Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς για τη μαρίνα της Αρετσούς

20/5/2020 13:34    Βικέντιος Αντωνάκης
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, με επικεφαλής τον κ. Βικέντιο Αντωνάκη, με κείμενο που έστειλε στο e-kalamaria.gr θέλει να γνωστοποιήσει τη θέση της, για το θέμα της μαρίνας της Αρετσούς.

Αναλυτικά το κείμενο

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ έχουμε πει πολλές φορές ότι το πρόβλημα στην καπιταλιστική κοινωνία είναι ότι όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, φυσικό περιβάλλον κλπ) μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υπόκεινται στους σκληρούς νόμους της αγοράς. Ότι προτεραιότητα δίνεται στο επιχειρηματικό κέρδος και όχι στην κοινωνική πρόοδο και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που παρουσιάστηκε η ΣΜΠΕ, το είχε πει χαρακτηριστικά. ‘’Πρόκειται για μια ενέργεια που στοχεύει στην εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου που μέχρι τώρα δεν φέρνουν έσοδα’’. Ούτε λέξη για το κοινωνικό συμφέρον!!

Με αυτό ως δεδομένο και αναμφισβήτητο, θα πρέπει να τοποθετηθεί και η Διοίκηση και η κάθε παράταξη. «Είμαστε υπέρ της παραχώρησης της ΜΑΡΙΝΑΣ της Αρετσούς, που θα συμπαρασύρει και τις εξελίξεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο ,  ή όχι?»
Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις φαίνεται καθαρά ότι κανείς δεν αμφισβητεί την παραχώρηση σε ιδιώτη. Η σημερινή συνεδρίαση κινείται στην ίδια λογική που έχουν υιοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πολιτική απόφαση είναι ήδη ειλημμένη!

Η μεγάλη δημόσια περιουσία παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ζήτημα της παραχώρησης βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, πρέπει να προχωρήσει και εδώ χρειάζονται τη συναίνεση του Δήμου. Εξάλλου οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ το είπαν καθαρά, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου.
Και εδώ έρχονται οι παρατάξεις να βάλουν πλάτη. Επίσης πολύ αποκαλυπτική ήταν και η διευκρίνισή τους ότι τη μαρίνα, όπως και όλες τις μαρίνες στη χώρα, τις παραχωρούν για να ξεπληρώσει η χώρα το χρέος. Ένα χρέος που δεν είναι των εργαζομένων αλλά για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο λαός, θυσιάζοντας τώρα το περιβάλλον, όπως έγινε και με το σύστημα υγείας, τις τραγικές ελλείψεις του οποίου βλέπουμε σήμερα, με την παιδεία, με την κοινωνική ασφάλιση κ.λ.π. ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα αυξάνουν τα κέρδη τους.

Το τι συνέβη κατά και μετά την παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς της στρατηγικής  μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων  από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς σε επιχειρηματικά συμφέροντα αποκάλυψε τις προθέσεις της διοίκησης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει ότι σκόπιμα και μεθοδευμένα προωθείται η παραχώρηση «φιλέτων» του παραλιακού μετώπου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ο λαός της Καλαμαριάς και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα από αυτή την εξέλιξη.

Η τωρινή διοίκηση δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά της και «άναψε πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση, αγνοώντας τον λαό της Καλαμαριάς και τους αγώνες που είχαν προηγηθεί

Οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωση προσπάθησαν με πρόφαση διαδικαστικά και διαχειριστικά ζητήματα να αποφύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας της παραχώρησης. Έκρυψαν τη σύμπλευσή τους με τη Διοίκηση, (σήμερα η κοινή πρόταση των 3 παρατάξεων την αποδεικνύουν περίτρανα), με το ΤΑΙΠΕΔ και με τις ευρύτερες εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο.

Στην ουσία συμφωνούν με την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς, και του φιλέτου της παραλίας που καλύπτει, σε επιχειρηματικά συμφέροντα!!

