Καλαμαριά: Διάλογος για τις προοπτικές και το μέλλον της Καλαμαριάς στο Ρεμέτζο

20/5/2026 20:28    αυλαία του εαρινού εξαμήνου στο Ανοιχτό πανεπιστήμιο
Η αυλαία του εαρινού εξαμήνου πέφτει τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2026, στις 19:00, στην αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Remezzo, με τη στρογγυλή τράπεζα «Καλαμαριά: Παρόν και Μέλλον», όπου θα αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος για τις προοπτικές και το μέλλον της Καλαμαριάς.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το εαρινό εξάμηνο του κύκλου διαλέξεων με γενικό τίτλο «Καλαμαριά: Μια μακραίωνη παρουσία – Από τη νεολιθική εποχή στην προοπτική για το αύριο», έναν θεσμό που αγκαλιάστηκε θερμά από τους πολίτες της Καλαμαριάς.

Το ταξίδι γνώσης και ιστορικής αναδρομής ξεκίνησε από το Κόδρα και την προϊστορική εποχή, φωτίζοντας διαχρονικά την πορεία της περιοχής μέσα στους αιώνες, από τη νεολιθική εγκατάσταση έως την άφιξη των προσφύγων και τα πρώτα χρόνια τους στη νέα πατρίδα, την Καλαμαριά.

Η τέταρτη θεματική ενότητα με τίτλο «Η Καλαμαριά των Πατρίδων» και εισηγήτρια την ιστορικό του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Ελένη Ιωαννίδου ανέδειξε την προσφυγική ιστορία της Καλαμαριάς, μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ταυτότητάς της μέχρι σήμερα. Η εισήγηση εστίασε στην περίοδο από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και τον Μεσοπόλεμο, όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Καύκασο, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.


Μπορεί να είναι εικόνα μελέτη


Μέσα από την παρουσίαση φωτίστηκαν ζητήματα όπως η πρώτη υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων, η συμβολή ανθρωπιστικών οργανώσεων, η ιστορική σημασία των Απολυμαντηρίων, η δημιουργία των συνοικισμών, αλλά και η σταδιακή ανάπτυξη των βασικών υποδομών και της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Μπορεί να είναι εικόνα κλαρινέτο, βιολί και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που μελετούν

Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό Καλαμαριάς - Ταχιάος: Πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτι τέτοιο

Μετρό Καλαμαριάς - Ταχιάος: Πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτι τέτοιο

16:02 30/7/2026

ο υφυπουργός Υποδομών

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα γίνει η ΔΕΘ - Το σχέδιο ανάπλασης

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα γίνει η ΔΕΘ - Το σχέδιο ανάπλασης

12:40 30/7/2026

μια ιστορική στιγμή για την πόλη

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι ο περιφερειακός το Σάββατο 1 Αυγούστου

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι ο περιφερειακός το Σάββατο 1 Αυγούστου

12:36 30/7/2026

''οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις''

Καλαμαριά: Δύο βραδιές με χορό, μουσική και παράδοση στο Πανηγύρι του Σωτήρος - Δείτε το πρόγραμμα

Καλαμαριά: Δύο βραδιές με χορό, μουσική και παράδοση στο Πανηγύρι του Σωτήρος - Δείτε το πρόγραμμα

12:14 30/7/2026

στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Η ΑΚΤΩΡ θα κατασκευάσει την Πόντου - Οκτάμετρα πεζοδρόμια και νησίδα 10 μέτρων

Καλαμαριά: Η ΑΚΤΩΡ θα κατασκευάσει την Πόντου - Οκτάμετρα πεζοδρόμια και νησίδα 10 μέτρων

11:59 30/7/2026

με απόφαση του Υπουργού Υποδομών

Καλαμαριά: Σάρωσε ο Κολυμβητικός Όμιλος πρωτιές σε Γενική κατάταξη, Ανδρών, Γυναικών,  Age Group Κοριτσιών!

Καλαμαριά: Σάρωσε ο Κολυμβητικός Όμιλος πρωτιές σε Γενική κατάταξη, Ανδρών, Γυναικών, Age Group Κοριτσιών!

11:45 30/7/2026

Για πέμπτη χρονιά Πρωταθλητής Ελλάδας

Καλαμαριά: Βιβλία κατ'οίκον σε όσους δε μπορούν και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος - Όλη η διαδικασία (φωτο)

Καλαμαριά: Βιβλία κατ'οίκον σε όσους δε μπορούν και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος - Όλη η διαδικασία (φωτο)

14:24 29/7/2026

«Το βιβλίο είναι η παρέα μου, είναι η ζωή μου»

Κλασικά Έπιπλα