Κορωνοϊός: Άδεια 15 ημέρες στους γονείς - Επίδομα 718 ευρώ στους εργαζομένους κλειστών επιχειρήσεων

10/3/2020 19:10    μετά το «λουκέτο» στα σχολεία
Σε κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η διευκόλυνση των γονέων με χορήγηση αδειών μετά το «λουκέτο» στα σχολεία λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema, αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος.

Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά, ανάλογα με τις ανάγκες. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του κορωνοϊού θα αξιοποιηθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ, ύψους 718 ευρώ, που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας

Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους "ανωτέρας βίας" οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών -ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ- στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».

Επιπλέον, αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊού, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας:

α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος

β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.

«Η ενδεχόμενη πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει ένα τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή».



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

16:14 11/8/2026

Μια ουσιαστική συνάντηση

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

16:02 11/8/2026

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας..

Θεσσαλονίκη: 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»

Θεσσαλονίκη: 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»

15:55 11/8/2026

ανάρτηση του υπουργού Υγείας

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια

15:51 11/8/2026

στο ΑΧΕΠΑ

Καλαμαριά: Παραδοσιακό γλέντι στον Φοίνικα και δράσεις για τα παιδιά στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

Καλαμαριά: Παραδοσιακό γλέντι στον Φοίνικα και δράσεις για τα παιδιά στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

15:32 11/8/2026

δράσεις από τον τοπικό σύλλογο

Καλαμαριά: Έλεγχοι σε οχήματα και προσαγωγές

Καλαμαριά: Έλεγχοι σε οχήματα και προσαγωγές

15:04 11/8/2026

Στοχευμένη αστυνομική δράση

Μητέρα χαστούκισε τον γιο της σε παραλία – Συνελήφθη μετά από καταγγελία λουόμενων

Μητέρα χαστούκισε τον γιο της σε παραλία – Συνελήφθη μετά από καταγγελία λουόμενων

14:46 11/8/2026

συνελήφθη και ο πατέρας..

Κλασικά Έπιπλα