Να γιατί κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν ποτέ

25/5/2020 19:02    μελέτη
Την ώρα που κάποιοι κάνουν δίαιτα και ασκούνται σκληρά στο γυμναστήριο για να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος, κάποιοι άλλοι παραμένουν αδύνατοι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς να προσέχουν τι τρώνε – Πώς γίνεται;

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια γονιδιακή βάση δεδομένων με στοιχεία περισσότερων από 47.000 ανθρώπων στην Εσθονία για να εντοπίσουν ένα γονίδιο που συνδέεται με το αδυνάτισμα και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην αντίσταση στην αύξηση του βάρους σε αυτούς τους μεταβολικά υγιείς, αδύνατους ανθρώπους. Έδειξαν, λοιπόν, ότι η διαγραφή του γονιδίου αυτού συνεπάγεται πιο αδύνατες μύγες και ποντίκια και βρήκαν ότι η έκφρασή του στον εγκέφαλο μπορεί να εμπλέκεται στη ρύθμιση της δαπάνης ενέργειας.

«Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ένα άτομο που τρώει ό,τι θέλει και παραμένει μεταβολικά υγιές. Τρώει πολύ, δεν γυμνάζεται συχνά, παρόλα αυτά δεν παίρνει βάρος. Αυτά τα άτομα αποτελούν το 1% του πληθυσμού», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Josef Penninger, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο British Columbia.

Η ομάδα του Δρ. Penninger εξέτασε δεδομένα 47.102 ανθρώπων ηλικίας από 22 έως 44 ετών, συγκρίνοντας δείγματα DNA και κλινικά δεδομένα υγιών αδύνατων ατόμων με άτομα φυσιολογικού βάρους και ανακάλυψαν μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις στα αδύνατα άτομα που φέρουν το γονίδιο ALK.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το γονίδιο αυτό ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο ως καινούργιο γονίδιο αδύνατης σιλουέτας που εμπλέκεται στην αντίσταση στην αύξηση του βάρους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι μύγες και τα ποντίκια που δεν έφεραν το γονίδιο ALK παρέμεναν αδύνατα και ανθεκτικά στην παχυσαρκία που προκαλείται λόγω διατροφής. Επιπλέον, παρά την ενσωμάτωση της διατροφής και των επιπέδων σωματικής άσκησης που ακολουθούσαν και τα φυσιολογικά ποντίκια, τα τρωκτικά με διαγραμμένο το ALK είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και λίπος. Η μελέτη υπέδειξε, τέλος, ότι το ALK, το οποίο εκφράζεται κατά κύριο λόγο στον εγκέφαλο, παίζει ρόλο και εκεί, καθοδηγώντας το λιπώδη ιστό προς την καύση περισσότερου λίπους από το φαγητό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι θεραπευτικές μέθοδοι που θα στοχεύουν το γονίδιο είναι πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες στη μάχη κατά της παχυσαρκίας στο μέλλον. Παρόλα αυτά, η εκ νέου επιβεβαίωση των ευρημάτων και σε άλλες τράπεζες δεδομένων κρίνεται απαραίτητη.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Ο Μίλτος κερνάει 100 διπλές προσκλήσεις για το θερινό σινεμά και γλυκό!

Καλαμαριά: Ο Μίλτος κερνάει 100 διπλές προσκλήσεις για το θερινό σινεμά και γλυκό!

19:19 20/8/2026

Κέρδισε μία από τις 100 διπλές προσκλήσεις

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή γνωριμία κατέληξε σε μαχαίρωμα και συλλήψεις

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή γνωριμία κατέληξε σε μαχαίρωμα και συλλήψεις

14:41 20/8/2026

χθες το βράδυ

Καλαμαριά: Ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες στην αγορά του Φοίνικα (φωτο)

Καλαμαριά: Ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες στην αγορά του Φοίνικα (φωτο)

14:28 20/8/2026

Νέες παρεμβάσεις του Δήμου

Μετρό Καλαμαριάς: Δυσκολεύονται μέχρι και στα εγκαίνια - Εναλλακτικό σχέδιο για το σταθμό της Μίκρας λόγω λαϊκής!

Μετρό Καλαμαριάς: Δυσκολεύονται μέχρι και στα εγκαίνια - Εναλλακτικό σχέδιο για το σταθμό της Μίκρας λόγω λαϊκής!

13:37 20/8/2026

πάμε σε διπλό σενάριο

Καλαμαριά: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα - Ληστές έκοψαν με τροχό κάτω από φιάλες υγραερίου (βιντεο)

Καλαμαριά: Από θαύμα δεν είχαμε θύματα - Ληστές έκοψαν με τροχό κάτω από φιάλες υγραερίου (βιντεο)

13:20 20/8/2026

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλοπή

Νέστος Χρυσούπολης - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 και επεισόδια στο φινάλε

Νέστος Χρυσούπολης - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 και επεισόδια στο φινάλε

12:59 20/8/2026

Το χρυσό γκολ σημείωσε ο Γιακουμάκης

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στάθης Παρχαρίδης! Θλίψη στην Ποντιακή κοινωνία

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στάθης Παρχαρίδης! Θλίψη στην Ποντιακή κοινωνία

12:25 20/8/2026

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά..

Κλασικά Έπιπλα