Οι προτάσεις της ''Καλαμαριά Πρώτη Ξανά'' για ανακούφιση των πολιτών από την πανδημία

29/3/2020 23:38     Τεμεκενίδης Άρης
Η δημοτική παράταξη ''Καλαμαριά Πρώτη Ξανά'' με επικεφαλής τον κ. Τεμεκενίδη Άρη, γνωστοποιεί τις προτάσεις της προς το Δήμαρχο Καλαμαριάς και το δημοτικό συμβούλιο, για την άμεση λήψη εκτακτων μέτρων που σκοπό έχουν την ανακούφιση των πολιτών, επαγγελματιών και εργαζομένων, από τις συνέπειες της πανδημίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ¨ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ¨
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Προς τον κ. Δήμαρχο, το Προεδρείο και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς:

Συνάδελφοι, οι στιγμές που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και ως τέτοιες οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, η “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά”, πρότεινε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως μετά την εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, για άμεσες αποφάσεις που αφορούν το Δήμο Καλαμαριάς και τους συνδημότες μας.

Τελικά συνεδριάζουμε δέκα μέρες μετά και με έκπληξη διαπιστώνουμε πως το συγκεκριμένο θέμα δε βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη.

Μη αντιλαμβανόμενοι το λόγο και με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν, σας προτείνουμε την εισαγωγή του θέματος ως κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίασή μας, της 30ης Μαρτίου 2020, και προτείνουμε σχετικά:

Εισήγηση θέματος στην Οικονομική Επιτροπή για ανανέωση των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α Α' βαθμού και των νομικών τους προσώπων, οι οποίες λήγουν ως τις 30/6/2020 και παράταση από τη λήξη τους για 4 μήνες, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 37 της ΠΝΠ.

Αναστολή καταβολής μισθωμάτων στο Δήμο μας για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 37 της ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ από 1/3/20 και με επέκταση του μέτρου αναφορικά με τα δημοτικά καταστήματα της αγοράς του Φοίνικα, των κυλικείων σε αθλητικούς χώρους αλλά και για τις επιχειρήσεις της Καλαμαριάς που έχουν πληγεί και έχουν μπει σε αναστολή λειτουργίας.

Απαλλαγή τελών για χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν την δραστηριότητα τους λόγω της εφαρμογής των μέτρων, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 37 της ΠΝΠ.

Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 37 της ΠΝΠ.

Αναστολή σύμφωνα με την ΠΝΠ των τροφείων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και της ΚΕΔΚΑ με αναδρομική ισχύ από 1/3/20. Επέκταση του μέτρου αναστολής πληρωμών στα δίδακτρα των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων της ΚΕΔΚΑ όσο αυτά παραμένουν ανενεργά.

Προτείνουμε επίσης : 

Αναστολή πληρωμής των συνδρομών στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού που "τρέχει" ο Δήμος μας, με αναδρομική ισχύ από 1/3/20 και έως την επανέναρξη αυτών.

Αναστολή είσπραξης δημοτικών τελών με αναδρομική ισχύ από 1/3/20 για τους εργαζόμενους συνδημότες μας που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και όσους εμπίπτουν στις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υποστεί μείωση μισθού 50%.

Διακοπή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χρέη προς το Δήμο και αναστολή των δόσεων της ρύθμισης οφειλών προς το Δήμο Καλαμαριάς, για δύο μήνες πέραν της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του ιού και για όλες τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα. Η απόφαση να λάβει αναδρομική ισχύ από 1/3/20.

Εγκατάσταση κινητής μονάδας αιμοδοσίας στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα που έχουν παρουσιαστεί.

Πρόταση προς τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τη δυνατότητα επίταξης του ΔΑΚ Καλαμαριάς, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ενίσχυση του αντίστοιχου Κωδικού του προϋπολογισμού του Δήμου με την έκτακτη επιχορήγηση των 60.000 ευρώ που λάβαμε, ώστε να υπάρξει άμεση προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου μας που δίνουν καθημερινά τη μάχη να κρατηθούν όρθιες οι υπηρεσίες.

Εξέταση περαιτέρω ενίσχυσης του συγκεκριμένου κωδικού για συνεχείς απολυμάνσεις των δημοτικών κτηρίων, χώρων και οχημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

Δημιουργία συνεργείων για συνεχείς απολυμάνσεις κοινοχρήστων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.

Άμεση πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για όλα τα παραπάνω αλλά και για την περαιτέρω στελέχωση δομών όπως το Δημοτικό Συσσίτιο, το Δημοτικό ιατρείο, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" κλπ.

Πρόσκληση εθελοντικής δράσης και δημιουργία ομάδας μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής για τη βοήθεια ΑμεΑ συμπολιτών μας και των οικογενειών τους. Προγραμματισμός ψυχολογικής στήριξης μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνοδείας ΑμεΑ σε, ευεργετικές για τους συνανθρώπους μας, εξόδους, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας και περιορισμών.

Θεωρούμε την λήψη απόφασης των παραπάνω μέτρων επιτακτική. Στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας, όπως και όλοι οι Έλληνες, χρειάζονται τη συμπαράσταση των πολιτικών φορέων και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους, με μέτρα οικονομικής αλλά και ψυχολογικής στήριξης. Αυτές τις δύσκολες ώρες η αλληλεγγύη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Ως Δημοτικό συμβούλιο έχουμε χρέος να προτρέπουμε τους συμπολίτες μας σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Κλασικά Έπιπλα