Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024 (ΔΕΒΘ) στη ΔΕΘ-HELEXPO

9/5/2024 13:03    Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 20ή επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ)
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 20ή επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024 που όπως κάθε χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, φέτος με τιμώμενη προσκεκλημένη τη Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και το πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η ΔΕΒΘ είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με προσκεκλημένους διεθνούς ακτινοβολίας. Ένας θεσμός που αναδεικνύει το βιβλίο και την ανάγνωση, την αγορά του βιβλίου, αλλά και τη διάδραση του βιβλίου με τις τέχνες, τις επιστήμες και την επιχειρηματικότητα.

Τιμώμενη Χώρα:
Με τιμώμενο Εμιράτο Σάρτζα (ΗΑΕ) που δικαίως αποκαλείται πολιτιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), η 20η επετειακή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαΐου 2024.

Η επίσημη ανακοίνωση και η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο αρμόδιων φορέων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και του Sharjah Book Authority (SBA), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/11/2023, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Σάρτζα (Sharjah International Book Fair).

Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης και η Ms. Khoula Al Mujaini, Director of Events and Marketing, SBA.

Η συμφωνία αυτή προέκυψε μετά από τις σχετικές συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021 όταν η Α.Ε. Σεΐχα Bodour Al Quasimi, επισκέφθηκε, κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με την ιδιότητα της Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εκδοτών.

Οι συζητήσεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο διεθνών εκθέσεων βιβλίου, της Σάρτζα και της Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκαν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου 2022 με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα και ολοκληρώθηκαν στη Σάρτζα, με την υπογραφή της συμφωνίας, θέτοντας τους άξονες ανάπτυξης ενός ευρύτερου προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών που περιλαμβάνει τόσο το βιβλίο, όσο και άλλες όψεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης ταυτότητας των δύο χωρών, μέσα από τη μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, κ.ά.

Οι λογοτεχνικές σχέσεις και ανταλλαγές με τον αραβικό κόσμο ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, τον Ιανουάριο του 2022.

Κεντρικό Αφιέρωμα 2024: «Άνθρωπος και Μηχανή»:
Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής έκθεσης, με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή», θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Περαιτέρω θεματικοί άξονες αγγίζουν σύγχρονους προβληματισμούς, όπως ενδεικτικά «Γυναίκες στα βιβλία» ή «Ιστορίες από τα Βαλκάνια», ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στους συγγραφείς Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, και στον Γιώργο Ιωάννου.

Η παιδική-εφηβική γωνιά θα φιλοξενήσει και φέτος ποικίλες εκδηλώσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, ενώ για δεύτερη χρονιά θα λειτουργήσει το Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος και το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές fellowship programme για επαγγελματίες του βιβλίου. Επιπλέον υπάρχουν ποικίλες συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που θα είναι παρόντες στη διοργάνωση.

Θεματικές Εκδηλώσεις & Παράλληλες Δράσεις στην 20η ΔΕΒΘ 2024:
Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει επίσης το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, τη 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη και στην ευρύτερη Μακεδονία.

Παιδική και Εφηβική Γωνιά στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Για τους νέους βιβλιοαναγνώστες και βιβλιόφιλους η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024 διοργανώνει Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών με εκδηλώσεις που απευθύνονιαι σε παιδιά, γονείς και κηδεμόνες.

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», είχε πει η Malala Yousafzai στην ιστορική της ομιλία στον ΟΗΕ το 2013. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η διαδραστική επαφή των παιδιών και των νέων με το ποιοτικό βιβλίο και τους ανθρώπους του, είναι μια από τις διαχρονικές προτεραιότητες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Κάθε χρόνο άλλωστε, οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους.
Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους,

οργανωμένες επισκέψεις για ομάδες μαθητών,
ξένοι καλεσμένοι συγγραφείς,
εκπαιδευτικές δράσεις με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού,
παραστάσεις αφήγησης με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και παραμυθιών,
έκθεση εικονογράφησης “Κοπελούδες”,
γωνιά ανάγνωσης “Χίλιες Νύχτες κι άλλες τόσες”,
δράσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα.

Πε 16/05
15:00 - 21:00

Πα 17/05
10:00 - 22:00

Σα 18/05
10:00 - 22:00

Κυ 19/05
10:00 - 21:00
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

14:03 15/7/2024

Δευτέρα 15/7

Χαμός για Εθνική Ελλάδος

Χαμός για Εθνική Ελλάδος

16:28 12/7/2024

Έγινε sold out στα εισιτήρια

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

15:45 12/7/2024

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 11-07-2024, ώρα 16:00 έως τις 01-08-2024, ώρα 23:59.

Πέθανε η δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη

Πέθανε η δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη

19:00 11/7/2024

Την αποχαιρέτησε με τρυφερό τρόπο αλλά και θαυμασμό ο γιος της, επίσης δημοσιογράφος, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:46 11/7/2024

Πέμπτη 11 Ιουλίου έως και Τετάρτη 17 Ιουλίου

Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη θάλασσα της Αρετσούς

Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη θάλασσα της Αρετσούς

17:44 11/7/2024

11/07 - 29/08

Ο Δήμος Καλαμαριάς λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

Ο Δήμος Καλαμαριάς λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

09:00 11/7/2024

Οι κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση του κοινού

Πρόγραμμα Δημοτικού Κολυμβητηρίου για τον μήνα Αύγουστο του 2024

Πρόγραμμα Δημοτικού Κολυμβητηρίου για τον μήνα Αύγουστο του 2024

09:00 10/7/2024

Το κολυμβητήριο τον μήνα Αύγουστο θα είναι ανοικτό για το κοινό

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ αύριο η Θεσσαλονίκη

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ αύριο η Θεσσαλονίκη

17:53 9/7/2024

Ξαφνική 24ωρη απεργία, γιατί γίνεται

Μαρίνα Σάττι στη Θεσσαλονίκη

Μαρίνα Σάττι στη Θεσσαλονίκη

14:00 9/7/2024

Το 2ο live στo Θέατρο Δάσους

Κλασικά Έπιπλα