Συγκίνηση - Η Καλαμαριά τίμησε την μνήμη των θυμάτων του Μπλόκου (φωτο)

25/8/2026 20:51    στο Πάρκο Κερασούντος
Με συγκίνηση και σεβασμό η Καλαμαριά τίμησε και φέτος τη μνήμη των θυμάτων του Μπλόκου της 13ης Αυγούστου 1944, μιας από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της πόλης.




Ογδόντα δύο χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή. Στο Ηρώο της Πλατείας 13ης Αυγούστου, στο Πάρκο Κερασούντος, ο Δήμος Καλαμαριάς απέτισε φόρο τιμής στους Καλαμαριώτες που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις Κατοχής και τους Έλληνες συνεργάτες τους, θυμίζοντας πως πίσω από τα γεγονότα και τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, οικογένειες και ζωές που κόπηκαν βίαια.


Στην ομιλία της, η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου αναφέρθηκε στις δραματικές ώρες της 13ης Αυγούστου 1944, όταν από τα χαράματα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μαζί με Έλληνες συνεργάτες τους, περικύκλωσαν τους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, εισέβαλαν σε σπίτια, προχώρησαν σε συλλήψεις, τρομοκράτησαν οικογένειες και εκτέλεσαν ανθρώπους. «Ανθρώπους που είχαν ονόματα. Που είχαν οικογένειες. Που είχαν δουλειές, όνειρα, παιδιά. Ανθρώπους που η Καλαμαριά γνώριζε και αγαπούσε», υπογράμμισε. 

Η Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η ιστορική μνήμη να μην περιορίζεται σε μια επετειακή τελετή, αλλά να αποτελεί ζωντανή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Όπως τόνισε, η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι αυτονόητες ούτε δεδομένες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια απειλείται κάθε φορά που ο φόβος, η βία, η μισαλλοδοξία και η αδιαφορία βρίσκουν χώρο. 

«Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς του Μπλόκου δεν είναι να κοιτάμε μόνο πίσω. Είναι να κοιτάμε μπροστά», σημείωσε, καλώντας όλους να υπερασπίζονται στην καθημερινότητά τους τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και, κυρίως, να μεταδίδουν στα παιδιά την Ιστορία, όχι ως κληρονομιά μίσους, αλλά ως γνώση και ως πολύτιμο εφόδιο ελευθερίας.  

Στη μνήμη των ανθρώπων που συνδέθηκαν με τους αγώνες και τις θυσίες εκείνης της περιόδου, η Δήμαρχος έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέκο Κωνσταντινίδη και τον Ιωάννη Μαυροκεφαλίδη, που εκτελέστηκαν μαζί με τους 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, καθώς και στον Μάκη Αλεξιάδη. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Σωτήρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι 82 χρόνια μετά η Καλαμαριά δεν ξεχνά τους ανθρώπους της και τις οικογένειες που βίωσαν την απώλεια, επισημαίνοντας πως η μνήμη αποτελεί ευθύνη όχι μόνο απέναντι στο παρελθόν, αλλά κυρίως απέναντι στο παρόν και το μέλλον. 




Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκαν μαρτυρίες Καλαμαριωτών από τη Συλλογή Προφορικών Μαρτυριών του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, δίνοντας φωνή στους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και μεταφέροντας στις νεότερες γενιές τη βιωμένη ιστορία της πόλης. 




Συγκίνηση και κατά τη διάρκεια του μουσικού αφιερώματος,
ενώ η εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο ΥΜΑΘ, βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αντιστασιακών ομάδων, του στρατού και των συλλόγων της Καλαμαριάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί συμβουλοι και δεκάδες πολίτες, ολοκληρώθηκε με την απόδοση τιμής στους νεκρούς της Καλαμαριάς με κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς.

Η Καλαμαριά δεν ξεχνά.
Η Καλαμαριά θυμάται.
Η Καλαμαριά τιμά.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!



Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: 250 παραβάσεις σε 326 ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία σήμερα!

Θεσσαλονίκη: 250 παραβάσεις σε 326 ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία σήμερα!

19:10 11/9/2026

Τροχονόμοι μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια..

Θεσσαλονίκη - Ανησυχία για την οσμή αερίου: 470 κλήσεις πολιτών στην Enaon EDA!

Θεσσαλονίκη - Ανησυχία για την οσμή αερίου: 470 κλήσεις πολιτών στην Enaon EDA!

15:39 11/9/2026

Η επίσημη ανακοίνωση της Enaon EDA

Καλαμαριά: Τρία νέα στέγαστρα στον σταθμό Μετρό «Μίκρα» από τον ΟΣΕΘ

Καλαμαριά: Τρία νέα στέγαστρα στον σταθμό Μετρό «Μίκρα» από τον ΟΣΕΘ

15:28 11/9/2026

με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης

Τα τρία δώρα που έκανε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς στον Τσίπρα (φωτο)

Τα τρία δώρα που έκανε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς στον Τσίπρα (φωτο)

15:19 11/9/2026

Ο πρώην πρωθυπουργός στην έκθεση

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης στους μαθητές ''να έχετε υπομονή, η άκοπη γνώση λησμονείται - ο Χριστός και η Παναγία να σας φωτίζουν''

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης στους μαθητές ''να έχετε υπομονή, η άκοπη γνώση λησμονείται - ο Χριστός και η Παναγία να σας φωτίζουν''

13:47 11/9/2026

η εκπαίδευση αποτελεί μία επίπονη διαδικασία

Καλαμαριά: Απόψε δωρεάν συναυλία δίπλα στη θάλασσα για το Παρά Θιν αλός

Καλαμαριά: Απόψε δωρεάν συναυλία δίπλα στη θάλασσα για το Παρά Θιν αλός

12:58 11/9/2026

Μια διαπολιτισμική μουσική παράσταση..

Καλαμαριά: Τουρνουά μπάσκετ στην μνήμη της αθλήτριας Έφης Σιδηροπούλου

Καλαμαριά: Τουρνουά μπάσκετ στην μνήμη της αθλήτριας Έφης Σιδηροπούλου

11:42 11/9/2026

ο Απόλλων Καλαμαριάς διοργανώνει..

Κλασικά Έπιπλα