Κορονοιός - έρευνα: Μειώθηκε το εισόδημα σχεδόν στους μισούς Θεσσαλονικείς!

6/4/2020 13:59    Palmos Analysis
Πάνω από 4 στους 10 Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι έχει μειωθεί το εισόδημα του νοικοκυριού τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των επακόλουθων έκτακτων μέτρων που αυτή έχει επιφέρει, ενώ το 27% επισημαίνει ότι έχει μεταβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εργασία του (τηλεργασία κτλ).

Όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (την οποία διενέργησε για λογαριασμό του η εταιρεία Palmos Analysis), το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί πολύ/αρκετά για την υγεία του με αφορμή την πανδημία, το 24% λίγο/καθόλου και το 16% ούτε πολύ/ούτε λίγο.



Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βαρομέτρου του ΕΒΕΘ, υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 23 Μαρτίου-1η Απριλίου 2020 σε δείγμα 704 ατόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τηλεφωνικές συνεντεύξεις (iCATI).

Ακόμη, το 81% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την υγεία των δικών του ανθρώπων, το 11% ούτε πολύ/ούτε λίγο και το 8% λίγο/καθόλου.

Για την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας και το lock down της οικονομίας, το 67% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ/αρκετά, το 16% λίγο/καθόλου, το 15% ούτε πολύ/ούτε λίγο και το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.



Συντριπτική είναι η απάντηση στην ερώτηση: “Εσείς και η οικογένειά σας, έχετε λάβει κάποια μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό;”, καθώς το 99% απαντά θετικά και μόλις το 1% αρνητικά.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα προστασίας;

Οι απαντήσεις με σειρά δημοφιλίας είναι οι ακόλουθες: Περιορισμός μετακινήσεων γενικά (ποσοστό 95%), αυστηρότερη τήρηση μέτρων προσωπικής υγιεινής (87%), μείωση επισκέψεων στην αγορά (84%), προμήθεια/χρήση αντισηπτικών προϊόντων (με 81%), μη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις/κοινωνικές υποχρεώσεις (77%), περιορισμός χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (67%), προμήθεια/χρήση προστατευτικής μάσκας (67%), ακύρωση ταξιδιών αναψυχής/διακοπών (34%), προμήθεια επιπλέον καταναλωτικών προϊόντων (32%), ακύρωση επαγγελματικών ταξιδιών (23%) και δεν έχω γνώμη/δεν απαντώ (1%).

Η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού από την Πολιτεία και τις αρχές αξιολογείται πολύ/αρκετά ικανοποιητικά σε ποσοστό 78%, ούτε πολύ/ούτε λίγο ικανοποιητικά σε ποσοστό 13% και λίγο/καθόλου ικανοποιητικά σε ποσοστό 7%.

Στην ερώτηση: “Πώς θα χαρακτηρίζατε τα περιοριστικά μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η πολιτεία (αναστολή λειτουργίας σχολείων, πανεπιστημίων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, περιορισμός μετακινήσεων κτλ) για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού;”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν σε ποσοστό 87% ότι είναι αναγκαία και όπως πρέπει, το 7% τα χαρακτηρίζει υπερβολικά/πολύ αυστηρά και το 5% χαλαρά/ανεπαρκή.



Για την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα, το 53% την χαρακτηρίζει ικανοποιητική, το 36% μέτρια και το 10% απαράδεκτη.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 43% ότι έχει μειωθεί το εισόδημα του νοικοκυριού τους, σε ποσοστό 42% ότι έχει ακυρώσει/αναβάλλει σημαντικά γεγονότα, το 27% ότι έχει ανασταλεί η εργασία του ή έχει απολυθεί και το 27% ότι έχει μειωθεί η εργασία του/έχει λιγότερη δουλειά.

Επίσης, το 27% σημειώνει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος εργασίας του (τηλεργασία), το 2% ότι έχει κρούσμα/κρούσματα κορονοϊού στον κοινωνικό του κύκλο και το 1% ότι υφίσταται κρούσμα/κρούσματα στον οικογενειακό του κύκλο.

Τέλος, τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η πολιτεία, το 57% τα κρίνει ως επαρκή και αποτελεσματικά, το 26% ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και το 17% δεν έχει γνώμη/δεν απαντά.

voria

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού

Εορτή του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού

07:09 18/10/2017

18 Οκτωβρίου

Μπαράζ Μουντιάλ: Με την Κροατία η Εθνική Ελλάδας

Μπαράζ Μουντιάλ: Με την Κροατία η Εθνική Ελλάδας

15:27 17/10/2017

Η ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε θα παλέψει και για ένα ρεκόρ

Οικονομίδης: «Οι διώξεις εναντίον μου δεν έχουν βασιμότητα»

Οικονομίδης: «Οι διώξεις εναντίον μου δεν έχουν βασιμότητα»

13:46 17/10/2017

ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς

Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

10:19 17/10/2017

Ενας στους τέσσερις θα νοσήσει

Γάλλοι μαζεύουν υπογραφές για να πάρει η Ελλάδα 7,8 δις ευρω!

Γάλλοι μαζεύουν υπογραφές για να πάρει η Ελλάδα 7,8 δις ευρω!

10:09 17/10/2017

Rendez l’argent aux Grecs !

Βερναρδάκης: 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες το φετινό κοινωνικό μέρισμα

Βερναρδάκης: 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες το φετινό κοινωνικό μέρισμα

10:00 17/10/2017

ο υπουργός Επικρατείας

Οι Άραβες θα πίνουν… την Ελληνική Green Cola!

Οι Άραβες θα πίνουν… την Ελληνική Green Cola!

09:59 17/10/2017

Το νέο επενδυτικό deal της εταιρείας

«Ψήνονται» νέα mall σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

«Ψήνονται» νέα mall σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

09:55 17/10/2017

Το σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ για τις δύο περιοχές

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα και πετρέλαιο φέτος το χειμώνα

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα και πετρέλαιο φέτος το χειμώνα

09:53 17/10/2017

Όλα τα σενάρια

2 Χειριστές ζητά ο Δήμος Τεμπών

2 Χειριστές ζητά ο Δήμος Τεμπών

09:45 17/10/2017

με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου

Κλασικά Έπιπλα