Καλαμαριά: Νέος κύκλος δωρεάν διαλέξεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

6/2/2020 18:45    «Όταν η ιστορία γράφει ιστορία»
Ένας νέος κύκλος διαλέξεων, διαρθρωμένος σε έξι ενότητες  με θέμα «Όταν η ιστορία γράφει ιστορία» – Από την ιστορική & ιστοριογραφική παράδοση του Α.Π.Θ., ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη ώρα 19:00,  στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 9).

Έξι καθηγητές του ΑΠΘ, με τη συντονιστική φροντίδα του ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι. Ν. Καζάζη, θα προσπαθήσουν, μέσα από μια  σειρά διαλέξεων-παρουσιάσεων, να φωτίσουν τις ιστορικές σπουδές στο Πανεπστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέρος της καταστατικής αποστολής του νέου πανεπιστημίου της χώρας που ιδρύθηκε με υψηλές προσδοκίες το 1925. Θα παρουσιαστούν κάποιοι παλαιότεροι  καθηγητές-ιστορικοί με καθοριστικό ρόλο στην ιστορική παράδοση της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Το πρόγραμμα των έξι  διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

25 Φεβρουαρίου 2020 :            
Για τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Μ. Β. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ  θα μιλήσει ο Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης με θέμα: «Η Δημοκρατία εν κινδύνω»

3 Μαρτίου 2020 :
Για τον Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ  θα μιλήσει η Καθηγήτρια Αλκμήνη Ζαφράκα με θέμα: «Το παρεξηγημένο Βυζάντιο»

10 Μαρτίου 2020 :
Για τον Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ  θα μιλήσει η Καθηγήτρια  Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού με θέμα: «Ποια είναι η Ταυτότητα του Νεοελληνισμού; »

17 Μαρτίου 2020 :
Το θέμα «Ο Ελληνισμός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» θα αναπτύξει ο Καθηγητής  Ιωάννης Χασιώτης

31 Μαρτίου 2020 :
Το θέμα «Από τον Εύξεινο Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα»  θα αναπτύξει η Καθηγήτρια Αρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού

7 Απριλίου 2020 :
Τα «Συμπεράσματα και οι Προοπτικές των Ιστορικών Σπουδών» θα συζητηθούν σε στρογγυλή τράπεζα, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Βασίλη Γούναρη. Θα ακουστούν επίσης  αποσπάσματα από τα έργα τους, ενώ την τελετή λήξης θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου  Ιωάννη Κούκα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αφετηρία της σειράς αυτής διαλέξεων στάθηκε η διαπίστωση ότι οι τρεις πρώτοι διακεκριμένοι ιστορικοί υπηρέτησαν την επιστήμη τους, ισορροπώντας θαυμάσια μεταξύ της αυστηρής επιστήμης και της εθνικής αποστολής, όπως τις αντιλαμβάνονταν στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού πανεπιστημίου ιδρυμένου στον ευαίσθητο βορειοελλαδικό χώρο, υπό κρίσιμες ιστορικές περιστάσεις και συνάμα ταγμένου στην προώθηση των υψηλότερων επιστημονικών προδιαγραφών. Οι διάδοχοί τους διεύρυναν τις ιστορικές σπουδές σε Ανατολή και Δύση και στην καίρια για τον ελληνισμό Μαύρη Θάλασσα. Όλοι τους, με τις αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές τους, μόρφωσαν δύο γενιές φιλολόγων και ιστορικών, ερευνητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι προέρχονταν, ως επί το πλείστον,  από τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, όπου και κυρίως υπηρέτησαν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Αποφεύγοντας τον φόρτο της σχολαστικής εργογραφικής πληροφορίας, οι ομιλητές θα επιμείνουν στον π υ ρ ή ν α  της ιστορικής σκέψης των παρουσιαζόμενων ιστορικών και στις ξένες και ντόπιες  ε π ι δ ρ ά σ ε ι ς που δέχτηκαν. Θα ακουστούν επίσης ως δείγματα γραφής χαρακτηριστικές «σ ε λ ί δ ες» από ιστοριογραφικά  έργα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαλέξεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 11/5/2025

16 Μάι - 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 11/5/2025

Κυριακή 11/5

Το Ταξίδι της Μαλαματένιας: Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Σοφούλη

Το Ταξίδι της Μαλαματένιας: Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Σοφούλη

17:00 10/5/2025

Τετάρτη 14 /5

Συμμετοχικές Δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ 2025 στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχικές Δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ 2025 στη Θεσσαλονίκη

12:00 10/5/2025

8 Μάι - 11 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 10/5/2025

Σάββατο 10/5

Η Παράσταση «Εν Τόπω Χλοερώ» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Εν Τόπω Χλοερώ» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 9/5/2025

Δευτέρα 12/5

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης  «Μία Γιορτή για Όλους»

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μία Γιορτή για Όλους»

16:04 9/5/2025

9 Μάι - 11 Μάι 2025

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

13:23 9/5/2025

Τη στολή σούπερ ήρωα θα φορέσει από σήμερα η Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 9/5/2025

Παρασκευή 9/5

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 8/5/2025

11/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα