Ο κάθε πολίτης θα έχει τη δική του ψηφιακή θυρίδα στα ΚΕΠ

13/4/2020 22:03    νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες
 Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει και τη δική του ψηφιακή θυρίδα όπου θα καταχωρούνται κατευθείαν ψηφιακά τα πιστοποιητικά και έγγραφα που έχει αιτηθεί από το ΚΕΠ. Στις επόμενες μέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία, γρήγορα και χωρίς καν να βγούνε από το σπίτι τους. Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιάσει τη νέα εποχή των ΚΕΠ εμπλουτίζοντάς τα με δυο νέους τρόπους αποστολής των εγγράφων που αιτείται ο πολίτης: Θα γίνεται είτε με mail είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα του.

   Πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό και τι βήματα θα πρέπει να ακολουθεί; Μπαίνοντας στο gov.gr, θα υπάρχει επιλογή για σύνδεση ΚΕΠ, όπως υπάρχει τώρα η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση και η άυλη συνταγογράφηση. Ο πολίτης θα κάνει την επιλογή και θα ταυτοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.

   Θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θέλει να συνδεθεί (π.χ. δεν μπορεί από Θεσσαλονίκη να ζητήσει από ΚΕΠ Συντάγματος, θα πρέπει να έχει μια χωρική λογική γιατί θα τον εξυπηρετήσει ίσως το αντίστοιχο courier) και θα ζητάει να κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού. Πρόκειται για μια σειρά πιστοποιητικών που δεν είναι ακόμη ώριμη η απευθείας έκδοσή τους από το gov.gr, οπότε για αυτά θα κάνει αίτηση.

   Ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης όπως συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για έγγραφα που δεν απαιτούν άλλα δικαιολογητικά ή απαιτούν δικαιολογητικά που θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

   Ενδεικτικά, τέτοια πιστοποιητικά που θα μπορεί να γίνει αίτηση ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε με ταχυδρομική υπηρεσία είναι το αντίγραφο ποινικού μητρώου, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

   Ο υπάλληλος θα το εκδίδει κατόπιν της αίτησης και μετά είτε θα το στέλνει στο mail του πολίτη είτε στην ψηφιακή θυρίδα του. Η ψηφιακή θυρίδα είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται μέσα στο gov.gr τα πιστοποιητικά την έκδοση των οποίων κάνει ο πολίτης μέσω του gov.gr. Δηλαδή, αν ο πολίτης κάνει υπεύθυνη δήλωση στο gov.gr και κάνει και μια εξουσιοδότηση, θα έχει τη δυνατότητα να δει και στη θυρίδα την υπεύθυνη δήλωση που έχει κάνει. Εκεί λοιπόν θα μπορεί να βρίσκει και το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει από το ΚΕΠ.

   Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς θα στείλει εγκύκλιο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, προκειμένου να αναλύσει τη διαδικασία παραλαβής του ψηφιακού αιτήματος του πολίτη αλλά και τον τρόπο ενεργοποίησης όλων των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης μέσω των ΕΛΤΑ. Θα εξειδικεύσει τις διαδικασίες των υπηρεσιών και της δωρεάν παραλαβής από τον πολίτη.

   Εκτός από τον κ. Γεωργαντά, στην υλοποίηση της νέας υπηρεσίας συνεργάστηκε κι ο γενικός γραμματέας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

      Η λίστα με τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται ψηφιακά

   Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου

   Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης

   Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών

   Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου

   Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου

   Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας

   Χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών πανεπιστημίου

   Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ

   Μεταδημότευση συζύγων όταν ο ένας είναι ήδη δημότης

   Μεταδημότευση ενηλίκου για την ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του

   Μεταδημότευση συζύγων και τέκνων από άλλο Δήμο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εγγεγραμμένα στον αυτό δήμο ή κοινότητα

   Μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου σε δημοτολόγιο δήμου ή κοινότητας εκτός του τόπου καταγωγής του ίδιου ή των γονέων του

   Αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό κατανάλωσης υδροληψίας (ΕΥΔΑΠ)

     Τα έγγραφα μέχρι σήμερα φτάνουν δωρεάν στους πολίτες είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με courier

   Να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα τα ΚΕΠ αποστέλλουν τα έγγραφα που αιτείται ο πολίτης κατόπιν ραντεβού είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με courier. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε για λόγους δημόσιας υγείας, προκειμένου να μην μετακινούνται οι πολίτες αλλά να συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα να εξυπηρετούνται, η διανομή των εγγράφων από τα ΚΕΠ να πραγματοποιείται είτε με απλό ταχυδρομείο είτε με την υπηρεσία "Πόρτα- Πόρτα" των ΕΛΤΑ. Είναι η πρώτη φορά που ο πολίτης μπορεί να έχει μια τέτοια υπηρεσία στην πόρτα του, δωρεάν, με μια απλή αίτηση. Ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά χωρίς να χρεώνεται ο ίδιος. Στις περιπτώσεις που για την ολοκλήρωση κάποιας αίτησης απαιτούνται δικαιολογητικά, παραλαμβάνονται από το σπίτι του πολίτη με courier επίσης δωρεάν. Ο πολίτης θα χρεώνεται μόνο στις περιπτώσεις, που θέλει να αποστείλει αίτηση από το σπίτι του με τα δικαιολογητικά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα ΚΕΠ, επειδή δεν έχει αξιολογηθεί το επείγον της αίτησης.

   Με εγκύκλιο που έχει στείλει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς έχει οριστεί τι θεωρείται επείγον:

   * Ό,τι προέκυψε μετά τις 11/3/2020

   * Αιτήματα που αφορούν σε κάλυψη οικογενειακής ή επαγγελματικής ανάγκης, πχ. ποινικό μητρώο για διαγωνισμό και αιτήματα που αφορούν ανελαστικές προθεσμίες.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εκτροπή φορτηγού στη Χαλκιδική ‑ Νεκρός ο οδηγός

Εκτροπή φορτηγού στη Χαλκιδική ‑ Νεκρός ο οδηγός

04:44 9/11/2017

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου

Καλαμαριά: «Στα καλά του καθισμένου» στο Θέατρο Σοφούλη

Καλαμαριά: «Στα καλά του καθισμένου» στο Θέατρο Σοφούλη

04:41 9/11/2017

Ο Δημήτρης Αντωνίου μας ξαφνιάζει για ακόμη μια φορά

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

04:39 9/11/2017

VIDEO

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

04:34 9/11/2017

Θα μπει στη θέση που είχε το «Φεγγαράκι της Ακτής»

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

04:32 9/11/2017

Η σύνδεση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018

Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο

Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο

04:24 9/11/2017

στη Κοιλάδα των Πεταλούδων

Καλαμαριά - Mίσθωση έργου με ιατρό γενικής ιατρικής και ορθοπεδικό

Καλαμαριά - Mίσθωση έργου με ιατρό γενικής ιατρικής και ορθοπεδικό

04:20 9/11/2017

για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα μέλη των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.Π.Α. & Α.Π.Η.

Προμήθεια εξαρτημάτων για τις ανάγκες των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

Προμήθεια εξαρτημάτων για τις ανάγκες των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

04:17 9/11/2017

γραφείο προμηθειών

Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

04:09 9/11/2017

Βρίσκεται σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός

Σοκ: Δασκάλα έβαλε 9χρονους μαθητές να χαστουκίζουν συμμαθητή τους

Σοκ: Δασκάλα έβαλε 9χρονους μαθητές να χαστουκίζουν συμμαθητή τους

04:02 9/11/2017

Στο 6ο δημοτικό Αλίμου

Κλασικά Έπιπλα