Καλαμαριά: Δηλώστε τα σωστά τετραγωνικά και γλιτώστε πρόστιμα

9/1/2020 13:07    τι προβλέπει η ρύθμιση
Ευκαιρία για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στους Δήμους,  δίνεται στους ιδιοκτήτες και τους  απαλλάσσει από πρόστιμα, αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους, όσοι από αυτούς δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά μέτρα μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020.

Την απαλλαγή από οποιεσδήποτε αναδρομικές χρηματικές αξιώσεις δημοτικών τελών και φόρων για τα χρονικά διαστήματα μέχρι 31-12-2019 προβλέπει ρύθμιση η οποία αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με περιπτώσεις αδήλωτων ακινήτων ή αναντιστοιχίας των τετραγωνικών μέτρων που είναι δηλωμένα στο Ε9 με αυτά που έχουν στα αρχεία τους οι δημοτικές αρχές και η ΔΕΗ.

Αυτό προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και απαλλάσσει από αναδρομικά πρόστιμα τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους.

Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 να προσέλθουν οι ίδιοι στους δήμους και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις των στοιχείων με τα σωστά μεγέθη των ακινήτων τους. Έτσι ο υπολογισμός των δημοτικών τελών θα γίνει από το νέο έτος με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και όχι με αυτά που είναι δηλωμένα τώρα στο δήμο τα οποία  δεν είναι και τα αντιπροσωπευτικά.

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας: τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, αλλά και κάθε είδους ακίνητα: κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Επίσης, η ρύθμιση αυτή επιτρέπει  και τη δήλωση των αδήλωτων και  μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή δημοτικών τελών και φόρων να ισχύσει και για επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Προϋπόθεση όμως είναι, να μην έχει χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο   ακίνητο, να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο μέχρι τις 31-12-2019, ώστε η απαλλαγή να ισχύσει αναδρομικά μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια και για το χρονικό διάστημα από  1-1-2020 μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότησή του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι  μετά το τέλος της προθεσμίας που δίνεται για τις διορθώσεις των σωστών τετραγωνικών μέτρων θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις μεταξύ των τελικών στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους Δήμους και στο Κτηματολόγιο. Εφόσον εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιπτώσεις ασυμφωνίας, τότε θα ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

18:10 27/9/2017

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: 5.891 νοικοκυριά στο πρόγραμμα επιδότησης

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: 5.891 νοικοκυριά στο πρόγραμμα επιδότησης

18:06 27/9/2017

εγκρίνονται 1.170 αιτήσεις ως επιλαχούσες

Συνεχίζονται από αύριο οι εργασίες συντήρησης στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών

Συνεχίζονται από αύριο οι εργασίες συντήρησης στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών

17:36 27/9/2017

είχαν ανασταλεί λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Vintage αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ στο φθινοπωρινό Flea Market

Vintage αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ στο φθινοπωρινό Flea Market

17:34 27/9/2017

στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος καταδικάστηκε για αποπλάνηση μαθητών

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος καταδικάστηκε για αποπλάνηση μαθητών

17:31 27/9/2017

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό..

Οπαδοί ΑΠΟΕΛ:

Οπαδοί ΑΠΟΕΛ: "Φέρτε τα μάρμαρα πίσω"

17:12 27/9/2017

Champions League

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

17:09 27/9/2017

στάσεις εργασίας

Μειοδοτικός διαγωνισμός για το κλάδεμα δέντρων

Μειοδοτικός διαγωνισμός για το κλάδεμα δέντρων

16:36 27/9/2017

«Κλάδεμα Δέντρων 2017-2018»

Στη Θεσσαλονίκη ξανά την άλλη εβδομάδα Τσίπρας – Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη ξανά την άλλη εβδομάδα Τσίπρας – Μητσοτάκης

16:33 27/9/2017

Thessaloniki Summit

Εκτάκτως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε

Εκτάκτως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε

16:24 27/9/2017

για τη μεταφορά ή μη των διαθεσίμων του Δήμου Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα