Στους 90 οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα

12/3/2020 18:17    ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου στην Ελλάδα καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της εποχικής γρίπης στους 90.

Η χώρα μας παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης αν και το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται πτωτική τάση.

Οι ιοί που συν-επικρατούν είναι οι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2).

Κατά την εβδομάδα 2–8 Μαρτίου 2020 στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 206 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 47 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 21 ήταν τύπου Α και τα 26 ήταν τύπου Β.

Από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης το Φθινόπωρο του 2019 μέχρι και τις 8 Μαρτίου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 238 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 217 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Τα 186 ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εμβολιασμένοι ήταν οι 81.

Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το protothema.gr, είναι 139 άνδρες και 78 γυναίκες, μέσης ηλικίας 59,3 ετών.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, μέσης ηλικίας 74,1 ετών. Τα 18 από τα 21 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εμβολιασμένοι ήταν οι 7.

Αναφορικά με τους 90 θανόντες εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, οι 72 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 18 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 53 άνδρες και 37 γυναίκες, μέσης ηλικίας 68,1 ετών. Από τα 86 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 ιός γρίπης τύπου Β. Τα 83 από τα 90 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εμβολιασμένοι ήταν οι 33.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Στα μπαράζ του Μουντιάλ η Ελλάδα – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι

Στα μπαράζ του Μουντιάλ η Ελλάδα – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι

03:30 11/10/2017

Δε δυσκολεύτηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κόντρα στο Γιβραλτάρ

Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

03:27 11/10/2017

προβλέπεται από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

03:12 11/10/2017

φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε δείγματα από όλο τον κόσμο

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

03:08 11/10/2017

«Παγώνει» η απόφαση για ανεξαρτησία

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

03:05 11/10/2017

Άγνωστη η πηγή του ισότοπου Ru-106

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

03:02 11/10/2017

Ένα θέμα που είναι πλέον υπαρκτό

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

02:59 11/10/2017

ισπανική μελέτη

Ποιοι ευνοούνται από την παράταση στις εισφορές του ΕΦΚΑ

Ποιοι ευνοούνται από την παράταση στις εισφορές του ΕΦΚΑ

02:56 11/10/2017

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο εργαζομένου στην Καλαμαριά

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο εργαζομένου στην Καλαμαριά

02:51 11/10/2017

έγγραφο

Τι είδους πορνό βλέπουν οι Έλληνες

Τι είδους πορνό βλέπουν οι Έλληνες

02:47 11/10/2017

Στατιστικά από το PornHub

Κλασικά Έπιπλα