Εορτή του Αγίου Φιλάρετου του Ελεήμονος

1/12/2018 01:52    1 Δεκεμβρίου
Τη μνήμη του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος τιμά σήμερα, 1 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.

Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας. Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 – 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά.

Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε.

Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές.

Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.

Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.

Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γενηθήτω το θέλημά σου».

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.

Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως περιουσία, διεσκόρπισας τοις δεομένοις τον προσιόντα σοι πλούτον, Φιλάρετε, και ευσπλαχνία κοσμήσας τον βίον σου, τον χορηγόν του ελέους εδόξασας, Ον ικέτευε δοθήναι τοις ευφημούσι σε ρανίδα οικτιρμών και θείον έλεος.


vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά ταξιδεύει στο… διάστημα

Η Καλαμαριά ταξιδεύει στο… διάστημα

19:00 10/1/2025

11/01 - 6:00 μμ - 8:00 μμ

Έως 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

Έως 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

11:41 10/1/2025

Προς τον Δήμο Καλαμαριάς σε έως και 60 δόσεις

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 10/1/2025

Παρασκευή 10/1

O δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς

O δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 9/1/2025

Καλεί τα παιδιά σε έναν Γενάρη γεμάτο βιβλία και παιχνίδι

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 9/1/2025

Πέμπτη 9/1

Ξεστολίζουμε και ανακυκλώνουμε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα

Ξεστολίζουμε και ανακυκλώνουμε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα

18:36 8/1/2025

Πέμπτη 9/1

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έκτακτο πρόβλημα με κάρτες

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έκτακτο πρόβλημα με κάρτες

11:44 8/1/2025

Χωρίς έκδοση, ουρές για εισιτήρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 8/1/2025

Τετάρτη 8/1

Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

17:00 7/1/2025

Ανοιχτά καταστήματα για δύο Κυριακές

Την Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Σημίτη

Την Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Σημίτη

13:40 7/1/2025

Επικήδειος από Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη

Κλασικά Έπιπλα