Δις ισόβια στον 58χρονο δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη

17/7/2018 20:10    μεικτό ορκωτό δικαστήριο
Την ποινή των δις ισοβίων και 8 μηνών φυλάκισης, επέβαλε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας στον 58χρονο που κατηγορείται για την δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, τόσο για την δολοφονία της άτυχης εφοριακού, όσο και για τη ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος της, αδίκημα το η οποίο επίσης επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Δικαστές και ένορκοι επέβαλαν την υψηλότερη τιμωρία που προβλέπεται για τις δύο βαριές πράξεις που χρεώνονται στον 58χρονο, καθώς δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον 58χρονο που με δεκατέσσερις μαχαιριές εξόντωσε την 32χρονη με σκοπό να της πάρει την τσάντα. Μία τσάντα που είχε μέσα πέντε ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Το δικαστήριο δεν θεώρησε τη νέα εκδοχή του 58χρονου ως βάσιμη και ακολουθώντας την προτροπή της εισαγγελέως Έδρας, να μην δώσει σημασία στους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του, κήρυξε ένοχο τον 58χρονο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας επιβάλλοντας επιπλέον ποινή 8 μηνών, για τις δύο τελευταίες πράξεις.

Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος, χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, απολογούμενος υποστήριξε σύμφωνα με το iefimerida, πως δεν ήταν ο ίδιος που κατάφερε τα μοιραία πλήγματα, σε θώρακα και καρδιά, στην εφοριακό και πως κάποιος άλλος τη σκότωσε, αφού ο ίδιος απλά την τραυμάτισε κατόπιν σχετικής εντολής που του έδωσαν, ώστε η Δώρα απλώς να τραυματιστεί και να απουσιάσει από τη δουλειά της για λίγους μήνες. Αρχικά είχε ομολογήσει πως με στόχο την τσάντα ήταν αυτός που επιτέθηκε στην 32χρονη η αντίσταση της οποίας οδήγησε σε πάλη. Στη συνέχεια και ενώ ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία της Δώρας, υποστήριξε πως ο θάνατος της ήταν αποτέλεσμα "συμβολαίου" για να λάβει αμοιβή 30 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα είπε πως το "συμβόλαιο" ήταν για τραυματισμό και πως δεν τη σκότωσε ο ίδιος αλλά τον χρησιμοποίησαν για να χρεωθεί αυτός το έγκλημα.

Φωτογραφία αρχείου: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Η αγόρευση της Εισαγγελέως

Νωρίτερα, η ειαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή του 58χρονου χωρίς κανένα ελαφρυντικό λέγοντας με νόημα: «Την αλήθεια την ξέρει μόνο αυτός και αν ποτέ θελήσει, ας την πει».

Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε όπως είπε από την απολογία του κατηγορουμένου, ενώ μιλώντας για την Δώρα είπε: «ήταν ένα κορίτσι που αντί να χαίρεται τη ζωή, πήγαινε καθημερινά στο νεκροταφείο. Η Δώρα μάλλον είχε απογοητευτεί από τον κόσμο των ζωντανών και πλησίαζε τον κόσμο των νεκρών, το μοναδικό της καταφύγιο. Και αυτό ενόχλησε τον κατηγορούμενο».

Η Δώρα Ζέμπερη, σύμφωνα με την εισαγγελέα είχε πολλές πληγές στη ζωή της. Η μια πληγή η οικογένεια της και η άλλη η δουλειά της.

«Είχε πολλά φορτία στην πλάτη της», είπε η εισαγγελέας. «Είχε πικρία από την οικογένεια. Δεν φρόντισε και ο πατέρας να την προστατεύσει. Είχε πολλές πηγές κινδύνου η Ζέμπερη . Πρώτη η οικογένεια της. Δεύτερη πηγή κινδύνου ήταν το επάγγελμά της. Είχε περαιώσει 230 υποθέσεις. Είχε διαισθανθεί τον κίνδυνο και γιαυτό είχε αφήσει 500 ευρώ μέσα σε νέα βιβλίο και τα pin των καρτών της.

Όσο για τον κατηγορούμενο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις κατά την διάρκεια της απολογίας του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιος άλλος να συνέταξε τα υπομνήματα με τα οποία άλλαξε αρχική του ομολογία.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε ούτε κατ ελάχιστο από τον ισχυρισμό που προέβαλε ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας ότι ένας Αθηναίος δικηγόρος και ένα ακόμα πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Χάρης» ήταν εκείνοι από τους οποίους πήρε την εντολή να βγάλει για 3-4 μήνες εκτός υπηρεσίας την άτυχη εφοριακό.

«Ανάλωσε τη ζωή του στα ναρκωτικά και στις κλοπές. Τα σημεία που επλήγη η Δώρα δεν ήταν τυχαία, ήταν πολλά. Ήταν μοιραία. Και η οικογένεια δεν θα πάρει ποτέ απάντηση γιατί έφυγε αυτό το κορίτσι».

Κλείνοντας μάλιστα την αγόρευσή της στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε. «Δεν ήταν έτοιμος να αποφυλακιστεί. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα της πολιτείας. Τρεις τέσσερις μήνες μετά έκανε έγκλημα».

