Ερχονται αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας

31/10/2019 12:10     την επόμενη χρονιά
Αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας, με στόχο την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Oι αλλαγές προφανώς δεν αφορούν τα τέλη του 2020, για τα οποία τα σημειώματα θα αναρτηθούν έως τις 15 Νοεμβρίου στο Taxis. O κ. Σταϊκούρας, πάντως, μιλώντας στον Real FM κατέστησε σαφές ότι αυτές είναι στο πρόγραμμα και ότι είναι απαραίτητες τόσο για την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εκπομπών ρύπων όσο και για να γίνει δικαιότερο το σύστημα και να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων. «Το σύστημα», είπε, «χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και πρέπει να γίνει και δικαιότερο το σύστημα για τους κατόχους αυτοκινήτων λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια».

«Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων, αλλά κι ενός στόχου για την ανανέωση του παλιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις μας να είναι αποτέλεσμα σωστής αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και ορθής εκτίμησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Προς το παρόν, πάντως, τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος.

Για τα  παλαιότερα αυτοκίνητα, προ της 30/10/2010, υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και για τα νεότερα με βάση τις εκπομπές ρύπων. Η προθεσμία για την πληρωμή τους θα είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Τα πλεονάσματα

Σχετικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τη συνέδεσε με 4 προϋποθέσεις: 1. Την επίτευξη υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης από αυτόν που εκτιμούσαν οι θεσμοί. 2. Τη μείωση του κόστους δανεισμού, σε επίπεδο χαμηλότερο από το επίπεδο που την τοποθετούσε η άσκηση των θεσμών, κάτι που ήδη γίνεται. 3. Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, εξαιτίας της εξόφλησης μέρους του ακριβού δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και 4. Την αξιοποίηση της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις, καθώς αυτό θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Τα παραπάνω, είπε, εφόσον επιτευχθούν, δίνουν βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Για τα SMPs και ANFAs, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, αν και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρονται ευνοϊκά διακείμενες ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, το θέμα δεν έχει κλείσει σε επίπεδο κρατών-μελών, καθώς ενδέχεται να διατυπωθούν ενστάσεις. Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι να βρεθούν αρκετές ώριμες επενδύσεις για να χρηματοδοτηθούν. Ακόμη, όμως κι αν γίνει αυτό, δεν είναι δεδομένο ότι το ποσό θα μετρήσει ως έσοδο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες και στα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι μέσα στον Νοέμβριο θα νομοθετηθεί ο «Ηρακλής», με στόχο τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό σε μία διετία, προσεγγίζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Στο μέλλον, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε και άλλες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Σήμερα, προτεραιότητά μας είναι ο «Ηρακλής».


kathimerini
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Ο Μίλτος κερνάει 100 διπλές προσκλήσεις για το θερινό σινεμά και γλυκό!

Καλαμαριά: Ο Μίλτος κερνάει 100 διπλές προσκλήσεις για το θερινό σινεμά και γλυκό!

19:19 20/8/2026

Κέρδισε μία από τις 100 διπλές προσκλήσεις

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή γνωριμία κατέληξε σε μαχαίρωμα και συλλήψεις

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή γνωριμία κατέληξε σε μαχαίρωμα και συλλήψεις

14:41 20/8/2026

χθες το βράδυ

Καλαμαριά: Ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες στην αγορά του Φοίνικα (φωτο)

Καλαμαριά: Ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες στην αγορά του Φοίνικα (φωτο)

14:28 20/8/2026

Νέες παρεμβάσεις του Δήμου

Μετρό Καλαμαριάς: Δυσκολεύονται μέχρι και στα εγκαίνια - Εναλλακτικό σχέδιο για το σταθμό της Μίκρας λόγω λαϊκής!

Μετρό Καλαμαριάς: Δυσκολεύονται μέχρι και στα εγκαίνια - Εναλλακτικό σχέδιο για το σταθμό της Μίκρας λόγω λαϊκής!

13:37 20/8/2026

πάμε σε διπλό σενάριο

Καλαμαριά: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα - Ληστές έκοψαν με τροχό κάτω από φιάλες υγραερίου (βιντεο)

Καλαμαριά: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα - Ληστές έκοψαν με τροχό κάτω από φιάλες υγραερίου (βιντεο)

13:20 20/8/2026

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλοπή

Νέστος Χρυσούπολης - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 και επεισόδια στο φινάλε

Νέστος Χρυσούπολης - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 και επεισόδια στο φινάλε

12:59 20/8/2026

Το χρυσό γκολ σημείωσε ο Γιακουμάκης

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στάθης Παρχαρίδης! Θλίψη στην Ποντιακή κοινωνία

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στάθης Παρχαρίδης! Θλίψη στην Ποντιακή κοινωνία

12:25 20/8/2026

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά..

Κλασικά Έπιπλα