Με 2,4% θα αναπτυχθεί το 2020 η ελληνική οικονομία, εκτιμά η ΕΕ

13/2/2020 14:21     στις χειμερινές προβλέψεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το 2019, ενώ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% το 2021. «Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε 2,2% το 2019 και αναμένεται να αναπτυχθεί 2% ή περισσότερο στην περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, εφόσον οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνεχίσουν να υλοποιούνται», σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις.

Όπως αναφέρει, οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019. Παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, υποδηλώνοντας περαιτέρω κέρδη σε μερίδια της αγοράς, περιλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. «Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάσθηκε, επίσης, θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019».

Με την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά τους στο τέλος του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για το 2020 και το 2021, εκτιμά η Κομισιόν. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχισθεί, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω της συγκρατημένης ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων σε αυτές, προσθέτει.

Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019 από 18,5% έναν χρόνο πριν, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, σημειώνει η Κομισιόν, ενώ προβλέπει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. «Η πρόσφατη αύξηση των απασχολουμένων, κατά μέσο όρο 2% στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019, οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε».

Μετά τη μείωση του πληθωρισμού (εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) στο 0,5% το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Παραδοσιακό γλέντι στον Φοίνικα και δράσεις για τα παιδιά στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

Καλαμαριά: Παραδοσιακό γλέντι στον Φοίνικα και δράσεις για τα παιδιά στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

15:32 11/8/2026

δράσεις από τον τοπικό σύλλογο

Καλαμαριά: Έλεγχοι σε οχήματα και προσαγωγές

Καλαμαριά: Έλεγχοι σε οχήματα και προσαγωγές

15:04 11/8/2026

Στοχευμένη αστυνομική δράση

Μητέρα χαστούκισε τον γιο της σε παραλία – Συνελήφθη μετά από καταγγελία λουόμενων

Μητέρα χαστούκισε τον γιο της σε παραλία – Συνελήφθη μετά από καταγγελία λουόμενων

14:46 11/8/2026

συνελήφθη και ο πατέρας..

Καλαμαριά: Εργασίες στα σχολεία ενόψει ανοίγματος - Γήπεδα, επισκευές, προμήθειες (φωτο)

Καλαμαριά: Εργασίες στα σχολεία ενόψει ανοίγματος - Γήπεδα, επισκευές, προμήθειες (φωτο)

20:15 10/8/2026

Στα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων

Στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής λειτουργεί ένας νέος πυρομετεωρολογικός σταθμός

Στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής λειτουργεί ένας νέος πυρομετεωρολογικός σταθμός

15:08 10/8/2026

ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σε 19χρονο – Τον χτύπησαν 4 νεαροί και πήγαν να τον ληστέψουν

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σε 19χρονο – Τον χτύπησαν 4 νεαροί και πήγαν να τον ληστέψουν

15:02 10/8/2026

χθες το απόγευμα

Καλαμαριά: Εξελίξεις για το γεφυράκι του Φοίνικα

Καλαμαριά: Εξελίξεις για το γεφυράκι του Φοίνικα

14:49 10/8/2026

Θέμα συζήτησης έγινε το ζήτημα..

Κλασικά Έπιπλα