Επτά μέτρα για την στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και δανειοληπτών

30/4/2020 22:26    Νέος γύρος ενισχύσεων
Νέο γύρο ενισχύσεων με 7 μέτρα για τη στήριξη  των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και τον μήνα Μάιο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.  

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε αναλυτικά  στην παράταση προστασία για τρείς μήνες στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και το σχέδιο για την κρατική επιδότηση δόσεων δανείων  για την πρώτη κατοικία που αφορά τόσο μη εξυπηρετούμενα όσο και εξυπηρετούμενα δανεια συνεπών δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοιού.

Συγκεκριμένα:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. 

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις:

Ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Ο Νόμος αυτός προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

«Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. 

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Γεωργιάδης: Εχουν δεσμευτεί 1,386 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για κεφάλαια κίνησης προς τις ενήμερες επιχειρήσεις σε τρεις ημέρες δέχτηκε 8.346 αιτήσεις δανείων από μικρομεσαίες και έχουν δεσμευτεί 1,386 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας.

Όπως είπε ως τα μέσα Μαϊου θα τρέξει το πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση 80% από το κράτος που απευθύνεται για όλες τις επιχειρήσεις.

Το ποσό που θα μπορεί να αντληθεί φτάνει το 25% του τζίρου. Για το πρόγραμμα δόθηκε έγκριση από την Κομισιόν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και αναλάβει η Αναπτυξιακή Τράπεζα το κόστος των τραπεζικών προμηθειών. 

Παράλληλα  ανακοίνωσε και την έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο.


real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Το Ταξίδι της Μαλαματένιας: Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Σοφούλη

Το Ταξίδι της Μαλαματένιας: Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Σοφούλη

17:00 10/5/2025

Τετάρτη 14 /5

Συμμετοχικές Δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ 2025 στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχικές Δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ 2025 στη Θεσσαλονίκη

12:00 10/5/2025

8 Μάι - 11 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 10/5/2025

Σάββατο 10/5

Η Παράσταση «Εν Τόπω Χλοερώ» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Εν Τόπω Χλοερώ» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 9/5/2025

Δευτέρα 12/5

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης  «Μία Γιορτή για Όλους»

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μία Γιορτή για Όλους»

16:04 9/5/2025

9 Μάι - 11 Μάι 2025

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

13:23 9/5/2025

Τη στολή σούπερ ήρωα θα φορέσει από σήμερα η Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 9/5/2025

Παρασκευή 9/5

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 8/5/2025

11/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

17:00 8/5/2025

Από Πέμπτη 8/5 - Σάββατο 10/5

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

15:24 8/5/2025

Κ.Ε.Π Καλαμαριάς Πόντου 85

Κλασικά Έπιπλα