Η λογική να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και τον επενδυτή – παραχωρησιούχο για τους όρους της παραχώρησης είναι παραπλανητική και επικίνδυνηκαι δημιουργεί αυταπάτες στον λαό ότι μπορεί να συνυπάρξει το επιχειρηματικό κέρδος με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Θέλουν να κρύψουν την συμφωνία τους προτάσσοντας την λογική του «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ εκτιμά ότι οι τωρινές εξελίξεις δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και του θεσμικού πλαισίου που εφαρμόζονται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ) και που θέλει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να είναι οι μεσάζοντες που θα κάνουν τη ‘’βρώμικη δουλειά’’ για να μεταφέρουν προνόμια και πλούτο, τους πιο κερδοφόρους τομείς των δήμων, στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι τα τοπικά όργανα, οι διοικήσεις (οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους) που υλοποιούν στην πράξη ό,τι πιο βάρβαρο και αντιλαϊκό προστάζει η Ε.Ε. και τα όργανα της. Γιατί;

·         Γιατί έχουν την δυνατότητα να χειραγωγούν πιο αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες, ακουμπώντας πάνω τους, χωρίς να χρεώνονται σε προσωπικό επίπεδο (ως ένα βαθμό) τις κεντρικές επιλογές της αστικής εξουσίας, και τη φθορά που αυτές επιφέρουν στη συνείδηση του λαού.
·         Γιατί μπορούν πιο εύκολα να προωθούν ιδιωτικά συμφέροντα στο όνομα του “δημοσίου” ή “τοπικού συμφέροντος” και να αφαιρούν πλούτο και κατακτήσεις από το λαό, ούτως ώστε να τον παραδίδουν στα μονοπώλια.
·         Γιατί προωθούν πιο αποτελεσματικά την εμπορευματοποίηση τη δημόσιας περιουσίας για να εισπράττουν χρήματα από το λαό (όπως συμβαίνει με την κάθε είδους δημοτική φορολογία), και να τα διοχετεύουν στο μεγάλο κεφάλαιο με διάφορους τρόπους  όπως εργολαβίες, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις.

Όλα αυτά υλοποιούνται και στο Δήμο Καλαμαριάς.

Πώς γίνεται κάτι που είναι δικό μας, περιουσία του λαού, όπως οι παραλίες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο ορυκτός πλούτος, να τα χαρίζουν σε επιχειρηματικούς ομίλους για να πλουτίζουν σε βάρος μας;

Ο λαός της Καλαμαριάς δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη!

Σήμερα συζητάμε για τη ΜΑΡΙΝΑ, για ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης- με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος- το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς και την δήθεν αξιοποίησή της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια. Η ΜΑΡΙΝΑ πρόκειται να μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού μεγάλων πολυτελών σκαφών και σε χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων. Έτσι προσδοκούν να προσελκύσουν τουρίστες υψηλού καταναλωτικού προφίλ!

Όμως ο επενδυτής μαζί με τις θέσεις ελλιμενισμού παίρνει πακέτο προς χρήση και εκμετάλλευση το δικαίωμα αξιοποίησης και του χερσαίου χώρου που το περιβάλλει. Και αυτή η εκχώρηση θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος του επενδυτή, το οποίο είναι συνυφασμένο με την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση. Έτσι θα δούμε να χτίζονται κτίρια για διοικητικές λειτουργίες, για κοσμικές εξυπηρετήσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών, ξενοδοχεία, περιφράξεις, εμπορικά καταστήματα κλπ. Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν σαφής και δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για παρερμηνεία. «Το δημόσιο θέλει να πάρει όσα γίνεται περισσότερα, άρα πρέπει να δώσει στον επενδυτή τη δυνατότητα να κάνει αυτό που νομίζει ότι θα του φέρει τα έσοδα που προσδοκά για τα επόμενα 50-60 χρόνια»!

Το επιχείρημα ότι ο επενδυτής θα συμμορφωθεί με του περιορισμούς που θα επιβάλει ο Δήμος ακούγεται τουλάχιστον αστείο. Δεν θέλουμε να μπούμε στη συζήτηση για τις προτάσεις του Δημάρχου γιατί είναι έξω από τη δική μας λογική, αλλά μόνο κάποιες ελάχιστες γενικές παρατηρήσεις.

