Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ειδικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, δηλαδή:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαίουΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)
Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Από την κατάθεση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής συζήτησης έως τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, έχουν μεσολαβήσει πολύ σημαντικές εξελίξεις: τα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η αίτηση της ιδίας να κηρυχθεί άκυρη η ασκηθείσα σε βάρος της ποινική δίωξη. Επίσης έχει ζητηθεί έρευνα για την Ελένη Ράικου, τον Ιωάννη Αγγελή, και τους Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους.
Η ΝΔ στο πόρισμα της καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως τονίζει, «φέρει απόλυτα την πολιτική ευθύνη της προσπάθειας εξόντωσης, χωρίς στοιχεία, των πολιτικών του αντιπάλων και της χειραγώγησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης». Επίσης κατονομάζει εκείνους που πιθανολογεί πως είναι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ότι η απόφαση δίωξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική και ότι το πόρισμα της ΝΔ στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων, οι οποίοι στην ειδική επιτροπή καταθέτοντας ενόρκως αρνήθηκαν συστηματικά όσα η ίδια η Novartis στον συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί. «Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτες, αλλά να ερευνήσει χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, τις πτυχές των πολιτικών αποφάσεων, υγειονομικών συμπεριφορών και δράσεων στον χώρο της υγείας, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis», έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική του θέση επιμένοντας ότι είναι κεντρικό αίτημα του ελληνικού λαού να ερευνηθεί ποια ήταν η πολιτική επιρροή του πανίσχυρου φαρμακευτικού κολοσσού. Επίσης έχει καταγγείλει ότι αυτή την ώρα «η δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας» και ότι η δίωξη Τουλουπάκη στέλνει μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο προς όλους τους δικαστές ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή γίνεται δε λίγες ημέρες μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τρεις βουλευτές της ΝΔ - μέλη της προανακριτικής επιτροπής, με σοβαρές εμπλοκές και ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταλήξει πως υπήρξε σκευωρία την οποία έστησε το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το οποίο επιχείρησε να σπιλώσει Έλληνες πολιτικούς. Ταυτόχρονα έχει καταγγείλει πως σκάνδαλο Novartis υπήρξε και ήταν το σκάνδαλο εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009, η οποία επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί , έως σήμερα, η Ελλάδα από τις οικονομικές αποζημιώσεις με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να ανακοινωθεί το πόρισμα του, καθώς και όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ειδική επιτροπή, στους αρμόδιους εισαγγελείς, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Επίκουρων Εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.
«Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και η γενεσιουργός αιτία του είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων», έχει δηλώσει το ΚΚΕ για την υπόθεση Novartis. Παράλληλα όμως έχει υπογραμμίσει ότι δεν χωρούν αυταπάτες σχετικά με τις ασκούμενες παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στο έργο της δικαιοσύνης. «Αυτές είναι υπαρκτές, χρόνιες και αφορούν ιδιαίτερα υποθέσεις που σχετίζονται με επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Βασικός μοχλός εκδήλωσης αυτών των παρεμβάσεων είναι ο ορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση», έχει δηλώσει το ΚΚΕ και έχει επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (Νόμος περί ευθύνης υπουργών).
«Για άλλη μια φορά τα κόμματα εξουσίας απέδειξαν την επικινδυνότητα τους για το Έθνος. Επιδίδονται σε παιχνίδια διχασμού την ώρα που ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών», έχει δηλώσει η Ελληνική Λύση και έχει υπογραμμίσει ότι «πρώτιστος στόχος είναι να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα λεφτά των Ελλήνων». Έχει επίσης καταγγείλει ότι «την ώρα που οι Αμερικάνοι εισπράττουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια επειδή μια πολυεθνική έκλεψε τους Έλληνες, τα κόμματα εξουσίας προβαίνουν σε κομματικά ξεκαθαρίσματα και πράξεις αντεκδίκησης ενώ το αμείλικτο ερώτημα παραμένει. Σε ποιων τσέπες πήγαν τα λεφτά».
Το ΜέΡΑ25 δεν συμμετείχε στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής με τη θέση ότι η όλη διαδικασία αποτελεί παρωδία που ευτελίζει τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και το πολιτικό σύστημα μέσα από την μετατροπή του Κοινοβουλίου σε διωκτική αρένα πολιτικών αντιπάλων.
«Τα πορίσματα αποτελούν μνημεία παράνομης και απαράδεκτης απόπειρας παρέμβασης στην τακτική δικαιοσύνη που διενεργεί ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στους οποίους εκκρεμούν οι υποθέσεις Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου», έχει δηλώσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και έχει καταγγείλει, όπως και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, παρέκαμψε νόμους, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου και προχώρησε σε πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου.
ΑΜΠΕ