Νωρίτερα απολογούμενος ο κατηγορούμενος έβαλε και πάλι στο κάδρο δικηγόρο Αθηνών ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία μαζί του ήταν να τραυματίσει τη Δώρα, ώστε να μείνει εκτός υπηρεσίας για 3 -4 μήνες.

Περιγράφοντας τη σκηνή στο νεκροταφείο είπε:

Σοροπίδης: «Έβγαλα το μαχαίρι. Έβαλα δύναμη, την έκοψα στο χέρι την τραυμάτισα και στο πρόσωπο. Τραβώντας την τσάντα στη διάρκεια της πάλης, η κοπέλα έπεσε πάνω μου. Ακούμπησε το κούτελο της, γυρνά με κοιτά σηκώνεται και φεύγει. Έφυγα κι εγώ μετά την άκουσα να φωνάζει, αστυνομία βοήθεια. Από την τσάντα πήρα το κινητό και 5ευρω. . Πέταξα το μαχαίρι και την μπλούζα και πήγα στο μαγαζί του Πακιστανού που μου είχαν υποδείξει να αφήσω το κινητό. Μου έδωσε 20 ευρώ, πήρα ηρωίνη και γύρισα σπίτι».

Πρόεδρος: Μα τα χτυπήματα ήταν πολλά.

Σοροπίδης: Το άκουσα από την τηλεόραση. Ήθελαν να την καθαρίσουν και να χρεώσουν σε μένα το έγκλημα. Έφυγε από μένα περπατώντας. Δεν έκανα εγώ τη μαχαίρια στην καρδιά.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αρχικά ομολόγησε τη δολοφονία για να προστατέψει την κόρη του. Ισχυρισμός που όμως δεν έγινε αποδεκτός.

Ο πατέρας της Δώρας Ζέμπερη /Φωτογραφία: Εurokinissi


«Ντου» του πατέρα μέσα στο δικαστήριο

Ο πατέρας της άτυχης κοπέλας που βρέθηκε νεκρή στο Α’ νεκροταφείο κινήθηκε απειλητικά προς τον κατηγορούμενο Μανώλη Σοροπίδη, αλλά δεν κατάφερε να τον πλησιάσει μιας και απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Φώναζε πάντως προς τον Σοροπίδη «Θάνατος στο κτήνος! Θα πεθάνεις!».

Eπίθεση κατά την έξοδο του

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ποινή δις ισόβα, οι αστυνομικοί έβγαλαν τον Μανώλη Σοροπίδη. Κατά την έξοδο του μάλιστα του επιτέθηκαν η μητέρα και η αδερφή της άτυχης Δώρας Ζέμπερη.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Προσπάθειες να σωθεί το ιστορικό πλατάνι της Μεταμορφώσεως (φωτό)

Καλαμαριά: Προσπάθειες να σωθεί το ιστορικό πλατάνι της Μεταμορφώσεως (φωτό)

13:19 23/2/2024

Ένα από τα πλέον ιστορικά δέντρα της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:37 23/2/2024

Παρασκευή 23/02, Σάββατο 24/02 και Κυριακή 25/02

Καλαμαριά: 29.000€ στον δήμο για την πρόληψη πυρκαγιών - Αναλυτικά όλοι οι δήμοι

Καλαμαριά: 29.000€ στον δήμο για την πρόληψη πυρκαγιών - Αναλυτικά όλοι οι δήμοι

00:44 23/2/2024

Υπουργείο Εσωτερικών

Ο δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό των συμβασιούχων υπαλλήλων του δήμου

Ο δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό των συμβασιούχων υπαλλήλων του δήμου

00:04 23/2/2024

ψήφισμα

Καλαμαριά: Αφαιρούνται εμπόδια από πεζοδρόμια - Προτεραιότητα η προστασία του δημόσιου χώρου (φωτο)

Καλαμαριά: Αφαιρούνται εμπόδια από πεζοδρόμια - Προτεραιότητα η προστασία του δημόσιου χώρου (φωτο)

23:00 22/2/2024

''Η Καλαμαριά αλλάζει''

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:39 21/2/2024

Τετάρτη 21/02 και Πέμπτη 22/02

Καλαμαριά: Σε πλήρη λειτουργία το «Μελίνα Μερκούρη»

Καλαμαριά: Σε πλήρη λειτουργία το «Μελίνα Μερκούρη»

00:26 21/2/2024

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Ενισχυμένη βιβλιοθήκη, αίθουσα εικαστικών κι εργασίες σε δημοτικό του Φοίνικα

Καλαμαριά: Ενισχυμένη βιβλιοθήκη, αίθουσα εικαστικών κι εργασίες σε δημοτικό του Φοίνικα

00:09 21/2/2024

φωτο

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους τεχνικούς κι έκλεψαν 125.000 ευρώ από ηλικιωμένη!

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους τεχνικούς κι έκλεψαν 125.000 ευρώ από ηλικιωμένη!

23:54 20/2/2024

Ανατολική Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά: Προϋπολογισμός «έκτακτης ανάγκης» - Το σχέδιο της δημάρχου για συνολική ανάταξη

Καλαμαριά: Προϋπολογισμός «έκτακτης ανάγκης» - Το σχέδιο της δημάρχου για συνολική ανάταξη

23:18 20/2/2024

υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα

Κλασικά Έπιπλα