Οι προτάσεις που γίνονται, πχ φυτεμένα δώματα αντί για στέγες, περιορισμός της χωροθέτησης ξενοδοχείου σε ένα σημείο, το ύψος των κτιρίων, ο φράχτης όχι από μπετόν, διάσπαση κτιριακών όγκων, μελέτη της δομής του συστήματος της θαλάσσιας αύρας κ.λ.π., είναι προτάσεις που αποδεικνύουν τις αναπόφευκτες αλλαγές στην τοπογραφία της περιοχής, μετά την παραχώρηση και ανοικοδόμηση της. Και πώς θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μια εισήγηση όπου διατυπώνεται απλά ‘’ενθαρρύνουμε χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού’’ ή με το να ‘’διαμορφωθούν οι προυποθέσεις κοινωνικών δραστηριοτήτων στους χώρους Remezzo, Προποντίδα κλπ’’, οι οποίοι φυσικά δεν θα ανήκουν στο Δήμο και ο οποίος εντέλει εκλιπαρεί να χρησιμοποιούνται από το Δήμο δωρεάν! Δεν θα επιμείνουμε στους ειδικούς εκτιμητές ή στην τελική επισήμανση ‘’τα σχόλια να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν από το Π.Δ.’’ Αυτός είναι ο ρόλος του Δήμου, γνωμοδοτικός και πρόθυμος να προετοιμάζει το έδαφος για να δεχτεί ο λαός της Καλαμαριάς να του πάρουν την περιουσία που του ανήκει!!
Οποιαδήποτε εξέλιξη στην Μαρίνα όπως η παραχώρηση, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, στα λόγια, όλοι ήσασταν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Από λόγια χορτάσαμε, από τους δήθεν αγωνιστές και προστάτες της παραλίας και των ελεύθερων χώρων. Υπάρχουν αρκετά στα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου των προηγούμενων χρόνων. Ακούμε και θα ακούσουμε επιχειρήματα που άπτονται νομικών διαδικασιών και διεκδικήσεων. Χωρίς να είμαστε ενάντιοι και χωρίς να αμφισβητούμε κανενός την ευαισθησία για τη προστασία του παραλιακού μετώπου και της μαρίνας και χωρίς να διεκδικούμε για τον εαυτό μας την αποκλειστικότητα των καλών προθέσεων, υποστηρίζουμε ότι όλοι κρινόμαστε όχι από λόγια αλλά από πράξεις και πρωτοβουλίες καθώς και από τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία κρίνουμε ποιο είναι το καλό για το λαό της Καλαμαριάς. Και εδώ είναι που εμείς ως παράταξη διαφέρουμε από όλους σας

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, το βασικότερο κριτήριο είναι ποιος ωφελείται από αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται και ποιος ωφελείται από μια μελλοντική αξιοποίηση με οποιοδήποτε τρόπο, είτε μέσω της διαχείρισης του δήμου είτε μέσω της ιδιωτικοποίησης αυτό που λέγεται ξεπούλημα, πώς ωφελείται ο λαός της Καλαμαριάς από αυτές τις επιλογές. Εμείς λέμε σε καμία περίπτωση ο απλός λαός, οι λαϊκές οικογένειες δε θα ωφεληθούν από την εκμετάλλευση, από την επένδυση. Άρα το πρώτο και κύριο κριτήριο που βάζουμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση και σαν Κουμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, είναι ‘’ΟΧΙ, σε  κ α μ ί α  περίπτωση ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ της παραλίας, της ΜΑΡΙΝΑΣ, αντιμετωπίζοντας σαν ενιαίο σύνολο το παραλιακό μέτωπο, ΟΧΙ στην εκμετάλλευση από επιχειρηματικά συμφέροντα!’’

Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη  ποιο ρόλο έχει να παίξει ο Δήμος Καλαμαριάς, ο Δήμος μας; Η πρώην διοίκηση του Δήμου κρυβόταν  πίσω από τις λέξεις: «Η Μαρίνα Αρετσούς είναι περιουσία του λαού της Καλαμαριάς (Δημόσια περιουσία)» και «Ο Δήμος μπορεί να διαχειριστεί τη Μαρίνα Αρετσούς» και σιγοντάριζαν και οι άλλες παρατάξεις.

Άρα λοιπόν, για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ο Δήμος Καλαμαριάς έναν και μόνον ρόλο έχει να παίξει. Πρώτα και κύρια να ξεσηκώσει, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει το λαό, να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης του, να βγει μπροστά και να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατευθύνσεις. Για εμάς η σωτηρία του παραλιακού μετώπου είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Η ιστορία με την παραλία είναι παλιά και οι αγώνες που έχουν δοθεί είναι δεδομένοι, με μεγάλη συμβολή και της παράταξής μας. Και η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων λίγο – πολύ γνωστή. Τον Αύγουστο του 2012 το Δημ. Συμβ. Καλαμαριάς με αφορμή το πέρασμα της μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ είχε πάρει μια απόφαση:

Την απόφαση, (340/2012), είχε καταψηφίσει η Λαϊκή Συσπείρωση και η τότε Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς του κ. Παναγιωτίδη, όπως φαίνεται και από το επίσημο κείμενο. Εδώ θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για απόφαση (και όχι για ψήφισμα) που δεσμεύει τον Δήμο στο μέλλον, εφόσον δεν έχει ανακληθεί.

Η εκτίμηση τότε της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν ότι από την τότε διοίκηση του Δήμου και με την σύμπλευση των παρατάξεων της τότε αντιπολίτευσης μεθοδευόταν η παραχώρηση της ΜΑΡΙΝΑΣ και της παραλίας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Διότι :

Πουθενά στην απόφαση 340/2012 δεν διατυπωνόταν ξεκάθαρα η αντίθεση του Δήμου στην ιδιωτικοποίηση ή παραχώρηση της ΜΑΡΙΝΑΣ.

Η θέση που προβάλλονταν, ότι ο Δήμος μπορεί να διαχειριστεί τη ΜΑΡΙΝΑ, δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση σενάρια συνεκμετάλλευσης- συνδιαχείρισης με ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτός άλλωστε ήταν και ο απώτερος σκοπός της τότε διοίκησης του Δήμου.

Κατά την συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ήταν σαφής η πρόθεση του εκπροσώπου της διοίκησης κ. Σαρηγιάννη όταν εξέφρασε την θέση: «Δεν μπορώ να ενοχοποιήσω την ιδιωτική πρωτοβουλία αν αυτή είναι ελεγχόμενη από τον Δήμο».

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ήπιες επιχειρηματικές δράσεις στην παραλία», τα συμπεράσματα δικά σας! Έτσι προσπαθούν οι του ΣΥΡΙΖΑ να κρύψουν την στήριξή τους στις στρατηγικές επιλογές ΕΕ. Στηρίζουν την δήθεν υγιή επιχειρηματικότητα σε βάρος του λαού. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε ούτε το νόμο Μητσοτάκη ούτε κατάργησε το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα τόνωσε τη λειτουργία τους!

Ο κ. Περσίδης τότε, από τα έδρανα της Λαϊκής Συσπείρωσης αποκαλούσε την τότε διοίκηση «συμβιβασμένη» και διατράνωνε «όχι στο πούλημα της παραλίας, όχι στην ιδιωτικοποίηση, μολών λαβέ».

Ο κ. Τεμεκενίδης προεκλογικά δήλωνε «δεν έχουμε παρωπίδες στο θέμα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του τόπου μας, αρκεί να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών» Δεν έκρυβε δηλαδή τη συμφωνία του με τον «ευεργετικό  και καθοριστικό» ρόλο των επιχειρηματιών στην ανάπτυξη!

