Dalgona, o καφές- φραπέ των Ελλήνων γίνεται trend μέσω Νότιας Κορέας

7/4/2020 22:28     νέος καφές «ξεπήδησε»
Τα βήματα του Θεσσαλονικιού Δημήτρη Βακόνδιου που ανακάλυψε το 1957 τον φραπέ στη ΔΕΘ ακολουθούν καθώς φαίνεται Νοτιοκορεάτες baristas και λάτρεις του καφέ που έφεραν στο προσκήνιο μέσω του διαδικτύου μια νέα συνταγή στιγμιαίου κρύου καφέ: πηχτό μείγμα από ζάχαρη και καφέ μέσα σ ένα ποτήρι με γάλα, με το μείγμα να μένει στην κορυφή δημιουργώντας οπτικά ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

   Ο νέος καφές που «ξεπήδησε» μέσα από τον αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, ονομάζεται Dalgona και εντυπωσιάζει χιλιάδες χρήστες. Όχι όμως και τους Έλληνες που... όσο να ναι, ξέρουν περισσότερο απ όλους στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια τι γεύση έχει ένας «φραπέ, γλυκός με γάλα».

   Το νέο trend για τον καφέ των τελευταίων ημερών, είναι και ένα από τα δεκάδες tutorials που τρέχουν στις διαδικτυακές σελίδες του DIY (Do it yourself- φτιάξτο μόνος σου). Σελίδες που έχουν εκτοξεύσει των αριθμό των επισκεπτών τους λόγω της παραμονής εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών στο σπίτι και δείχνουν ότι ακόμα και το πιο δημοφιλές προϊόν στον πλανήτη δέχεται επιρροές από τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορονοϊός.

   Από την εποχή του φραπέ και όλα τα χρόνια που ακολούθησαν , ο κρύος καφές είναι πάντως εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα, όπως σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο coffee consultant και πιστοποιημένος κριτής του WCE - World Coffee Events, Βαλάντης Λαμπριανίδης. «Στη χώρα μας, σχεδόν το 80% της συνολικής κατανάλωσης καφέ τους θερινούς μήνες, αντιστοιχεί στον κρύο καφέ (φραπέ, φρέντο εσπρέσσο, φρέντο καπουτσίνο κ.α.), σύμφωνα με στατιστικές μελέτες εταιρειών του κλάδου. Κάθε χώρα ωστόσο έχει τις δικές της προτιμήσεις. Για τους Έλληνες ο καφές μοιάζει με... ιεροτελεστία. Είναι ενταγμένος στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο ως ανάγκη αλλά κυρίως ως ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών», αναφέρει.

   Στον κλάδο της γαστρονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας η κατανάλωση καφέ είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και ειδικά στην Ελλάδα, εντάσσεται στην δημιουργία εμπειρίας. «Στην Ελλάδα ο καφές συνδυάζεται με ψυχαγωγία. Δεν καταναλώνεται γρήγορα. Το νερό παντού προσφέρεται δωρεάν και σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιο συνοδευτικό (μπισκότο, κουλουράκι κτλ). Αυτό εντυπωσιάζει τον ξένο επισκέπτη» αναφέρει ο κ.Λαμπριανίδης.

   Ο καφές είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα μετά το... νερό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (International Coffee Organization), κάθε δευτερόλεπτο καταναλώνονται 255 κιλά καφέ ή σε ετήσια βάση 8 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο. 

   Τα «μυστικά» για να έναν καλό σπιτικό καφέ

   Μπορεί η δυνατότητα να πιει κανείς τον καφέ του παρέα με φίλους να μην υπάρχει προς το παρόν αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην απολαύσει κάποιος την αγαπημένη του συνήθεια και καθώς όλοι "μένουμε σπίτι" ο κ. Βαλάντης Λαμπριανίδης, δίνει μερικές συμβουλές για ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα:

