Έκδοση ειδικού σήματος απαλλαγής από το τέλος στάθμευσης μέσω του gov.gr

30/12/2020 17:53    κοινή απόφαση
Με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΦΕΚ Β 5570/17-12-2020), οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2021, τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσω gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

Η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων για την περίοδο 1.1.2021-31.12.2022, αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που θεσπίστηκε με τον Ν. 4710/2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος έχουν οι κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού σχήματος, είναι εξαιρετικά απλή. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του gov.gr ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα- Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής - Ηλεκτροκίνηση - Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή απευθείας μέσω του συνδέσμου https://electric-vehicles.services.gov.gr.

Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ ακολούθως εισάγουν τον Αριθμό Πινακίδων Κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία. Εάν κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του οχήματος δεν ταυτίζονται με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει παράβαση για παράνομη στάθμευση. Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού, τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Μπλόκο Καλαμαριάς: Μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς, μαρτυρίες και μουσικό αφιέρωμα

Μπλόκο Καλαμαριάς: Μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς, μαρτυρίες και μουσικό αφιέρωμα

14:50 19/8/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τον λύκο που επιτέθηκε σε 4χρονο παιδί!

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τον λύκο που επιτέθηκε σε 4χρονο παιδί!

14:41 19/8/2026

πιάστηκε σε παγίδα που είχε τοποθετηθεί

Καλαμαριά: Έντονη δυσοσμία - Έσπασε αγωγός με λύματα! (φωτο)

Καλαμαριά: Έντονη δυσοσμία - Έσπασε αγωγός με λύματα! (φωτο)

14:27 19/8/2026

στο σημείο οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Αλέξανδρος στο Κόδρα - Εσπερινός της Αγίας Ζώνης της Παναγίας και Περιφορά

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Αλέξανδρος στο Κόδρα - Εσπερινός της Αγίας Ζώνης της Παναγίας και Περιφορά

13:56 19/8/2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αναμένεται...

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

Κλασικά Έπιπλα