Κλωνοποίησαν μαϊμού για πρώτη φορά - Επόμενο βήμα ο άνθρωπος;

25/1/2018 00:24    Σαγκάη
Επιστήμονες πέτυχαν να κλωνοποιήσουν μαϊμού για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με το tribune, ανοίγοντας το δρόμο στο επόμενο και πιθανότατα τελικό βήμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν αντίστοιχη εκείνης που εφάρμοσαν οι επιστήμονες το 1996, προκειμένου να κλωνοποιήσουν το πιο διάσημο πρόβατο, την Ντόλι. Από τη διαδικασία των Κινέζων επιστημόνων προέκυψαν δύο υγιέστατες μαϊμούδες.

Από το 1996, οι επιστήμονες είχαν πετύχει την κλωνοποίηση διαφόρων ζώων, όπως γουρουνιών, σκύλων, γατών και αλόγων πόνυ, ενώ είχαν δημιουργήσει και ανθρώπινο έμβρυο.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν είχε επιτευχθεί η κλωνοποίηση μωρών από τα λεγόμενα κυρίαρχα θηλαστικά, όπως είναι οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες και οι άνθρωποι.

Οι δύο πρώτες μαϊμούδες που κλωνοποιήθηκαν είναι θηλυκές, ηλικίας 7 και 8 εβδομάδων και ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua.

«Στόχος η κλωνοποίηση ανθρώπων»

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τελικά τα καταφέραμε», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι στόχος τους δεν ήταν η κλωνοποίηση μαϊμούδων, αλλά ανθρώπων. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν τους επετράπη η έρευνα, καθώς η παγκόσμια κοινότητα απέρριψε την κλωνοποιηση ανθρώπων για «ηθικούς λόγους».

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της έρευνας, χρειάστηκαν 127 «αυγά», πριν προκύψουν τα δύο μικρά μαϊμουδάκια. Διευκρινίστηκε επίσης, ότι η κλωνοποίηση δεν προήλθε από ενήλικη μαϊμού, αλλά από DNA εμβρύου. Οι προσπάθειες, τόνισε, για κλωνοποίηση από ενήλικα άτομα συνεχίζεται και σύντομα αναμένεται να αποδώσει καρπούς.

Οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να εξελίξουν και να προσαρμόσουν τις μεθόδους που είχαν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν.

Τα πειράματα για την κλωνοποίηση ζώων και ανθρώπων έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και μεταξύ των επιστημόνων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορρίπτουν ως επικίνδυνη την ιδέα της κλωνοποίησης, κάνοντας λόγο για καταστάσεις που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και να μην είναι αντιμετωπίσιμες από την ανθρωπότητα, αλλά και την πρόκληση νέων ασθενειών.




Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Βιβλία κατ'οίκων σε όσους δε μπορούν και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος - Όλη η διαδικασία (φωτο)

Καλαμαριά: Βιβλία κατ'οίκων σε όσους δε μπορούν και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος - Όλη η διαδικασία (φωτο)

14:24 29/7/2026

«Το βιβλίο είναι η παρέα μου, είναι η ζωή μου»

Καλαμαριά: Έρχεται δημοτική συγκοινωνία - Δρομολόγια ανά μία ώρα - Δύο γραμμές, 72 στάσεις!

Καλαμαριά: Έρχεται δημοτική συγκοινωνία - Δρομολόγια ανά μία ώρα - Δύο γραμμές, 72 στάσεις!

10:24 29/7/2026

με ηλεκτρικά λεωφορεία

Καλαμαριά: Ανατίναξαν ΑΤΜ τα ξημερώματα

Καλαμαριά: Ανατίναξαν ΑΤΜ τα ξημερώματα

10:04 29/7/2026

Έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 05:00

Πρώτοι οι Καλαμαριώτες είδαν το «Άη Λαός» - Ξεχωριστή στιγμή οι ανοιχτές πρόβες (φωτο)

Πρώτοι οι Καλαμαριώτες είδαν το «Άη Λαός» - Ξεχωριστή στιγμή οι ανοιχτές πρόβες (φωτο)

14:29 28/7/2026

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία...

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Σωτήρος - Πανηγυρίζει η Ιερά Μητρόπολη

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Σωτήρος - Πανηγυρίζει η Ιερά Μητρόπολη

13:04 28/7/2026

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα την Πέμπτη δωρεάν για όλους!

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα την Πέμπτη δωρεάν για όλους!

12:02 28/7/2026

Η πιο όμορφη καλοκαιρινή συνήθεια

Μετρό Καλαμαριάς: Τον σταθμό της Μίκρας.. έτοιμο δεν το λες (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Τον σταθμό της Μίκρας.. έτοιμο δεν το λες (βιντεο)

11:19 28/7/2026

Εργοτάξιο παραμένει ακόμη και σήμερα

Κλασικά Έπιπλα