Εδώ θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι οι θέσεις της ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ είναι πολιτικές θέσεις που εκφράζονται από το Κ.Κ.Ε και αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν για τον λαό οι ιδιωτικοποιήσεις! Αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προέκυψαν ξαφνικά. Είναι στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε, που εφαρμόστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από την τωρινή. Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτές τις επιλογές ξεκομμένα από το γενικότερο πλαίσιο της επίθεσης που δέχεται ο λαός μας από τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι οι ίδιες στρατηγικές επιλογές που έχουν οδηγήσει τους Δήμους στην οικονομική ασφυξία, την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές σε εγκληματική εγκατάλειψη, τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. Το έγκλημα είναι προμελετημένο και εφαρμόζεται στο ακέραιο!:

Για να περάσει όμως αυτό το έγκλημα και για να έχει και κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να προετοιμασθούν κατάλληλα για να το αποδεχθούν. Εδώ λοιπόν εισέρχεται ο ρόλος της προπαγάνδας των ΜΜΕ που λένε πως ‘’ότι είναι δημόσιο είναι ζημιογόνο, είναι ξεπερασμένο , είναι σε βάρος της κοινωνίας’’, αλλά στην πανδημία το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σήκωσε το βάρος κι όχι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια!!

Ακολουθεί μετά ο ρόλος των τοπικών αρχόντων. Ο ρόλος των «Δήμων Επιχειρήσεων» όπως τους έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης, μετατρέποντάς τους σε διαχειριστές που εφαρμόζουν στην πράξη όλες τις αντιδραστικές πολιτικές που καταδικάζουν το λαό στην φτώχεια.

Δεν είναι τυχαία η σκόπιμη και σχεδιασμένη υποβάθμιση της πλαζ και των υποδομών της (αλλά και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου) τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαία η υποτονική διεκδίκηση από τον Δήμο μας της ανανέωσης των χρησιδανείων για την πλαζ, το Ρεμέτζο την Προποντίδα και του καφενείου του ψαρά. Δεν είναι τυχαία η απαξιωτική και αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα η παραλία στην Αρετσού, στην Κρήνη, το Κόδρα, το Κυβερνείο, το Καραμπουρνάκι!! Είναι αποκαλυπτικό ότι 2,5 περίπου χρόνια μετά την παραχώρηση του Κόδρα στο Δήμο, η κατάσταση παραμένει ίδια και μόλις πριν από λίγο ξεκίνησαν κάποιες εργασίες καθαριότητας. Δεν είναι τυχαίες οι διάφορες φωνές που παλιότερα αλλά και μέχρι σήμερα αποπροσανατολίζουν και λένε ότι τελικά δεν θα γίνει τίποτα στην ΜΑΡΙΝΑ!!

Όσον αφορά τους ψαράδες. Παίζεται εδώ και χρόνια ένα παιχνίδι με τους ψαράδες και στην Αρετσού και στο Καραμπουρνάκι. Το «Γιοφύρι της Άρτας», το αλιευτικό καταφύγιο στη Νέα Κρήνη που έχει μείνει στις μακέτες και δεν βρίσκεται ποτέ στις προτεραιότητες για να χρηματοδοτηθεί. Είναι μία ιστορία που κρατά ομήρους του ψαράδες του Δήμου μας κι όχι μόνο. Πολύ φοβόμαστε ότι η όποια μετεγκατάστασή τους με τους όρους που πάει να γίνει θα τους φορτώσει με επιπλέον έξοδα στον ελλιμενισμό των σκαφών τους και θα τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στον καθημερινό τους αγώνα να βγάλουν το ψωμί τους.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ σε προτεραιότητα μπαίνει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και μέσα σε αυτές είναι και των μεροκαματιάρηδων ψαράδων της περιοχής, η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της εργασίας τους και δε θα τους χρεώνει με επιπλέον κόστη. Οι ψαράδες είναι πρόσφυγες και παιδιά προσφύγων οι περισσότεροι, ήταν εκεί πριν τα γιωτ, και για μας είναι πολύ πιο σημαντικοί από τα γιωτ…

Η κατάσταση λοιπόν που δημιουργείται σήμερα στην Καλαμαριά αλλά και σε όλη τη χώρα είναι ασφυκτική. Κάθε δημόσιος ή ελεύθερος χώρος γίνεται εμπόρευμα. Η θάλασσα, ο αέρας, ο ήλιος, το βουνό «υποκλίνονται» στην κερδοσκοπία και την άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού. Η διασκέδαση, η ξεκούραση και η αναψυχή του λαού, από δικαίωμα γίνεται εμπόρευμα!

Απέναντι στο «τσουνάμι» των ιδιωτικοποιήσεων, απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής. Ποιότητας που συνδέεται τόσο με τη ποιότητα του περιβάλλοντος, όσο με τη ποιότητα της εργασίας και τη ποιότητα της κατοικίας. Και όλα αυτά δέχονται ταυτόχρονη επίθεση, με έναν κοινό παρονομαστή. Το επιχειρηματικό κέρδος!!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ πιστεύει ότι ο λαός δεν πρέπει να παραδώσει "γη και ύδωρ" στους επιχειρηματικούς ομίλους ούτε να θυσιάσει το τσάκισμα της ζωής του στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.

Δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε

Ø  Την ένταξη της περιοχής της ΜΑΡΙΝΑΣ της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς προκειμένου να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το μοναδικό τοπίο της περιοχής, το οποίο συνδυάζει την ιδιομορφία του παραλιακού βραχώδους εδάφους με την πυκνότητα, τη συνέχεια και την ποικιλία της βλάστησης.
Ø  Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ø  Άμεση ανανέωση, επ αόριστον, του χρησιδάνειου από τα ΕΤΑΔ προς τον Δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.
Ø  Το όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί η παραλία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και σύντομα να γίνει πόλος έλξης για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, ακόμα και για κολύμπι.

Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Η πραγματοποίηση αυτού του οράματος εξαρτάται κυρίως  από τη λαϊκή θέληση και πάλη!!



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών - Mαθητικές δράσεις μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών - Mαθητικές δράσεις μπροστά στο δημαρχείο

23:02 20/2/2024

Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Καλαμαριά: Κεραυνοί Αράπογλου: Ντροπή κ. Δαρδαμανέλη, όλα θα βγουν στο φως - σπατάλη και ρουσφετολογία

Καλαμαριά: Κεραυνοί Αράπογλου: Ντροπή κ. Δαρδαμανέλη, όλα θα βγουν στο φως - σπατάλη και ρουσφετολογία

00:20 20/2/2024

η δήμαρχος κατακεραυνώνει την προηγούμενη διοίκηση

Καλαμαριά: Η ακουστική ικανότητα των δημοτών σε δράση του Δήμου

Καλαμαριά: Η ακουστική ικανότητα των δημοτών σε δράση του Δήμου

23:49 19/2/2024

«Αγαπήστε τα αυτιά σας»

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις στον δήμο (δείτε λεπτομέρειες)

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις στον δήμο (δείτε λεπτομέρειες)

23:40 19/2/2024

κατεβάστε την αίτηση

Δαρδαμανέλης για Αράπογλου: Αν και “παλιά”… έχασε την ψυχραιμία της!

Δαρδαμανέλης για Αράπογλου: Αν και “παλιά”… έχασε την ψυχραιμία της!

23:28 19/2/2024

στην αντεπίθεση ο πρώην δήμαρχος

Καλαμαριά: Μικροί δημοσιογράφοι ανέκριναν την δήμαρχο! (φωτο)

Καλαμαριά: Μικροί δημοσιογράφοι ανέκριναν την δήμαρχο! (φωτο)

23:14 19/2/2024

Μαθητές σε ρόλο ρεπόρτερ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:34 19/2/2024

Δευτέρα 19/02 και Τρίτη 20/02

Έρχονται και στην Καλαμαριά οι Κωδωνοφόροι!

Έρχονται και στην Καλαμαριά οι Κωδωνοφόροι!

21:54 16/2/2024

έκθεση φωτογραφίας

Καλαμαριά: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν Rapid Test (μέρες και ώρες)

Καλαμαριά: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν Rapid Test (μέρες και ώρες)

21:28 16/2/2024

Από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

21:10 16/2/2024

Στα άκρα οδηγείται η υπόθεση

Κλασικά Έπιπλα