Καλαμαριά: Νέος σχεδιασμός για τη μαρίνα - Θαλάσσιος τουρισμός με σκάφη αναψυχής

11/6/2020 13:11    Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης
Νέος γενικός σχεδιασμός ξεκινάει για τη Μαρίνα της Καλαμαριάς προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του τουριστικού λιμανιού ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στον σχεδιασμό αυτό, ενώ η περιοχή που περιγράφεται στη μελέτη είναι το Μικρό Έμβολο, στο παράκτιο μέτωπο της Καλαμαριάς.

Η συνολική επιφάνεια της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας ανέρχεται σε 165 στρέμματα περίπου και περιλαμβάνει την υφιστάμενη λιμενολεκάνη. Η χερσαία ζώνη της Μαρίνας, συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων εκτείνεται μεταξύ της παραλιακής οδού Νικολάου Πλαστήρα στα ανατολικά, της πλαζ του ΕΟΤ και του χώρου Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων Καλαμαριάς «Η Αγία Παρασκευή» στα βορειοδυτικά, και αδιαμόρφωτων εκτάσεων και χώρου πρασίνου στα νοτιοανατολικά.

Βασικός στόχος της προτεινόμενης ανάπτυξης της Μαρίνας είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης σκαφών διαφόρων μεγεθών και η παροχή ενός πλήρους φάσματος υπηρεσιών στα σκάφη. Στη θαλάσσια ζώνη εκτός από τη συντήρηση των υφιστάμενων λιμενικών έργων είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών (μόνιμα αγκυροβόλια - ρεμέτζα, δίκτυα παροχών στα σκάφη κλπ.), καθώς και η προσθήκη λειτουργικών στοιχείων (σταθμός καυσίμων, ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, κ.α.). Παράλληλα διαπιστώνεται η ανάγκη ανάπτυξης σημαντικών -κτιριακών κυρίως- υποδομών. Επιπλέον προβλέπεται η αποκατάσταση της αισθητικής της χερσαίας ζώνης και η βελτίωση της ελκυστικότητας της καθώς αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμόρφωτη ή εγκαταλελειμμένη. Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένας πόλος τουρισμού και αναψυχής, ενώ η αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της Μαρίνας, τη διασφάλιση της συνέχειας του παραλιακού μετώπου και τη λειτουργική σύνδεση της Μαρίνας με την πόλη της Καλαμαριάς και το γύρω αστικό περιβάλλον.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ζητώντας, ωστόσο -μεταξύ άλλων- στις προτεινόμενες χρήσεις γης της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας να μην περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, ξενώνες και κατοικίες προς μίσθωση, δεδομένης της μικρής διαθέσιμης έκτασης της Μαρίνας και της άμεσης γειτνίασής της με τον αστικό ιστό του Δήμου Καλαμαριάς. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των παραγόμενων αποβλήτων από τις δραστηριότητες στη θαλάσσια αλλά και στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας, και ζήτησε να καταρτιστούν Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων. Πρότεινε ακόμη ο φορέας διαχείρισης της Μαρίνας να υλοποιεί πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος και να γίνει κατάλληλη επιλογή αυτόχθονων ειδών χλωρίδας που θα φυτευτούν στους νέους ή/και υφιστάμενους χώρους πρασίνου, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η βιοποικιλότητα και να μην αλλοιωθεί η εικόνα του τοπίου.

Η αρχή σχεδιασμού της Μαρίνας είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.).



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Βιβλιοθήκη πάει… Remezzo και φιλοξενεί το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου

Η Βιβλιοθήκη πάει… Remezzo και φιλοξενεί το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου

15:00 20/1/2025

Η ζωή στην ανθρωπόκαινο» του Ζαχαρία Σκούρα - 22/01 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:18 20/1/2025

Δευτέρα 20/1

«Καρναβάλι Θεσσαλονίκης»: Αποκριάτικη Καρναβαλική Παρέλαση 2025 στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Καρναβάλι Θεσσαλονίκης»: Αποκριάτικη Καρναβαλική Παρέλαση 2025 στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

20:00 19/1/2025

Σάββατο 22/2

19ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος bwin 2025

19ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος bwin 2025

17:00 19/1/2025

Κυριακή 6/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 19/1/2025

Κυριακή 19/1

1000 νέα δέντρα θα φυτευτούν στο Δάσος Τριανδρίας

1000 νέα δέντρα θα φυτευτούν στο Δάσος Τριανδρίας

16:00 18/1/2025

Κυριακή 19/1

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 18/1/2025

Σάββατο 18/1

«Αυτοί που μείναν πίσω…» στο σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

«Αυτοί που μείναν πίσω…» στο σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 17/1/2025

18/01 - 6:30 μμ - 8:30 μμ

Οι Νηπιοβιβλιοσκώληκες του Δήμου Καλαμαριάς σπάνε τα ρεκόρ της ανάγνωσης

Οι Νηπιοβιβλιοσκώληκες του Δήμου Καλαμαριάς σπάνε τα ρεκόρ της ανάγνωσης

17:25 17/1/2025

Με τον καλύτερο τρόπο, γεμάτο ιστορίες, φαντασία και δημιουργικότητα έκλεισε το 2024

Ο πεζόδρομος της οδού Κομνηνών στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης

Ο πεζόδρομος της οδού Κομνηνών στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης

13:10 17/1/2025

Για τον δημόσιο χώρο του Δήμου Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα