Καθηγητής καταγγέλλει: Γίνονται επεμβάσεις χωρίς να χρειάζονται, για το κέρδος!

23/11/2018 19:46    ΑΠΘ
Η τεχνολογία πρέπει να είναι αρωγός της ιατρικής και όχι να την κατευθύνει, επισημαίνει ο καθηγητής Ουρολογίας - Νευροουρολογίας στο ΑΠΘ Ευάγγελος Ισαάκ Ιωαννίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την εναρκτήρια ομιλία του με θέμα: "Τεχνολογία vs Ιατρικής Επιστήμης" στο 7ο Ετήσιο Ουρολογικό Συνέδριο, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι λόγω της κακής χρήσης της τεχνολογίας και με σκοπό το κέρδος γίνονται επεμβάσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν, ή γίνεται υπερκατανάλωση φαρμάκων, με ό,τι αυτό συνάγεται για την υγεία.

"Η ιατρική έχει ως στόχο τη διατήρηση της υγείας, τη μακροημέρευση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ιατρική ασχολείται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τη βιολογική κατάσταση, τη διάγνωση και το σχεδιασμό της θεραπείας του ασθενούς. Η τεχνολογία πρέπει να είναι αρωγός της ιατρικής επιστήμης και όχι να την υποκαθιστά. Άλλο είναι προσφέροντας υγεία να βγάζεις λεφτά και άλλο κυνηγώντας τα λεφτά να πουλάς υγεία", τονίζει ο κ. Ιωαννίδης. Μάλιστα, καταγγέλλει, ότι γίνεται κακή χρήση της τεχνολογίας στην ιατρική, αναφέροντας ως παραδείγματα επεμβάσεις που γίνονται άσκοπα, για λίθους του ουροποιητικού, ή ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, ή διάφορα "μαγικά" φάρμακα για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, ή ακόμη και την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, για "λοιμώξεις" από ασθενείς οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν λοιμώξεις.

"Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, που είναι απότοκος της τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει ανθεκτικά μικρόβια και ένα σωρό λοιμώξεις, γιατί οι άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά για λοιμώξεις, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν κάποια λοίμωξη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εξελίξεις στα ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία. Έχουν δημιουργηθεί "κερδοσκοπικές εταιρείες" που αύξησαν τα χειρουργεία με ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις σε περιστατικά τα οποία δεν χρειάζονται τα χειρουργεία. Γίνονται χειρουργεία τα οποία δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. Ένα παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις λιθίασης του ουροποιητικού. Οι πέτρες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βεβαίως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ, αλλά κάποιες πέτρες δεν χρειάζεται καν να τις πειράξουμε. Μπορεί να ζήσει κανείς 100 χρόνια με αυτές, ενώ η αφαίρεσή τους μπορεί να κάνει πιο πολύ ζημιά παρά καλό. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη. Κάθε μέρα βγαίνει κάποιος, ο οποίος ούτε καν έχει σχέση με την ιατρική, και προτείνει "μαγικά" φάρμακα τα οποία χάρη στο μάρκετινγκ προβάλλονται από τα ΜΜΕ, παραποιώντας την επιστημονική αλήθεια. Το μεγάλο πάρτι γίνεται στο θέμα της σεξουαλικής λειτουργίας, όπου βγαίνουν διάφορα φάρμακα, ή επεμβάσεις π.χ. επιμήκυνσης πέους, που δεν έχουν κανένα νόημα και αντί να κάνουν καλό στον ασθενή του δημιουργούν ψυχώσεις, ψυχοπάθειες και ψυχοεξαρτήσεις. Αυτό γίνεται γιατί η διαφήμιση προηγείται της επιστήμης", προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης.

Αναφερόμενος στο 7ο Ετήσιο Ουρολογικό Συνέδριο, με την ιδιότητα του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, σημειώνει, ότι το Συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει τις νεότερες και ταχύτατες εξελίξεις, σχετικά με τον καρκίνο του ουροθηλίου, ο οποίος αποτελεί την 9η συχνότερη μορφή καρκίνου διεθνώς. "Θα γίνει εκτενής αναφορά στις εξελίξεις που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, σε νέα πρωτόκολλα και μεθόδους, τόσο σε απεικονιστικό, όσο και σε χειρουργικό επίπεδο, με ιδιαίτερο βάρος, τόσο στη βασική όσο και στην κλινική έρευνα", αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Δήμος Καλαμαριάς: Tρίτωσαν τα καλά νέα - Μετρό, Πόντου και χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο (βιντεο)

Δήμος Καλαμαριάς: Tρίτωσαν τα καλά νέα - Μετρό, Πόντου και χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο (βιντεο)

20:06 27/8/2026

μέσα σε λίγες ώρες

Μητροπολίτης Καλαμαριάς σε Μητσοτάκη: Φροντίστε το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το παραλιακό μέτωπο (βιντεο)

Μητροπολίτης Καλαμαριάς σε Μητσοτάκη: Φροντίστε το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το παραλιακό μέτωπο (βιντεο)

19:43 27/8/2026

αμέσως μετά τον Αγιασμό

Θεσσαλονίκη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον 48χρονο αστυνομικό για ενδοοικογενειακή απειλή

Θεσσαλονίκη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον 48χρονο αστυνομικό για ενδοοικογενειακή απειλή

19:18 27/8/2026

είχε συλληφθεί τα προηγούμενα 24ωρα

Πρώτη στον κόσμο η Καλαμαριά - Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πέτρος Γκαϊδατζής!

Πρώτη στον κόσμο η Καλαμαριά - Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πέτρος Γκαϊδατζής!

18:21 27/8/2026

Χρυσός στο Άμστερνταμ!

Στην κορυφή η Καλαμαριά: Δύο χρυσά μετάλλια και μια ανάσα πριν το βάθρο - Ιφιγένεια και Ηλία σας ευχαριστούμε

Στην κορυφή η Καλαμαριά: Δύο χρυσά μετάλλια και μια ανάσα πριν το βάθρο - Ιφιγένεια και Ηλία σας ευχαριστούμε

08:22 27/8/2026

σάρωσαν οι αθλητές του Κολυμβητικού ομίλου

Καλαμαριά: 73 νέες θέσεις εργασίας στον δήμο - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Καλαμαριά: 73 νέες θέσεις εργασίας στον δήμο - Ξεκινούν οι αιτήσεις

20:16 26/8/2026

δείτε όλες τις λεπτομέρειες

53χρονος σκότωσε τη 44χρονη γυναίκα του και νοσηλεύεται φρουρούμενος

53χρονος σκότωσε τη 44χρονη γυναίκα του και νοσηλεύεται φρουρούμενος

19:55 26/8/2026

τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη σύζυγό του

Κλασικά Έπιπλα