ΟΑΣΘ: Έρχονται 350 νέα λεωφορεία

28/1/2019 20:22    Προχωρά ο διαγωνισμός
Προχωρά το πλάνο υλοποίησης για την προμήθεια και συντήρηση 750 αστικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών ανατέθηκε σε Τεχνικό Σύμβουλο η προετοιμασία των Τευχών Δημοπράτησης και λοιπών στοιχείων της αίτησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Ανάδοχος είναι ο Αρμένης Δημήτριος με ποσό 22.816 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 18.400 ευρώ).

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Μεγάλος στόχος είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης, της υλοποίησης και της ολοκλήρωσης του έργου της ανανέωσης στόλου αστικών λεωφορείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχει και η ΕΤΕπ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από την απόφαση η αίτηση χρηματοδότησης θα γίνει προς το τέλος της φετινής χρονιάς μιας και η διάρκεια της σύμβασης του Τεχνικού Συμβούλου ορίστηκε σε 9 μήνες. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν να προμηθευτούν αστικά λεωφορεία από το 2004, δηλαδή 15 και πλέον χρόνια και ο στόλος τους χαρακτηρίζεται γηρασμένος και σε πολλές περιπτώσεις ρυπογόνος.

Επιπλέον τα νέα λεωφορεία θα είναι ηλεκτροκίνητα, φυσικού αερίου και πετρελαιοκίνητα Euro VΙ (τύπου φυσαρμόνικα-δηλαδή με μεγάλο μήκος καμπίνας) και πρακτικά θα βελτιώσουν σημαντικά στην δραστική μείωση των αέριων ρύπων στις δύο πόλεις από τις αστικές συγκοινωνίες. Φορέας Υλοποίησης του έργου θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από τα 750 λεωφορεία, 400 προορίζονται για την Αθήνα τα οποία θα είναι: 170 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου, 50 πετρελαίου και 350 για τη Θεσσαλονίκη: 150 ηλεκτρικά, 150 φυσικού αερίου, 50 πετρελαίου.

Το κόστος του θα ανέρχεται σε περίπου 220εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και θα περιλαμβάνει εκτός από την προμήθεια και την συντήρηση τους για διάστημα 15 ετών προκειμένου η γενική τους κατάσταση να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Τα νέα λεωφορεία θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ενσωματώσει τις νέες υπηρεσίες τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.


Νίκος Καραγιάννης


ypodomes
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Απόψε τραγουδάμε Καββαδία με ελεύθερη είσοδο δίπλα στη θάλασσα ''Μια εμπειρία υψηλής αισθητικής''

Καλαμαριά: Απόψε τραγουδάμε Καββαδία με ελεύθερη είσοδο δίπλα στη θάλασσα ''Μια εμπειρία υψηλής αισθητικής''

10:11 6/9/2026

«Τραγουδάμε Καββαδία – 50 χρόνια μετά…»

Καλαμαριά: Απόψε η συγκινητική αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων

Καλαμαριά: Απόψε η συγκινητική αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων

09:42 6/9/2026

104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Καλαμαριά: Στα Κουριώτικα για μια βραδιά με πολύ χορό μας καλεί ο Ταξιάρχης

Καλαμαριά: Στα Κουριώτικα για μια βραδιά με πολύ χορό μας καλεί ο Ταξιάρχης

22:14 5/9/2026

Ο σύλλογος Μικρασιατών Κουριωτών

Καλαμαριά - Περσίδης για τα χαμόγελα με τον Μητσοτάκη: Ο Απόλλωνας δεν προσκυνά κανέναν!

Καλαμαριά - Περσίδης για τα χαμόγελα με τον Μητσοτάκη: Ο Απόλλωνας δεν προσκυνά κανέναν!

21:44 5/9/2026

σχόλια προκάλεσε το κλίμα στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στην Τανάγρα - Νεκροί οι δύο πιλότοι

Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στην Τανάγρα - Νεκροί οι δύο πιλότοι

21:11 5/9/2026

κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις

Θεσσαλονίκη - Σφοδρό τροχαίο: Νεκρή 30χρονη με ηλεκτρικό ποδήλατο

Θεσσαλονίκη - Σφοδρό τροχαίο: Νεκρή 30χρονη με ηλεκτρικό ποδήλατο

21:08 5/9/2026

στον Εύοσμο

Ο Μητσοτάκης στο περίπτερο του Απόλλωνα Καλαμαριάς (βιντεο)

Ο Μητσοτάκης στο περίπτερο του Απόλλωνα Καλαμαριάς (βιντεο)

16:21 5/9/2026

τον είπανε γουρλή...«Δώσε μία μπάλα λοιπόν», απάντησε

Κλασικά Έπιπλα