Κύπρος: Έσοδα 500 - 600 εκατ. ευρώ ετησίως από το φυσικό αέριο

2/3/2019 09:12    ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Με ψήφους 43 υπέρ, 7 εναντίον και χωρίς αποχές η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογοναθράκων) και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων και για συναφή θέματα. 

Ο νόμος που ψηφίστηκε περιέχει τροπολογία επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, και υπερψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον. Η τροπολογία αποσυνδέει, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το Ταμείο από το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και διαλαμβάνει πως το δημόσιο χρέος θα εξυπηρετείται με πόρους του ταμείου (έσοδα από φυσικό αέριο) μόνο εφόσον υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ.

 Στο κείμενο που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι αυτή αποσκοπεί στο να είναι η λειτουργία του Ταμείου θεσμοθετημένα εύρυθμη και να διασφαλίζει ότι η απόδοση του μέσω επενδύσεων θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Tα έσοδα από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εφόσον ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίησή του, αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ €500-€600 εκ. ετησίως σε ορίζοντα δωδεκαετίας.
 
Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Υδρογοναθράκων πριν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η Δημοκρατία θα στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι προσεγγίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και των εσόδων που προκύπτουν από τέτοια δραστηριότητα με υπεύθυνο τρόπο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβοηθήσει στην παρουσίαση της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.
Επόμενο Προηγούμενο
 

ΟΑΣΘ: Μείωση των λεωφορείων στη γραμμή

ΟΑΣΘ: Μείωση των λεωφορείων στη γραμμή "12" - Έρχονται αλλαγές σε "2"- "3" και "8"

02:02 16/5/2018

εντονες αντιδράσεις

Ο Μασούτης ''κατεβαίνει'' στην Αθήνα

Ο Μασούτης ''κατεβαίνει'' στην Αθήνα

01:52 16/5/2018

εξαγορά της αλυσίδας μάρκετ «Προμηθευτική»

Ενδείξεις κρυφού ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης

Ενδείξεις κρυφού ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης

01:21 16/5/2018

στο δορυφόρο του Δία

Πού θα υπάρξει διακοπή νερού σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πού θα υπάρξει διακοπή νερού σήμερα στη Θεσσαλονίκη

01:14 16/5/2018

Τετάρτη 16 Μαΐου

Εορτή του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου

Εορτή του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου

01:11 16/5/2018

16 Μαΐου

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

01:10 16/5/2018

Τετάρτη 16 Μαιου

Θεσσαλονίκη: Ανασχηματισμό σχεδιάζει ο Μπουτάρης

Θεσσαλονίκη: Ανασχηματισμό σχεδιάζει ο Μπουτάρης

01:03 16/5/2018

"Θα αξιολογηθούν όλοι" ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος για τις δύο επεκτάσεις

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος για τις δύο επεκτάσεις

01:01 16/5/2018

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος

Θρήνος και κατακραυγή για την σφαγή στη Γάζα

Θρήνος και κατακραυγή για την σφαγή στη Γάζα

00:58 16/5/2018

Εκπρόσωπος Παλαιστινίων: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας

«Από τον φόβο περνάμε στην κανονικότητα»: Το βίντεο Τσίπρα με Πούτιν και Ομπάμα

«Από τον φόβο περνάμε στην κανονικότητα»: Το βίντεο Τσίπρα με Πούτιν και Ομπάμα

00:49 16/5/2018

δειτε το

Κλασικά Έπιπλα