   «Ο ελληνικός καφές είναι ο καφές που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι περισσότερο αλεσμένος και λιγότερο καβουρδισμένος από τον τούρκικο, για αυτό έχει πιο ανοιχτό χρώμα και λεπτότερη υφή. Έχουμε ακούσει διάφορες συμβουλές από παππούδες και γιαγιάδες αλλά για να μπορέσουμε να αποσπάσουμε τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, πρέπει η συνολική διάρκεια παρασκευής του να μην ξεπερνά τα δύο λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζουμε ανάλογα τη θερμοκρασία. Η αναλογία είναι 1 γρμ καφέ για 10 ml νερού. Αν υποθέσουμε ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ έχει χωρητικότητα περίπου 80-90ml τότε πρέπει να βάλουμε δύο κουταλάκια του γλυκού καφέ, τα οποία υπολογίζονται στα 4 γρμ. Βάζουμε το νερό με τον καφέ να ζεσταθεί και μετά από 30 δευτερόλεπτα ανακατεύουμε. Αν ο καφές είναι με ζάχαρη, την προσθέτουμε εκείνη τη στιγμή και όχι νωρίτερα γιατί έχει άλλο ειδικό βάρος και "κάθεται", με αποτέλεσμα να καραμελώνει και να βγάζει πικρή γεύση. Όταν αναδεύουμε, έχουμε πάντα την ίδια κατεύθυνση με αυτήν που ξεκινήσαμε. Είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα και όταν τελειώσουμε δεν ξαναβάζουμε μέσα το κουτάλι για να μη χαλάσει το καϊμάκι».

   Στο καφέ φίλτρου εκείνο που έχει σημασία είναι η σωστή αναλογία: Για κάθε 100ml νερού χρειάζονται 6 γρ καφέ, σύμφωνα με τον κ.Λαμπριανίδη. «Αυτό σημαίνει πως για μια κούπα καφέ χωρητικότητας περίπου 250-300ml απαιτούνται 2 κουταλιές της σούπας καφέ, με δεδομένο ότι ένα κουτάλι σούπας χωράει περίπου 8 γρμ», εξηγεί.

   «Γενικά εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη βάζουμε ποτέ τον καφέ στο ψυγείο, διότι η υγρασία τον αλλοιώνει. Το σωστό είναι να τον διατηρούμε σε βάζο που είναι αεροστεγώς κλεισμένο για να μην απορροφά μυρωδιές. Αποφεύγετε να τον τοποθετείτε στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά. Να θυμάστε ότι οι τρεις εχθροί του καφέ είναι η υγρασία, το οξυγόνο και οι μυρωδιές. Καλό είναι να αγοράζουμε φρεσκοαλεσμένο καφέ και όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να είναι φρέσκος», επισημαίνει ο κ.Λαμπριανίδης και προσθέτει: «Ο καλύτερος καφές πάντως είναι εκείνος που μας αρέσει».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χρήσιμος Οδηγός: 16 απαντήσεις για τα τρόφιμα και τον κορονοιό

Χρήσιμος Οδηγός: 16 απαντήσεις για τα τρόφιμα και τον κορονοιό

11:29 28/3/2020

ΕΦΕΤ

Θεσσαλονίκη: Πενήντα τόνοι σοκολατένια αβγά σε «αναμονή» λόγω κορονοϊού

Θεσσαλονίκη: Πενήντα τόνοι σοκολατένια αβγά σε «αναμονή» λόγω κορονοϊού

11:22 28/3/2020

ζαχαροπλαστεία

Ιατρικές συνταγές στο κινητό - Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση

Ιατρικές συνταγές στο κινητό - Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση

11:14 28/3/2020

gov.gr

Τούρκος ΥΠΕΣ: Οι μετανάστες θα ξαναπάνε στα σύνορα μόλις τελειώσει η πανδημία!

Τούρκος ΥΠΕΣ: Οι μετανάστες θα ξαναπάνε στα σύνορα μόλις τελειώσει η πανδημία!

11:12 28/3/2020

Αποκαλυπτικές δηλώσεις

Γυναίκα εφτιαξε 600 χειρουργικές μάσκες και τις πρόσφερε σε νοσοκομείο

Γυναίκα εφτιαξε 600 χειρουργικές μάσκες και τις πρόσφερε σε νοσοκομείο

10:58 28/3/2020

στην πόλη των Γρεβενών

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε μνημόνια για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε μνημόνια για την ανάπλαση της ΔΕΘ

10:55 28/3/2020

σε τηλεδιάσκεψη

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωτής του ΑΠΘ θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωτής του ΑΠΘ θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες

10:51 28/3/2020

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Γεωργιάδης: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου

Γεωργιάδης: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου

10:44 28/3/2020

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Κορονοϊός: Νέος θάνατος - 29 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέος θάνατος - 29 οι νεκροί στην Ελλάδα

10:33 28/3/2020

Νοσοκομείο Καστοριάς

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε βιοτεχνία τα ξημερώματα

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε βιοτεχνία τα ξημερώματα

10:25 28/3/2020

δυτικά

Κλασικά Έπιπλα