Η έκθεση «Greek Body Overlays» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

14/7/2018 00:17    από τις 17 Ιουλίου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση “GREEK BODY OVERLAYS” του Gerald Pryor, Αμερικανού καλλιτέχνη και καθηγητή φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Steinhardt, σε επιμέλεια της δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, καθηγήτριας της Φιλοσοφίας της Τέχνης, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 17 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, περιλαμβάνει δώδεκα έργα, τη νέα δουλειά του καλλιτέχνη, που χρησιμοποιεί τη ζωγραφική και τη φωτογραφία ως ένα ενιαίο εκφραστικό μέσο.

O καλλιτέχνης εκκινεί από αποτυπώματα του ανθρώπινου σώματος πάνω σε φύλλα αλουμινίου: απλώνει χρώμα τέμπερας στο ίδιο του το σώμα και αρχίζει να κυλιέται, να μετακινείται, να στέκεται, να γονατίζει και οι κινήσεις αυτές, καταγραμμένες πάνω στα διαφορετικά στρώματα χρωμάτων, εντυπώνονται στη ζωγραφική επιφάνεια σε μια προσπάθεια να της προσδώσουν ζωή. Μόλις ολοκληρωθεί το ζωγραφικό μέρος, φωτογραφίζεται σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι με φλας.

Ο Pryor επιτρέπει, έτσι, στην τυχαία φωτεινότητα του φλας να είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα. Επιχειρεί να διερευνήσει τη δυναμική ενός ζωγραφικού έργου στο σκοτάδι μέσω της φωτογραφικής του αναπαράστασης. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία,  αναζητά ανάμεσα σε φωτογραφίες που έβγαλε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016, να βρει αυτήν που θα αποτελέσει τη βάση για το έργο του σε σχέση με την αρχαία τέχνη.

Σύμφωνα με τον Pryor, «η σπουδαιότητα του ανθρώπινου σώματος είναι ο κύριος άξονας στην αρχαία ελληνική τέχνη, όπως φαίνεται και από τα αγάλματα των Κούρων αλλά και μεταγενέστερα γλυπτά». Παράλληλα, ο καλλιτέχνης αξιοποιεί συνήθη διακοσμητικά μοτίβα των αρχαίων ελληνικών ψηφιδωτών, που του επιτρέπουν την ανάδειξη μιας αισθητικής έμπλεης νοημάτων και χαράς. Με την ψηφιακή επεξεργασία αυτών των φωτογραφικών απεικονίσεων, με τις χρωματικές επικαλύψεις, τη δημιουργία διπτύχων και την αδιαφάνεια, επιχειρείται μια διαρκής σωματική διάδραση του καλλιτέχνη με την αρχαία Ελλάδα. Οι τελικές φωτογραφίες εκτυπώνονται σε μεγάλα φύλλα χαρτιού, σε εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης.

Με αυτήν τη “σωματοποιημένη” φωτογραφική αλληλουχία, μέσα από το φλας της φωτογραφικής κάμερας, ο Αμερικανός καλλιτέχνης επιδιώκει να συνομιλήσει με την αρχαιοελληνική κληρονομιά.

Πληροφορίες

Έκθεση: «GREEK BODY OVERLAYS»
Εγκαίνια: Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, ώρα 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουλίου 2018 – 30 Σεπτεμβρίου 2018
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 – 20:00



dailythess

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Ο Μίλτος κερνάει 100 διπλές προσκλήσεις για το θερινό σινεμά και γλυκό!

Καλαμαριά: Ο Μίλτος κερνάει 100 διπλές προσκλήσεις για το θερινό σινεμά και γλυκό!

19:19 20/8/2026

Κέρδισε μία από τις 100 διπλές προσκλήσεις

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή γνωριμία κατέληξε σε μαχαίρωμα και συλλήψεις

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή γνωριμία κατέληξε σε μαχαίρωμα και συλλήψεις

14:41 20/8/2026

χθες το βράδυ

Καλαμαριά: Ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες στην αγορά του Φοίνικα (φωτο)

Καλαμαριά: Ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες στην αγορά του Φοίνικα (φωτο)

14:28 20/8/2026

Νέες παρεμβάσεις του Δήμου

Μετρό Καλαμαριάς: Δυσκολεύονται μέχρι και στα εγκαίνια - Εναλλακτικό σχέδιο για το σταθμό της Μίκρας λόγω λαϊκής!

Μετρό Καλαμαριάς: Δυσκολεύονται μέχρι και στα εγκαίνια - Εναλλακτικό σχέδιο για το σταθμό της Μίκρας λόγω λαϊκής!

13:37 20/8/2026

πάμε σε διπλό σενάριο

Καλαμαριά: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα - Ληστές έκοψαν με τροχό κάτω από φιάλες υγραερίου (βιντεο)

Καλαμαριά: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα - Ληστές έκοψαν με τροχό κάτω από φιάλες υγραερίου (βιντεο)

13:20 20/8/2026

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλοπή

Νέστος Χρυσούπολης - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 και επεισόδια στο φινάλε

Νέστος Χρυσούπολης - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 και επεισόδια στο φινάλε

12:59 20/8/2026

Το χρυσό γκολ σημείωσε ο Γιακουμάκης

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στάθης Παρχαρίδης! Θλίψη στην Ποντιακή κοινωνία

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στάθης Παρχαρίδης! Θλίψη στην Ποντιακή κοινωνία

12:25 20/8/2026

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά..

Κλασικά Έπιπλα