Αυξημένος ο κίνδυνος προβλημάτων στα νεφρά λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

29/8/2018 15:46    μελέτη
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν ευθύνονται μόνο για αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η έκθεση στους ρύπους που υπάρχουν στον αέρα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας (CKD), η οποία διαπιστώνεται όταν υπάρχουν εκτενείς βλάβες στα νεφρά ή τα νεφρά δεν φιλτράρουν σωστά το αίμα.

«Στους ρύπους της ατμόσφαιρας υπάρχουν βλαβερές τοξίνες που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των νεφρών» εξηγεί η Τζένιφερ Μπραγκ-Γκρέσαμ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Τα νεφρά φιλτράρουν μεγάλο όγκο αίματος, επομένως αν υπάρχει κάτι που βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα τα νεφρά είναι τα πρώτα που το ‘αντιλαμβάνονται’» προσθέτει.

Τα άτομα με διαβήτη, παραπανίσια κιλά, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφροπάθεια. Έτσι, αυτές οι ευπαθείς ομάδες που διαμένουν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης πρέπει να αναγνωρίζουν ότι απειλείται η υγεία τους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επισημαίνει η Μπραγκ-Γκρέσαμ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως στις περιοχές των ΗΠΑ με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν συχνότερα τα περιστατικά χρόνιας νεφροπάθειας.

Συγκεκριμένα, επιβλαβή για τα νεφρά φάνηκε πως είναι τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2,5. Επειδή αυτά τα σωματίδια είναι σχεδόν αβαρή, αιωρούνται για περισσότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να είναι πολλές οι πιθανότητες να τα εισπνεύσουμε.

Η χρόνια και συστηματική έκθεση στα σωματίδια PM2,5 έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, τον καρκίνο και –πρόσφατα– με τον πρόωρο θάνατο.

Εκτός από τα σωματίδια αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, επιβλαβή για τα νεφρά είναι και τα βαρέα μέταλλα που ανευρίσκονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο.


onmed

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

18:05 18/8/2026

βίντεο ανέβασε ο Νίκος Ταχιάος

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

17:52 18/8/2026

συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

15:31 18/8/2026

στη Ε.Ο. Μουδανιών- Συκιάς

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

15:18 18/8/2026

Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής

Κλασικά Έπιπλα