Εορτή του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης

4/7/2018 00:12    4 Ιουλίου
Τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης τιμά σήμερα, 4 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. «Ζηλούτε τα πνευματικά» (Α’ προς Κορινθίους, ιδ’ 1). Να επιθυμείτε με ζήλο τα πνευματικά χαρίσματα. Τέτοιο ζήλο σε όλη του τη ζωή είχε και ο άγιος Ανδρέας.
 
Από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ποιητές ο Ανδρέας, γεννήθηκε στη Δαμασκό από γονείς ευσεβείς, το Γεώργιο και τη Γρηγορία
.
Σε ηλικία 15 χρονών, κατατάχθηκε στον κλήρο (αναγνώστης) του πατριαρχικού θρόνου των Ιεροσολύμων, από τον τότε Πατριάρχη Θεόδωρο. Στην Ιερουσαλήμ, ο Ανδρέας διακρίθηκε για τη μόρφωση και την αρετή του μεταξύ των αγιοταφιτών πατέρων, γι’ αυτό και τον προέκριναν να σταλεί στην Κωνσταντινούπολη, για την έκτη Οικουμενική Σύνοδο κατά των Μονοφυσιτών.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Ανδρέας παρέμεινε στη βασιλεύουσα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και διορίσθηκε διευθυντής του ορφανοτροφείου «Άγιος Παύλος».

Η έξοχη επιμέλεια που ανέπτυξε στο φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα, τον ανέδειξε αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Αφοσιωμένος στα καθήκοντα της νέας του θέσης, αναδείχθηκε μέγας εκκλησιαστικός διοικητής, αλλά και λαμπρός διδάσκαλος και ρήτορας. Γι’ αυτό και όλο του το ποίμνιο τον θεωρούσε πραγματικά πατέρα.

Αλλά ως μητροπολίτης πήρε μέρος στη σύνοδο που συγκάλεσε ο Φιλιππικός Βαρδάνης (712 μ.Χ.) και υποστήριξε τον Μονοφυσιτισμό, αλλά επανήλθε στην ορθή πίστη μετά τον θάνατο του Βαρδάνη.

Στο γυρισμό από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για διάφορες υποθέσεις, πέθανε (740μ.Χ.) επάνω στο καράβι. Τον έθαψαν στην Ερεσό της Μυτιλήνης, στο ναό της Αγίας Αναστασίας.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Άγιος Ανδρέας, υπήρξε ο καλύτερος ρήτορας της εποχής του, με έργα όπου αναπτύσσει λόγο πλούσιο, με ρητορικά σχήματα απαράμιλλου κάλλους. Πρώτος αυτός παρουσίασε πλήρες σύστημα εορταστικών ομιλιών, από τις οποίες σώζονται περίπου 30, εκδιδόμενες και ανέκδοτες. Έγραψε αρκετά εγκώμια και λόγους. Σώζονται περίπου 100 Κανόνες και πολυάριθμα ιδιόμελα τροπάρια. Ως μελωδός έγραψε όχι μόνο τα κείμενα αλλά και την μουσική τους.

Ο Μέγας Κανών, που ψάλλεται την Πέμπτη της Ε’ εβδομάδος Νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής, είναι το κατεξοχήν πρωτότυπο και εκτεταμένο υμνογραφικό έργο του Ανδρέα Κρήτης. Είναι πιθανόν ο Μέγας Κανών να γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη ή στον τόπο θανάτου του, την Ερεσό της Λέσβου, σε μεγάλη ηλικία.

Απολυτίκιο:
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφία διέπρεψας, και αρετών τω φωτί, και Κρήτης γεγένησαι, αρχιερεύς ευκλεής, Ανδρέα Πατήρ ημών, όθεν εν Ερεσώ δε, κοιμηθείς Ιεράρχα, ταύτην καθαγιάζεις,τω αγίω σου σκήνει, αιτούμενος τοις πάσιν, ειρήνην και θείον έλεος.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Η Δήμαρχος στην ΔΕΘ - Συγκινητικές στιγμές με τους Ιάπωνες και τους ''Μίθριους'' (φωτο)

Καλαμαριά: Η Δήμαρχος στην ΔΕΘ - Συγκινητικές στιγμές με τους Ιάπωνες και τους ''Μίθριους'' (φωτο)

20:36 10/9/2026

στο περίπτερο της Ιαπωνίας

Καλαμαριά: Κάτοικοι ζητούν να μη ξεριζωθούν τα ελαιόδεντρα από τη γειτονιά τους!

Καλαμαριά: Κάτοικοι ζητούν να μη ξεριζωθούν τα ελαιόδεντρα από τη γειτονιά τους!

20:04 10/9/2026

αποτελούν μια όαση και τοπόσημο

Καλαμαριά: Η νέα γενιά της Φιλαρμονικής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (βιντεο)

Καλαμαριά: Η νέα γενιά της Φιλαρμονικής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (βιντεο)

19:53 10/9/2026

Με μουσική και νεανική ενέργεια έδωσε το παρών..

Καλαμαριά: Με την Δήμαρχο συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ - Πόντου, Φοίνικας και ποδηλατόδρομοι στην ατζέντα

Καλαμαριά: Με την Δήμαρχο συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ - Πόντου, Φοίνικας και ποδηλατόδρομοι στην ατζέντα

19:35 10/9/2026

Σήμερα στο Δημαρχείο Καλαμαριάς..

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης σε Κρήνη, Βότση, Κηφισιά, Μηχανιώνα, Άγιο Όρος, Καβάλα, Εύβοια και Αθήνα!

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης σε Κρήνη, Βότση, Κηφισιά, Μηχανιώνα, Άγιο Όρος, Καβάλα, Εύβοια και Αθήνα!

17:27 10/9/2026

το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου για τον Σεπτέμβριο

Καλαμαριά: Έντονη οσμή ''αερίου'' και ανησυχίες πολιτών

Καλαμαριά: Έντονη οσμή ''αερίου'' και ανησυχίες πολιτών

17:08 10/9/2026

πολύ έντονη ήταν η μυρωδιά από το πρωί

Καλαμαριά: Αναλυτικά οι ώρες των Αγιασμών για όλα τα σχολεία (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία)

Καλαμαριά: Αναλυτικά οι ώρες των Αγιασμών για όλα τα σχολεία (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία)

15:14 10/9/2026

ανοίγουν και επίσημα οι πόρτες των σχολείων

Κλασικά Έπιπλα