Κορονοϊός: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - 20.000 νέα κρούσματα - Πάνω από 700 θάνατοι

25/6/2020 16:46    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας των χωρών σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο αυτή η αύξηση που παρατηρείται μετά τα lockdown.

“Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…) 30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων”, επισήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

«Σε ένδεκα από τις χώρες αυτές, η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια πολύ σημαντική αύξηση που, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού και πάλι στην Ευρώπη», συνέχισε χωρίς να κατονομάσει χώρες ούτε να αναφέρει αριθμούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.

Ο Κλούγκε χαιρέτισε εξάλλου την «ταχεία» αντίδραση χωρών όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ισραήλ μπροστά στην αύξηση των νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε «στα σχολεία, τα ανθρακωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής τροφίμων» αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Όταν εμφανίσθηκαν νέες ομάδες κρουσμάτων, ελέγχθηκαν με ταχείες και στοχευμένες επεμβάσεις», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό και περιλαμβάνει 53 χώρες τόσο ετερόκλιτες όσο η Ρωσία και η Ανδόρα, αριθμεί επισήμως περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Αύξηση χρηματοδότησης από τη Γαλλία και τη Γερμανία

Στο μεταξύ, το Παρίσι και το Βερολίνο εξέφρασαν σήμερα την πολιτική και οικονομική στήριξή τους προς τον ΠΟΥ στη μάχη του κατά της επιδημίας της covid-19, με τη Γερμανία να ανακοινώσει ότι θα συνεισφέρει περίπου φέτος στον οργανισμό ποσό ρεκόρ μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, που συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, δήλωσε ότι ο οργανισμός, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, λαμβάνει την οικονομική και την πολιτική στήριξη που χρειάζεται.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε πως τα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι «το υψηλότερο ποσό που έχουμε δωρίσει ποτέ» στον ΠΟΥ.

«Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε έναν ΠΟΥ που να είναι ισχυρός, διαφανής και να λογοδοτεί», δήλωσε ο Σπαν. «Έναν ΠΟΥ ικανό να ηγηθεί και να συντονίσει την παγκόσμια απάντηση.

Η Γαλλία δήλωσε πως θα δώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σ' ένα κέντρο έρευνας του ΠΟΥ στη Λιόν, καθώς και μια πρόσθετη συνεισφορά 50 εκατ. ευρώ.

«Πιστεύω αληθινά πως ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ έναν πολυμερή οργανισμό», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Πιστεύω πως ο κόσμος δεν μπορεί να απαλλαγεί από εταίρους. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια απάντηση (στην Covid-19) και μόνο ο ΠΟΥ μπορεί να παράσχει αυτή την απάντηση».

Περισσότεροι από 9,44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 481.672 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

17:02 2/10/2017

καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

16:58 2/10/2017

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου

ΗΠΑ και Ρωσία αναγνωρίζουν με δικούς τους χάρτες ότι τα Ίμια είναι ελληνικά

ΗΠΑ και Ρωσία αναγνωρίζουν με δικούς τους χάρτες ότι τα Ίμια είναι ελληνικά

16:53 2/10/2017

δειτε τους χάρτες

ΠΕΘ: «Ο κ. Γαβρόγλου ψεύδεται και εμπαίζει τον ελληνικό λαό για τα Θρησκευτικά»

ΠΕΘ: «Ο κ. Γαβρόγλου ψεύδεται και εμπαίζει τον ελληνικό λαό για τα Θρησκευτικά»

16:38 2/10/2017

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων

Θεσσαλονίκη: Κάθε μήνα κλείνουν 45 επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: Κάθε μήνα κλείνουν 45 επιχειρήσεις

16:32 2/10/2017

Όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

25.894 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις στην Ελλάδα!

25.894 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις στην Ελλάδα!

16:23 2/10/2017

στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας

Δέντρο καταπλάκωσε άντρα στην Καλαμαριά

Δέντρο καταπλάκωσε άντρα στην Καλαμαριά

12:55 2/10/2017

Mεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο

Δράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου για μικρούς και μεγάλους

Δράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου για μικρούς και μεγάλους

21:00 1/10/2017

τον Οκτώβριο

Μπορείς να βάλεις κάμερα έξω από το διαμέρισμά σου - Οι όροι και προϋποθέσεις

Μπορείς να βάλεις κάμερα έξω από το διαμέρισμά σου - Οι όροι και προϋποθέσεις

20:55 1/10/2017

"Ναι" στις κάμερες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Καταλονία - Δημοψήφισμα: Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα

Καταλονία - Δημοψήφισμα: Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα

20:45 1/10/2017

Πλαστικές σφαίρες και τραυματίες

Κλασικά Έπιπλα