Μετρό - Καλαμαριά: Δύο χρόνια πίσω η παράδοση επεκτάσεων μετά από αίτημα του Άκτωρα

22/2/2020 12:40    Εγκρίθηκε η τρίτη παράταση του έργου

Εγκρίθηκε η τρίτη παράταση του έργου των επεκτάσεων της Καλαμαριάς - «Ψήνεται» και τέταρτη λόγω καθυστερήσεων στη βασική γραμμή

Την παράταση του έργου των επεκτάσεων της Καλαμαριάς έως τις 18 Μαΐου του 2022, δηλαδή δύο χρόνια μετά το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα ενέκρινε πρόσφατα η Αττικό Μετρό.

Το αίτημα για παράταση κατά 882 ημερολογιακές μέρες με αναθεώρηση είχε υποβληθεί από τον Άκτωρα στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, λίγες μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου. Η Αττικό Μετρό έχει αναγνωρίσει ότι για τις καθυστερήσεις της σύμβασης δεν υπάρχει αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου καθώς στον Άκτωρα δεν παρασχέθηκαν μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την πορεία του έργου όπως είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα, τα οποία αποτελούν ξεχωριστές εργολαβίες και δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο έργο αλλά επηρεάζουν την εκπόνηση των μελετών. Μεταξύ αυτών είναι το σύστημα σηματοδότησης συρμών, το σύστημα επικοινωνίας, το σύστημα συλλογής κομίστρου, το σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων κ.α.

Η Αττικό Μετρό, η οποία προβλέπει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης σηματοδότησης για την επέκταση προς Καλαμαριά έως τον προσεχή Απρίλιο, έχει παραδεχτεί ότι οι πληροφορίες του συστήματος σηματοδότησης είναι αναγκαίες για να προχωρήσει το έργο.

Ωστόσο, πέραν των δικό της ευθυνών, εκκρεμότητες που επηρεάζουν την πορεία του έργου υπάρχουν σύμφωνα με την εταιρεία και από την πλευρά του αναδόχου, αναφέροντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ανελκυστήρων για τους οποίους υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, του συστήματος πυρανίχνευσης όσο και στην υποβολή μελέτης Μέσης Τάσης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση που χορηγείται για την Καλαμαριά, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελευταία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι επεκτάσεις του μετρό έχουν σχεδιαστεί να “κουμπώσουν” με την βασική γραμμή του μετρό της πόλης, η οποία προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023. Από την Αττικό Μετρό όμως έχουν διαμηνύσει ότι οι επεκτάσεις θα παραδοθούν 6 μήνες αργότερα από το κύριο έργο κάτι που μεταφράζεται σε παράδοση της Καλαμαριάς τέλη του 2023. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης, οι νέες προθεσμίες του έργου ορίζονται ως εξής:

– Ολοκλήρωση σιδηροδρομικής επιδομής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών τροχιάς) στο μήκος της γραμμής από διασταύρωση Νομαρχία ως διακλάδωση Πατρικίου από 4 Μαΐου του 2017 που ήταν αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης, για τις 30 Δεκεμβρίου του 2021.

-Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής επιδομής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών τροχιάς) σε όλο το μήκος της γραμμής (σήραγγες ΤΒΜ, C/C και σταθμών) και πρόσβαση σε άλλους αναδόχους της ΑΜ από 5 Ιουνίου 2017 σε 30 Δεκεμβρίου 2021.

-Ενεργοποίηση της παροχής ισχύος LAS και της παροχής ισχύος έλξης στο σύνολο της γραμμής και διαθεσιμότητα συστήματος μετάδοσης δεδομένων (με οπτική ίνα) για τις 12 Απριλίου 2022 από Σεπτέμβριο 2017.

-Ολοκλήρωση εγκατάστασης όλων των Η/Μ συστημάτων και ολοκλήρωση των μεμονωμένων δοκιμών SAT για το σύνολο του έργου από το Νοέμβριο του 2017 στον Απρίλιο του 2022.

-Ολοκλήρωση δοκιμών Ενοποίησης Συστημάτων (SIT) και Επίδοσης Συστημάτων (SPT) όλων των Η/Μ συστημάτων για το σύνολο του έργου στις 12 Μαΐου 2022.


newmoney

Επόμενο Προηγούμενο
 

Volotea: Πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Σαντορίνη από 9€, Μύκονο από 19€, Ηράκλειο από 24€

Volotea: Πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Σαντορίνη από 9€, Μύκονο από 19€, Ηράκλειο από 24€

17:24 31/5/2020

Απευθείας πτήσεις

Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για τους νέους

Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για τους νέους

17:19 31/5/2020

καρδιακή υγεία

Σπάνιο φαινόμενο - Υποχώρησε απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας

Σπάνιο φαινόμενο - Υποχώρησε απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας

17:15 31/5/2020

τι το προκάλεσε

Έτσι θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία - Μάσκες, γάντια - Τι θα γίνεται στον μπουφέ

Έτσι θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία - Μάσκες, γάντια - Τι θα γίνεται στον μπουφέ

17:01 31/5/2020

Κοινή Υπουργική Απόφαση

Επίθεση με βιτριόλι: H Νικολούλη έλυσε το μυστήριο της μαυροφορεμένης

Επίθεση με βιτριόλι: H Νικολούλη έλυσε το μυστήριο της μαυροφορεμένης

16:47 31/5/2020

Mια απίστευτη αποκάλυψη

Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

12:04 31/5/2020

χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Θεσσαλονίκη: Έκαναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και πήραν 3500€ από ηλικιωμένη

Θεσσαλονίκη: Έκαναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και πήραν 3500€ από ηλικιωμένη

11:57 31/5/2020

Σχηματίσθηκε δικογραφία

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες θάνατοι τον χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες θάνατοι τον χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση

11:51 31/5/2020

χιλιάδες ανα την Ελλάδα

Δημιουργείται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας

Δημιουργείται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας

11:30 31/5/2020

ομάδα εργασίας

Πώς ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Πώς ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

11:24 31/5/2020

Μετά από λουκέτο 83 ημερών

Κλασικά Έπιπλα