Η διανομή «Δώρου Χριστουγέννων» στις φτωχότερες οικογένειες της χώρας αποτελεί προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα γίνει η συζήτηση και για τη διάθεση του υπερ-πλεονάσματος, εφόσον τελικώς αυτό παραχθεί με βάση τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου.
Εκτός από το έκτακτο μέρισμα σε πολίτες –κατά κύριο λόγο δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος- η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει επίσης τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, το πάγωμα του φόρου υπεραξίας αλλά και τη διάθεση επιπλέον πόρων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Ουσιαστικά, τα χέρια της κυβέρνησης είναι «δεμένα» μετά την περίφημη επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές οι οποίοι και πίεσαν ασφυκτικά την κυβέρνηση μετά την περυσινή διανομή της 13ης σύνταξης. Για φέτος, έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να ενισχυθούν και πάλι οι συνταξιούχοι και ότι τα όποια χρήματα συμφωνηθεί να διανεμηθούν, θα γίνει προς κατευθύνσεις εκ των προτέρων συμφωνήμενες με τους δανειστές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν θα είναι 800 τα εκατομμύρια του κοινωνικού μερίσματος αλλά και το που θα κατευθυνθούν, θα αποφασιστεί μαζί με τους θεσμούς. Μάλιστα, ακόμη και οι τομείς στους οποίους μπορούν να κατευθυνθούν τα χρήματα είναι προκαθορισμένοι:
- Ενδυνάμωση κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο πρόγραμμα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης)
- Για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις (π.χ για τη μη εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα ή της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στα 32 νησιά του Αιγαίου)
- Για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας (cashbuffer) ή
- Για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Στην κατηγορία 1, εμπίπτει και η διάθεση δώρου Χριστουγέννων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Υπάρχει σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο θα διατεθεί ποσό έως και 800-1000 ευρώ εφάπαξ, σε περισσότερους από 250.000 δικαιούχους αρκεί να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (σ.σ αντίστοιχα με αυτά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος).
Στις προϋπολογισμένες δαπάνες της φετινής χρονιάς έχει συμπεριληφθεί ποσό 800 εκατ. ευρώ για τη διανομή έκτακτου μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους. Έτσι, το μέρισμα θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο αναθεωρημένος στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ποσοστό που μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4 δις. ευρώ έναντι μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ ή 3,2 δις. ευρώ.
Αυτό επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η προωθούμενη διανομή έκτακτου μερίσματος και για τη φετινή χρονιά.
fpress