Εισαγγελέας καλεί Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για τη φωτιά στο Μάτι

12/10/2018 19:46    ποιοι άλλοι καλούνται
Παρέλαση υπόπτων, εν δυνάμει δηλαδή κατηγορουμένων, για την πύρινη λαίλαπα στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως από τους αρμόδιους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την φονική πυρκαγιά, κλήθηκαν ήδη να δώσουν εξηγήσεις 20 πρόσωπα.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, όπως και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, συγκαταλέγονται στα πρόσωπα εκείνα που κλήθηκαν από τους εισαγγελείς για ανωμοτί κατάθεση.

Όλοι οι παραπάνω έχουν μηνυθεί από συγγενείς των θυμάτων και σύμφωνα με πληρηφορίες, θα δώσουν εξηγήσεις όχι μόνο για αδικήματα που οι εισαγγελείς εντόπισαν αλλά και για το σύνολο των αδικημάτων που τους καταλογίζουν οι συγγενείς των θυμάτων με τις μηνύσεις τους. Στα αδικήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση και θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο.

Τι ανέφεραν οι συγγενείς

Μεταξύ άλλων στις μηνυτήριες αναφορές και τις μηνύσεις τους, συγγενείς θυμάτων στρέφονταν κατά της κυρίας Δούρου, των τότε αξιωματούχων της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., υπουργών κ.α. αναφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ ήταν επιφορτισμένα με το καθήκον να προλάβουν και να προφυλάξουν τους πολίτες από μια τέτοια καταστροφή, όπως αυτή που έπληξε την Ανατολική Αττική και η οποία κατέληξε τελικά σε εκατόμβη θυμάτων, δεν το έπραξαν.

Οι συγγενείς καταλόγιζαν στους μηνυόμενους ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελούμενη από υπόχρεο κατά συρροή, έκθεση σε κίνδυνο, εμπρησμό, παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί αυθαιρέτων κ.ά ακόμη και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Εγκλήματα που όπως σημείωναν τελέστηκαν από πρόσωπα που αν και κατείχαν καίριες θέσεις ευθύνης δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να πάρουν μια σειρά από μέτρα πρόληψης, τα οποία εντέλει την κρίσιμη στιγμή συντέλεσαν αιτιωδώς στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η κλήτευσή των συγκεκριμένων προσώπων ως υπόπτων για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τον περασμένο Ιούλιο στην Ανατολική Αττική, έρχεται περίπου 2, 5 μήνες μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, η οποία διεξάγονταν όλο το καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτής κλήθηκαν να καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.

Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, εκτός από μαρτυρικές καταθέσεις περιλαμβάνονται στοιχεία από την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες αλλά και πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα πυραγού για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές ο εισαγγελέας είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία έχουν ήδη κληθεί για εξηγήσεις για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι αρχές είχαν προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και στοιχεία στην εισαγγελία, μεταξύ άλλων, για αναντιστοιχίες στους χρόνους επέμβασης που καταθέτουν οι μάρτυρες σε σχέση με αυτούς που έχουν καταγραφεί στο αρχείο της Πυροσβεστικής.

Πλέον, μετά την εξέλιξη με την κλήτευση των 20 υπόπτων και αφού τα πρόσωπα ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους, οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να αποφασίσουν για την άσκηση ποινικών διώξεων.


protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Τους τσάκωσαν με τα κλοπιμαία στο μπαλκόνι!

Θεσσαλονίκη: Τους τσάκωσαν με τα κλοπιμαία στο μπαλκόνι!

13:25 24/8/2026

Δύο συλλήψεις

Τραγωδία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τραγωδία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

13:22 24/8/2026

τα ξημερώματα

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο δίπλα στη θάλασσα ''Μια εμπειρία υψηλής αισθητικής''

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο δίπλα στη θάλασσα ''Μια εμπειρία υψηλής αισθητικής''

13:01 24/8/2026

Είσοδος ελεύθερη – χωρίς κρατήσεις

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το φονικό καρτέρι, οι απειλές και το σκοτεινό παρελθόν του 48χρονου

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το φονικό καρτέρι, οι απειλές και το σκοτεινό παρελθόν του 48χρονου

12:46 24/8/2026

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως

Έπιασαν ''μπουμπούκι'' - Εκλεβε από περαστικούς χρήματα και κινητά - Οδηγούσε κλεμμένη μηχανή!

Έπιασαν ''μπουμπούκι'' - Εκλεβε από περαστικούς χρήματα και κινητά - Οδηγούσε κλεμμένη μηχανή!

11:34 24/8/2026

Οι άμεσες και συντονισμένες ενέργειες

Καλαμαριά: Ιστορική επιτυχία για την Ένωση Σκακιστών - Δεύτερη στην Ελλάδα!

Καλαμαριά: Ιστορική επιτυχία για την Ένωση Σκακιστών - Δεύτερη στην Ελλάδα!

11:11 24/8/2026

στο ομαδικό πρωτάθλημα Rapid 2026

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Πλήθος κόσμου στην περιφορά της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στη Μηχανιώνα (φωτο)

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Πλήθος κόσμου στην περιφορά της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στη Μηχανιώνα (φωτο)

14:00 23/8/2026

τιμήθηκαν ιατροί για την προσφορά τους

Κλασικά Έπιπλα