Για τους καφέ κάδους και τη χωροθέτησή τους μίλησε ο μηχανικός Περιβάλλοντος στην Ανατολική ΑΕ, Δημήτρης Τσιφτελίδης, στην εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην κυκλική οικονομία: Πώς μπορούμε να φτάσουμε στην υψηλής ποιότητας ανακύκλωση», η οποία διεξάγεται στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου Collectors.
Ο καφέ κάδος χρησιμοποιείται για τα υπολείμματα τροφίμων και κλαδέματα από κήπους (οργανικά απόβλητα), τα οποία με τη συλλογή και επεξεργασία τους μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτελίδη, η σχετική μελέτη για τους καφέ κάδους σε Θέρμη και Καλαμαριά προβλέπει την τοποθέτησή τους το 2020 και την πλήρη ανάπτυξη της υλοποίησης του προγράμματος το 2023 σε χώρους εστίασης, λαϊκές αγορές και σταδιακά στο οδικό δίκτυο των δύο δήμων. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καφέ κάδων σε κατοικίες, εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί ο αποδέκτης των οργανικών αποβλήτων.
Σε ό,τι αφορά τις τάσεις της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον κ. Τσιφτελίδη, ενισχύεται ο κίτρινος κάδος εντύπου χαρτιού με σταδιακή απόσυρση του μπλε κάδου στον δήμο Θέρμης το 2023.
Τον επόμενο χρόνο, στη Θέρμη, θα ξεκινήσει η τοποθέτηση του κόκκινου κάδου για τη συλλογή πλαστικού και μετάλλου.
Ο μπλε κάδος παραμένει στην Καλαμαριά, μέχρι την σταδιακή απόσυρσή του μέχρι το 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μετά από ποσοστιαία ανάλυση των σύμμεικτων απορριμμάτων προέκυψε η εξής σύνθεση στους δήμους Θέρμης και Καλαμαριάς:
- 79% οργανικά απόβλητα
- 21% απόβλητα συσκευασίας και άλλα υλικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πράσινοι κάδοι δείχνουν να φέρουν αρκετές ποσότητες οργανικών αποβλήτων.
voria