Ο «εγκέφαλος» του Μετρό στον Βότση Καλαμαριάς

7/2/2020 09:10    αμαξοστάσιο της Πυλαίας

Το αμαξοστάσιο του Μετρό βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταύρου με Καππαδοκίας στην περιοχή Βότση της Καλαμαριάς. Εκτείνεται σε μια έκταση πάνω από 100 στρέμματα εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί δύο εντυπωσιακά κτήρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και η θέα τους είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά.

Πρόκειται για το κέντρο λειτουργίας και διαχείρισης του μετρό Θεσσαλονίκης. Εκεί θα εγκατασταθούν τα επιτελικά στελέχη και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι υπεύθυνο για την ασφαλή και ομαλή κίνηση των συρμών αλλά και των σταθμών.

Ουσιαστικά θα είναι ο «εγκέφαλος» που θα δίνει τις εντολές στους 18 αυτοματοποιημένους συρμούς για να κινηθούν στους σταθμούς από και προς το αμαξοστάσιο αλλά και το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα επιτηρεί την πορεία τους μέσα στις στοές 24ωρες το 2ωρο. Εκεί επίσης σύμφωνα με το rthess.gr θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και οι συντηρήσεις των τρένων ενώ θα στεγάζονται και διοικητικές υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι στην «καρδιά» του μετρό θα εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι.



Επίπεδο εργασιών

Οι εργασίες για την κατασκευή του αμαξοστασίου ξεκίνησαν το 2012. Σήμερα μετά από 8 περίπου χρόνια το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση. Τα ηλεκτρομηχανολογικά βρίσκονται στο 45%, τα αρχιτεκτονικά στο 73% ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι ράγες οι οποίες θα ηλεκτροδοτηθούν  μερικώς το επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των συρμών μέσα στο αμαξοστάσιο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαμορφώσεις των υπολοίπων εγκαταστάσεων και το αύλειου χώρου.



Οι αυτόματοι συρμοί

Οι συρμοί είναι Ιταλικής κατασκευής, θα είναι αυτόματοι δηλαδή θα κινούνται χωρίς οδηγό. Ο κάθε συρμός έχει μήκος 5 5μέτρα θα έχει τέσσερα βαγόνια με συνολική χωρητικότητα τα 450 άτομα.  Θα κινείται με μια μέση ταχύτητα 35 χλμ και θα μπορεί να φτάσει τα 80 χλμ ανά ώρα. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα που θα επιτρέπουν σε οδηγό να ανέβει και να την επιδιορθώσει ή να το οδηγήσει πίσω στο αμαξοστάσιο.

Οι πέντε από τους συνολικά 18 συρμούς βρίσκονται ήδη στο αμαξοστάσιο και μάλιστα είναι τοποθετημένοι πάνω στις ράγες περιμένοντας να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία.|




 

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εικαστική Έκθεση στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά

Εικαστική Έκθεση στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά

17:30 25/9/2024

Yayoi Kusama (Γιαγιόι Κουσάμα)

Λαικό παραδοσιακό Κρητικό γλέντι με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Καλαμαριάς “Η Κηφισιά”.

Λαικό παραδοσιακό Κρητικό γλέντι με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Καλαμαριάς “Η Κηφισιά”.

14:00 25/9/2024

27/09 - 28/09

«Λευκή Νύχτα» στο Δ. Παύλου Μελά με Ηλία Καμπακάκη

«Λευκή Νύχτα» στο Δ. Παύλου Μελά με Ηλία Καμπακάκη

11:39 25/9/2024

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

11:29 25/9/2024

Τετάρτη 25/9

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 24/9/2024

Τρίτη 24/9

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 23/9/2024

Από Πέμπτη 19 Σεπτεμβριου έως και Τετάρτη 25 Σεπτεμβριου

Με Δωρεάν Είσοδο η Βραδιά Ερευνητή 2024 στο Νόησις στη Θεσσαλονίκη

Με Δωρεάν Είσοδο η Βραδιά Ερευνητή 2024 στο Νόησις στη Θεσσαλονίκη

12:59 23/9/2024

Παρασκευή 27 Σεπ 2024

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:32 23/9/2024

Δευτέρα 23/9

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 5/9/2024

Πέμπτη 5/9

Κλειστοί δρόμοι λόγω ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Κλειστοί δρόμοι λόγω ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

18:00 4/9/2024

Η ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κλασικά Έπιπλα