«Εγκαίνια» για τρεις νέες τράπεζες στην Ελλάδα

4/2/2018 09:50    Στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος ο κλάδος...
Σε «καυτό» κλάδο, που προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον Eλλήνων και ξένων τραπεζιτών, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ο τραπεζικός, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεκίνησαν να κουβαλάνε το σταυρό του μαρτυρίου των stress tests, με βάση τις πρόσφατες επιταγές της European Banking Authority, ενώ παράλληλα, με αφορμή το «τέλος» των Μνημονίων, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προκλήσεις, με κυριότερη αυτήν της εξασφάλισης φθηνής ρευστότητας.

Και όταν «λέμε» επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν εννοούμε αγορά μετοχών, αλλά τη δημιουργία και λειτουργία νέων τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν το ενδιαφέρον κινεζικού κολοσσού για έκδοση τραπεζικής άδειας και δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, η αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ της Credicom με στόχο να μετασχηματιστεί σε εμπορική τράπεζα και, βέβαια, το εκφρασμένο ενδιαφέρον αρκετών σχημάτων για την εξαγορά της IBG; Είναι προφανές ότι η χρονική στιγμή που διαπιστώνουμε να συμβαίνουν όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αφού μετά τον Αύγουστο αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το «άνοιγμα» της τραπεζικής αγοράς, καθώς με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου αίρεται η απαγόρευση για τη δημιουργία νέων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία θα είναι ελεύθερα βαρών και υποχρεώσεων απέναντι στον... σκληρό SSM.

ICBC

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα διέρρευσε από την ΤτΕ ότι υψηλόβαθμα στελέχη ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες του κινεζικού banking, και όχι μόνο, της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), συναντήθηκαν με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ζήτησαν να πληροφορηθούν για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία τραπεζικού ιδρύματος ή υποκαταστήματος στη χώρα μας, ενώ υποστήριξαν ότι προτίθενται να υποβάλουν φάκελο για την έκδοση σχετικής άδειας, αν και εφόσον οι διαδικασίες δεν είναι σύνθετες και χρονοβόρες. Είναι προφανές ότι η ICBC θέλει να διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν στη χώρα μας κινεζικές επιχειρήσεις, παράλληλα θα διεκδικήσει τη χορήγηση πιστώσεων για μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή, για παράδειγμα, που έχει σχεδιάσει η COSCO για τον ΟΛΠ, ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ είναι πολύ πιθανό, λόγω μεγέθους και τεχνογνωσίας, να χρηματοδοτήσει και την ελληνική κυβέρνηση με διάφορους τρόπους.

Credicom

Το «M.P.» επιβεβαιώθηκε πλήρως για όσα έγραφε τις προηγούμενες εβδομάδες για την Credicom, καθώς μετά τη συνάντηση γνωριμίας με τον Γιάννη Δραγασάκη που είχαν στελέχη της τράπεζας, όπως ο Bob Diamond, CEO και ιδρυτής του επενδυτή Atlas Merchant Capital, ο Corrado Passera, πρόεδρος της Credicom, και η διευθύνουσα σύμβουλος, Αν. Σακελλαρίου, ανέλυσαν τα σχέδιά τους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που, όπως φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα της επιτρέψει να μετασχηματισθεί σε κανονική εμπορική τράπεζα. Η πρόθεση της διοίκησης της Credicom για την πλήρη χρήση της άδειας που διαθέτει έχει εκφραστεί εδώ και καιρό, και μάλιστα έχει λάβει τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές (ΕΚΤ, SSM) και ελληνικές (ΤτΕ) Αρχές στις 17 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου. Μέσω ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων, η «νέα» τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε εταιρικές χορηγήσεις, να δέχεται καταθέσεις και να δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική, ενώ θα εστιάσει και σε αναχρηματοδοτήσεις, αναδιαρθρώσεις και εξαγορές επιχειρηματικών δανείων.

IBG

Οσον αφορά την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG), η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Αυγούστου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων δεν αναμένονται αργότερα από το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν εντόνως στην αγορά, τα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της τράπεζας ξεπερνούν τα τρία. Για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε προσπάθεια εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, θυγατρικής του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, από τουλάχιστον δύο επενδυτικά σχήματα. Στο ένα από αυτά ηγείτο ο Απόστολος Ταμβακάκης και είχε ακουστεί ότι συμμετείχαν ο Αριστοτέλης Χαλικιάς (ιδιοκτήτης τραπεζών στο Σικάγο), ο John Calamos και ο δισεκατομμυριούχος Dean Mitropoulos, ο οποίος ειδικεύεται στην αναδιοργάνωση (turnaround) επιχειρήσεων. Επίσης, «έπαιζαν» οι Αλεξία Ελένη Δαυίδ, ανιψιά του Γιώργου Δαυίδ, ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα (Quest Group) και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης («Τζίγγερ»). Η οικογένεια του τελευταίου εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες τη Marfin Bank Romania (MBR).



fpress

Επόμενο Προηγούμενο