Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρώπη θα προτείνει η Κομισιόν

31/8/2018 17:58    Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε  πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

«Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της γνώμης ότι στο μέλλον, η θερινή ώρα θα πρέπει να ισχύει όλη τη χρονιά και θα το πραγματοποιήσουμε αυτό», εξήγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, προερχόμενες από τα 28 κράτη μέλη, καταγράφηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης αυτής, η οποία διεξήχθη από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, 84% των προσώπων τα οποία εκφράσθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου στο Ίντερνετ, υποστήριξαν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας.

«Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα, είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν", επέμεινε ο Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στο ZDF.

«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές», δήλωσε από την πλευρά της στις Βρυξέλλες η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ.

«Θα ενεργήσουμε τώρα βάσει αυτού και θα ετοιμάσουμε μια νομοθετική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη), που θα αποφασίσουν στη συνέχεια μαζί», διευκρίνισε η επίτροπος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτοί που αντιτίθενται στην αλλαγή ώρας προέβαλαν «ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων ή το γεγονός ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια».

Η αλλαγή από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, η οποία είχε θεσπισθεί αρχικά στην Ευρώπη για να εξοικονομείται ενέργεια, προκαλεί εδώ και χρόνια διαρκή αντιπαράθεση.

Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης --η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία-- ζητούν να εγκαταλειφθεί το σύστημα αυτό.

Η δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια απόφαση που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο από τους ευρωβουλευτές και ζητεί να γίνει λεπτομερής «αξιολόγηση» του συστήματος της αλλαγής ώρας.

«Πολυάριθμες μελέτες, αν και δεν καταλήγουν σε οριστικά συμπεράσματα, αναφέρουν την ύπαρξη αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων» απ' αυτή την αλλαγή της μιας ώρας, είχαν υπογραμμίσει οι ευρωβουλευτές σε ανακοίνωσή τους.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Γρονθοκόπησε υπάλληλο γιατί δεν τον εξυπηρέτησε: Λίγο παλέψαμε!

Θεσσαλονίκη: Γρονθοκόπησε υπάλληλο γιατί δεν τον εξυπηρέτησε: Λίγο παλέψαμε!

18:33 19/8/2026

το μεσημέρι της Δευτέρας

Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

18:20 19/8/2026

διαδέχεται τον Τζέρι Ισμαήλ

Καλαμαριά - Ταχιάος για μετρό: Γιατί καθυστερήσαμε; Τι γίνεται με Πόντου και Φοίνικα

Καλαμαριά - Ταχιάος για μετρό: Γιατί καθυστερήσαμε; Τι γίνεται με Πόντου και Φοίνικα

16:49 19/8/2026

ο υφυπουργός υποδομών και Μεταφορών

Καλαμαριά: Το δημοτικό κολυμβητήριο ανοίγει ξανά την Δευτέρα! Δείτε το πρόγραμμα

Καλαμαριά: Το δημοτικό κολυμβητήριο ανοίγει ξανά την Δευτέρα! Δείτε το πρόγραμμα

16:19 19/8/2026

παρέμενε κλειστό από το Σάββατο 11 Ιουλίου

Μπλόκο Καλαμαριάς: Μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς, μαρτυρίες και μουσικό αφιέρωμα

Μπλόκο Καλαμαριάς: Μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς, μαρτυρίες και μουσικό αφιέρωμα

14:50 19/8/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τον λύκο που επιτέθηκε σε 4χρονο παιδί!

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τον λύκο που επιτέθηκε σε 4χρονο παιδί!

14:41 19/8/2026

πιάστηκε σε παγίδα που είχε τοποθετηθεί

Καλαμαριά: Έντονη δυσοσμία - Έσπασε αγωγός με λύματα! (φωτο)

Καλαμαριά: Έντονη δυσοσμία - Έσπασε αγωγός με λύματα! (φωτο)

14:27 19/8/2026

στο σημείο οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ

Κλασικά Έπιπλα