Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

17/10/2017 10:19    Ενας στους τέσσερις θα νοσήσει
Την αξία του δια βίου εμβολιασμού και τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο, τόνισαν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για τον έρπητα ζωστήρα, με σύνθημα, «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα».

Η εκστρατεία ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιστημονικές και κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα, τις επιπλοκές που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος, με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα).

Επιπλέον, μερικοί ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές: Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουλάχιστον 1 στους 10 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και οι μισοί από αυτούς θα υποφέρουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη θωράκισης του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών, αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματός τους. Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων, όπως και των παιδιών. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή και κοκίτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

20:39 29/5/2025

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της παράδοσης δίπλα στη θάλασσα! 1/06 - 6:00 μμ - 10:00 μμ

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

17:00 29/5/2025

Κυριακή 1/6

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

15:06 29/5/2025

Παρασκευή 30/05

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

11:31 29/5/2025

Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/5/2025

Πέμπτη 29/5

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

20:00 28/5/2025

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2025

Τετάρτη 28/5

Κλασικά Έπιπλα