Εξήντα χρόνια καρναβάλι Ξάνθης

14/1/2025 12:29    «60 Χρόνια Delulu»
Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης, γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια, ενσωματώνοντας την παράδοση, την ιστορία και τη δημιουργικότητα των Ξανθιωτών. Το φετινό καρναβάλι είναι μια επετειακή αναδρομή στην εξέλιξη και την επιτυχία αυτού του μοναδικού πολιτιστικού γεγονότος, που ενώνει την πόλη και τη βόρεια Ελλάδα σε μια αληθινή γιορτή.



Από το 1965, η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει, ξεφαντώνει, ανασύρει μνήμες, αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα γνωστό καλλιτεχνικό γεγονός, μια συμμετοχική γιορτή την οποία περιμένουν όλο το χρόνο τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι κάτοικοι των όμορων περιοχών της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

«Από τα πρώτα του χρόνια, το καρναβάλι βασίστηκε στη συμμετοχή και τη συλλογική δημιουργία», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης Μιχάλης Τσέπελης, «με τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες. Σιγά σιγά, η Ξάνθη απέκτησε φήμη για το καρναβάλι της, το οποίο ενσωμάτωσε παραδοσιακά στοιχεία και σύγχρονα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας έναν αληθινό πολιτιστικό θεσμό».

Το πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) που ετοιμάζει ο δήμος Ξάνθης (6 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου) αναμένεται να είναι πλούσιο, αντάξιο των εξήντα χρόνων παρουσίας του καρναβαλιού στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Στη δημοτική πινακοθήκη θα διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση για τα εξήντα χρόνια του θεσμού, μέσα από την οποία θέλουμε να τιμήσουμε ανθρώπους και δράσεις. Ταυτόχρονα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους νεότερους να διδαχθούν και στους μεγαλύτερους να θυμηθούν και να ανασύρουν μνήμες αυτής της μεγάλης γιορτής που είναι πλέον άρρηκτα συνυφασμένη με την συνολική ανάπτυξη της Ξάνθης. Επίσης, για πρώτη χρονιά φέτος, θα έχουμε και ένα εντυπωσιακό διήμερο σόου με ντρόουνς με σχέδια και μοτίβα από την θεματολογία του θεσμού, που φιλοδοξεί να ενισχύσει την εικόνα της πόλης αλλά και την επισκεψιμότητα», εξηγεί ο κ. Τσέπελης.

«60 Χρόνια Delulu» και φιγούρες γεμάτες φαντασία

Οι εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών αναμένεται φέτος να χωριστούν σε τρεις ενότητες: παράδοση – λαογραφία, παιδί – οικογένεια και καρναβάλι. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει η παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, ο δήμος Ξάνθης έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη αφίσα του φετινού καρναβαλιού και ανακοίνωσε το κεντρικό θέμα του εορτασμού για την 60η διοργάνωση, όπως αναδείχθηκε μέσα από την πρώτη ανοιχτή ψηφοφορία των πολιτών. Το νικητήριο θέμα, «60 Χρόνια Delulu», κατέκτησε τις καρδιές των συμμετεχόντων, με ποσοστό 50,5% αυτών να το επιλέγουν, καθιστώντας το, το επίκεντρο της φετινής γιορτής.

Επόμενο Προηγούμενο
 

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 3/6/2025

Τρίτη 3/6

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

20:00 2/6/2025

Ένα ακόμα ιδιαίτερο κυριακάτικο ραντεβού

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

16:52 2/6/2025

Με την άνοδο της θερμοκρασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:18 2/6/2025

Δευτέρα 2/6

Κλασικά Έπιπλα