3ο Τουρνουά Αγάπης

Καλαμαριά: 3ο Τουρνουά Αγάπης

12:46 11/5/2023

Έξι ακαδημίες βόλεϊ της Θεσσαλονίκης

Αγνώριστος, -42 κιλά μπροστά στις κάμερες: Άλλος άνθρωπος ο Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του (Vid)

Αγνώριστος, -42 κιλά μπροστά στις κάμερες: Άλλος άνθρωπος ο Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του (Vid)

18:39 10/5/2023

Τι ανέφερε για το τέλος της καριέρας του.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:30 10/5/2023

Τετάρτη 10/5 και Πέμπτη 11/5

Μισθοί έως 20.000 ευρώ: Η χώρα με 0% φορολογία που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για δουλειά

Μισθοί έως 20.000 ευρώ: Η χώρα με 0% φορολογία που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για δουλειά

13:09 10/5/2023

Οι Έλληνες μεταναστεύουν συνεχώς!

Στο Παρά 5: Το εξόφθαλμο σκηνοθετικό λάθος στο τελευταίο επεισόδιο που κανείς δεν πρόσεξε μέσα από 2 φωτογραφίες (Pics)

Στο Παρά 5: Το εξόφθαλμο σκηνοθετικό λάθος στο τελευταίο επεισόδιο που κανείς δεν πρόσεξε μέσα από 2 φωτογραφίες (Pics)

13:08 10/5/2023

Aκόμα και οι καλύτερες παραγωγές μπορεί να την... πατήσουν.

Ακόμα κι αν υστερούν σε εμφάνιση: Τα 3 πιο έξυπνα ζώδια που όλοι ερωτεύονται για το μυαλό τους

Ακόμα κι αν υστερούν σε εμφάνιση: Τα 3 πιο έξυπνα ζώδια που όλοι ερωτεύονται για το μυαλό τους

19:54 9/5/2023

α ζώδια αυτά δεν χρειάζεται να ποντάρουν στην εικόνα τους για να εντυπωσιάσουν.

Kαλαμαριά: Οι κάδοι πλένονται, όταν η πόλη κοιμάται

Kαλαμαριά: Οι κάδοι πλένονται, όταν η πόλη κοιμάται

17:08 8/5/2023

Από το περασμένο Σάββατο 29 Απριλίου μέχρι και σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου, τα καδοπλυντήρια οχήματα του δήμου, έπλυναν συνολικά 711 κάδους

Κλασικά Έπιπλα